Tamamlayıcı Beslenme Ne zaman? Ne kadar ?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
*Anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin enerji ihtiyacının tamamını, 6-8. Aylar arasında %70’ini, 9-12. Aylarda %50’sini, 12-24. Aylarda ise %40’ını karşılar

*Tamamlayıcı beslenme; 6-24 aylık bebeklerin, gerçek besin gereksinimleri ile anne sütü veya formül sütlerden aldığı besinler arasındaki boşluğu doldurur. Tamamlayıcı beslenmeye geçerken amaç bebeğin farklı kıvamlarda farklı lezzetler ile tanışmasıdır.

*Tamamlayıcı beslenme; 6-9 ay arası günde 2 defa ve toplamda 200-250 ml, 9-12. ay arası günde 3 defa ve toplamda 300-400 ml’yi geçmemeli geri kalan beslenme anne sütü ile karşılanmalıdır.

*İlk başlanacak tamamlayıcı gıdalar; sebze, meyve olmalıdır. Yaşa göre verilecek besinlerin kıvamları farklılık gösterir; 6 aylık bebek hafif kaşıktan akacak kıvamda püre ile,7 aylık bebek pütürlü besinlerle, 8 aylık bebek parmak besinlerle (makarna, haşlanmış patates, köfte, ekmek, peynir) 9 aylık bebek küçük parçalar halinde kesilmiş besinler ile beslenebilir.1 yaşındaki bebek artık aile sofrasına oturabilir.

Tamamlayıcı Beslenmeye Geçişte Sorun yaşamamak için öneriler:

*Yemek zamanlarının düzenli ve aynı saatte olmasına dikkat edilmeli

*Besinler farklı tat, kıvam ve çeşitlilikte sunulmalı

* Porsiyonlar çocuğun yaşına uygun hazırlanmalı. Doğumdan sonraki ilk günler mide kapasitesi yaklaşık 30cc ( 2 yemek kaşığı ) iken, 6.ayda 180 cc (1 çay fincanı), 1 yaşında 250 cc ( 1 su bardağı ) kadardır.

*Şekerli besinler asla ödül olarak verilmemeli.

*6.Aydan itibaren mama sandalyesi kullanımı ve sofrada yeme alışkanlığı kazandırılmalı

*9.aydan itibaren mutlaka aile sofrasına oturtulmalı, kendini beslemesine izin verilmeli ( denetimli serbestlik verilmeli )

*Yemek için yeterli zaman verilmeli ama bu süre yarım saatten fazla olmamalı

*Ana öğün öncesi en az 2 saatlik bir boşluk olmalı

*Çok fazla acıkıp sinirlenmesine fırsat verilmemeli, Uykuluyken beslemeye çalışılmamalı.

*Zorla ya da tablet- televizyon karşısında beslemeye çalışılmamalı. Yemek saatlerinin stresten uzak, rahat bir ortamda keyifle olması sağlanmalı.

Bebeğimize Emziği Nasıl Bıraktıralım ?

*Bebekler dünyaya emme refleksiyle birlikte gelir. 3. Aydan itibaren her şeyi ağzına götürür, tadına bakar, tanımaya çalışır. Buna ‘oral dönem’ denir. Bu dönemde görülen emme refleksi bebeğin hem beslenme hem de güven gereksinimlerini gideren bir işlev görür. Bu noktada emzik, bebeğin hem fiziksel olarak emme gereksinimini gidermek hem de duygusal olarak bebeği güvende hissettirmek, rahatlatmak ve anne memesinin beslenme dışında kullanımını azaltmak amacıyla kullanılabilir.

*Uygun zamanda uygun süreyle emzik kullanılmasının sakıncası yoktur ancak Emzik, alışkanlık yapan bir nesnedir. Kullanım zamanı ve süresi sınırlandırılmadığı takdirde bebekler tüm gün ağızlarında emzikle dolaşabilirler. Uzun süreli emzik kullanımı ağız ve diş yapısının bozulmasına, konuşmanın ve psikolojik olgunlaşmanın gecikmesine, kulak ve burun hastalıklarının daha sık görülmesine neden olabilir.

Emzik Nasıl Bırakılır?

- Emziğin bırakılacağı uygun zamanı belirleyin, sıkıntısız bir dönem olmalı.
- Evde bulunan tüm emzikleri atın.
- Bebek emziğini istediğinde artık emziğin olmadığını söyleyin ve uykuya geçene kadar yanında oturun, ağladığında elini tutup güvende olduğunu hissettirin.
- “Sen artık büyüdün” tarzında ifadeler kullanmayın. Emzikten yoksun kalmak ve büyümek arasında ilişki kuran çocuk büyümenin iyi olmadığını düşünebilir. Bu durum bazı çocuklarda ‘büyümemek için yemek yememe’ davranışına neden olabilir.
- Genellikle ‘bıraktırma’ işi 1 hafta içinde hallolur. Kararsız ve tutarsız davranışlar süreci uzatacaktır.
 
Geri
Üst