AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tam yargi davalarinda dava dilekcesinde belirtilen miktar en gec ne zamana kadar arttirilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tam yargı davalarında dava dilekçesinde belirtilen miktar en geç ne zamana kadar arttırılabilir?​

Buna göre, tam yargı davala- rında dava dileçesinde belirtilen miktar, nihaî karar verilinciye kadar, harcı ödenmek şartıyla bir defaya mahsus olmak üzere artırılabilir. Miktarın artırılmasına ilişkin dilekçe otuz gün içinde cevap verilmek üzere karşı tarafa tebliğ edilir.

Kimler bireysel başvuru yapamaz?​

Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz. Özel hukuk tüzel kişilerinin (sendikalar, dernekler, vakıflar, ticari ortaklıklar vb.) sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunmaları mümkündür.
Anayasa bireysel başvuru ne zaman getirildi?​
Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki (AİHM) ihlal davalarını azaltmak amacıyla 23 Eylül 2012’de getirdiği Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı, aralarında ünlülerin, siyasetçilerin, çocuğuna kendi soyadını vermek isteyen boşanmış kadınların, şiddet mağdurlarının da bulunduğu 272 bin kişinin “umudu” …

Idari yargıda ıslah ne zamana kadar yapılabilir?​

Idari yargıda ıslah ne zamana kadar yapılabilir?
Taraflar, aynı davada ancak bir kez ıslah yoluna başvurabilir (HMK. M.176/1). Islah bu şekilde, sadece davalarda kullanılabilen bir müessese olduğundan, dava niteliğinde olmayan şikayet yolunda ıslaha başvurulması mümkün değildir. Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir (HMK m.177/1).

Tam yargı davasında ıslah olur mu?​

Tam yargı davasında ıslah olur mu?
İptal davası şeklinde açılan idari sözleşmelerden doğan davalarda ıslah yoluna başvurma hakkı söz konusu değildir. Eğer tam yargı davasının temelinde bir idari sözleşme varsa bu davada da ıslah yoluna başvurulabilir.

Yargılamanın yenilenmesi talebi nereye yapılır?​

Yargılamanın yenilenmesi başvurusu, kesinleşmiş mahkumiyet hükmünü veren mahkemeye yapılır. Yargılanmanın yenilenmesi talebini alan mahkeme, talebin kabule şayan olup olmadığını değerlendirirken önceki yargılamaya katılmamış hakim veya hakimlerden oluşmalıdır.
 
Tam yargı davalarında dava dilekçesinde belirtilen miktar en geç nihaî karar verilinceye kadar artırılabilir. Bunun için harcın ödenmesi gerekmektedir ve artırım bir defaya mahsus yapılabilir. Miktarın artırılmasına ilişkin dilekçe, karşı tarafa otuz gün içinde cevap verilmek üzere tebliğ edilir.

Bireysel başvuru, kamu tüzel kişileri tarafından yapılamaz. Özel hukuk tüzel kişileri (sendikalar, dernekler, vakıflar, ticari ortaklıklar vb.), sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği durumlarda bireysel başvuruda bulunabilirler.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki ihlal davalarını azaltmak amacıyla 23 Eylül 2012'de getirilmiştir. Bu hak, birçok insanın umudu olmuş ve 272 bin kişiye hakkını arama imkanı sağlamıştır.

Idari yargıda ıslah, aynı davada tarafların sadece bir kez başvurabileceği bir yol olarak karşımıza çıkar. Islah, sadece davalarda kullanılabilen bir müessese olup tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.

Tam yargı davalarında ıslah yoluna başvurulabilir, ancak iptal davası şeklinde açılan idari sözleşmelerden doğan davalar için bu yol geçerli değildir. Eğer tam yargı davasının temelinde bir idari sözleşme varsa, bu davada ıslah yoluna başvurulabilir.

Yargılamanın yenilenmesi talebi, kesinleşmiş mahkumiyet hükmünü veren mahkemeye yapılmalıdır. Talebi değerlendiren mahkeme, önceki yargılamaya katılmamış hakimlerden oluşmalıdır.
 
Geri
Üst