- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.229
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tam hukuk davası nedir?
Tam yargı davası; idarenin herhangi bir işlemi, eylemi veya ihmali nedeniyle zarara uğrayan kişinin maddi ve manevi zararının tazmini amacıyla açtığı bir idari dava türüdür. Tam yargı davası, idare aleyhine açılan özel hukuktaki tazminat veya alacak davasına benzer bir idari dava olarak nitelenebilir.Tam yargı davası idareye başvuru zorunlu mu?
Tam yargı davası idareye başvuru zorunlu mu?Tam Yargı Davasında İdareye Başvuru Zorunluluğu 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu madde 13 düzenlemesine göre idari eylemlerden doğan zararlardan ötürü tam yargı davası açılacağı zaman önce eylemi yapan idareye başvurmak zorunludur. Yani idari eylemi yapan idareye başvurularak zararın giderilmesi talep edilir.
Tam yargı davası hangi durumlarda açılır?
Tam yargı davası açılabilmesi için idarenin eylem ya da işlemi ile oluşan zarar arasında bir illiyet bağı olmalıdır. Tam yargı davasının bir idari işlemden doğan zararın tazmini amacıyla açılması durumunda dava, iptal davası ile birlikte açılabileceği gibi iptal davasının kesinleşmesinin ardından da açılabilir.Tam yargı davasının konusu nedir?
Tam yargı davasının konusu nedir?Tam yargı davası, idarenin herhangi bir eylemi, işlemi, ya da ihmali nedeni ile zarara uğrayan kişinin maddi ve manevi zararının tazmin edilmesi amacı ile açtığı idari dava türüdür. Tam yargı davası, idare aleyhine açılan özel hukuktaki alacak ya da tazminat davasına benzeyen bir idari dava olarak da nitelenebilir.
Tam yargı davasında miktar belirtilmeli mi?
İdarî Yargılama Usûlü Kanununun 3. maddesinin ikinci fıkrasının d bendine göre tam yargı davalarında dilekçede uyuşmazlık konusu miktarın da belirtilmesi gerekir. Kanunda buna herhangi bir istisna öngörülmemiştir.Tam yargı davası hangi mahkemede açılır?
Tam yargı davası hangi mahkemede açılır?Tam yargı davalarında görevli mahkeme, aksi özel kanunlarda belirtilmedikçe, idare mahkemeleridir. Bahse konu istisnai duruma örnek olarak, 2575 sayılı Danıştay Kanunu madde 24’te sayılan davaların, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görüleceğine ilişkin düzenleme örnek gösterilebilir.