AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tamburda kac perde var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
54.132
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tamburda kaç perde var?​

Tambur perdeleri Cemil Bey’in zamanında tambur 42 perdeliydi. Sonra Arel sistemi gereğince 48 perde bağlanmaya başlandı. Günümüzde ise transpozede kolaylık sağladığı iddiasıyla 65, hattâ daha fazla perdeli olabilmektedir.

Tambur çalmak zor mu?​

türk müziği denince akla gelen 3 klasik sazdan biri. tanburi cemil bey sayesinde bugünkü icrâ şeklini almıştır. çalınması klasik kemençeden sonra en zor türk sazıdır.

Tambur nasıl yapılır?​

Tambur nasıl yapılır?
Yapı olarak teknelik, sap, ses tablası olmak üzere üç ana parçadan oluşur. Tanburun yarım daire şeklindeki teknelik kısmı sert ağaçlardan veya meyve ağaçlarından, ses tablası ladinden, sap kısmı ise kayın, gürgen, ıhlamur ağacından yapılır.

Yaylı tanbur çalmak zor mu?​

çalması çok zevklidir ancak yukarıda da bahsedildiği gibi perde aralıkları çok geniş olduğundan hızlı eserleri çalmak pek mümkün değil. hızlı eserlerde ahenk vermek için kullanılır korolarda. teknesi metal olanlar çok fazla rezonans yapabilir.

Tekstilde tambur nedir?​

Kumaşın arasına koyulup sarım yapılmasına yarayan 17mm’ye – 170 mm’den oluşan ve uzunluğu sonsuz çıkıp istenilen ölçüde kesilen içi kağıt petekten oluşan gri ve beyaz dışı olan tamburu yapar.

Yaylı Tambur nasıl yapılır?​

Yaylı Tambur nasıl yapılır?
Yaylı tamburun gövde yapımında maun, karaağaç, çınar, akçaağaç, ardıç gibi çeşitli ağaçlar kullanılır. Ses tablası oğlak, keçi,manda veya deve derisinden, bazen de tahtadan, burguları metalden, can direği ise ayarlı olarak yapılır. Ses tablası tahta olan yaylı tamburlar tambur-viyolonsel arası bir ses verirler.
Tambur kim icat etti?​
Tamburun eskiden de yayla çalındığına dair 15. yüzyılda Abdülkadir Meragi’den gelme rivayetler varsa da günümüzde bilinen yaylı tamburu ilk olarak 1900’lerin başında Cemil Bey icat etmiştir.
Tambur Nedir Özet?​
Bu çalgı, Osmanlı müziğinin tarihsel süreci içinde gelişmiş ve özellikle XVII. yüzyılda en gelişmiş biçimini alarak, bu müziğin en vazgeçilmez çalgılardan biri olmuştur. “Tambur”un gövdesi, ahşap dilimlerin yan yana yapıştırılmasıyla elde edilen bir yarım küre biçiminde olup çapı 35 cm kadardır.

Tamburu kim icat etti?​

Tamburu kim icat etti?
 
Tamburun kim tarafından icat edildiği konusu hala net olarak bilinmese de, genellikle yayılan rivayetlere göre yaylı tamburun ilk formunu oluşturan kişi 15. yüzyılda yaşamış olan Abdülkadir Meragi olarak bilinmektedir. Ancak, günümüzde bilinen yaylı tamburun bugünkü formunu ilk kez oluşturan kişi ise 1900'lerin başlarında yaşamış olan Tanburi Cemil Bey olarak kabul edilir. Tanburi Cemil Bey'in, tambur üzerinde yaptığı yeniliklerle bu sazın gelişip bugünkü şekline dönüşmesinde önemli bir rol oynamıştır.
 
Geri
Üst