AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Talon Tuberkulu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.711
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Talon Tüberkülü nedir?​

Talon tüberkülü süt ve daimi dişlerde, üst ve alt ön dişlerin mine sement sınırında veya singulum bölgelerinde görülen tüberkül benzeri yapıdaki nadir bir dental anomalidir. Tek ya da çift taraflı görülen talon tüberkülü, radyografik olarak normal diş dokusuna benzer bir yapı gösterir.

Evaginatus nedir?​

Dens evaginatus, genellikle Moğol irkinda görülen yapısal bir anomali olup, pulpa uzanımı içeren dentin ve mine ile kaplı fazladan bir tüberkül olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla premolar dişler etkilenmekle birlikte, molar dişler, kaninler ve kesiciler de etkilenebilmektedir.

Füzyon ve Geminasyon nedir?​

Füzyon ve Geminasyon nedir?
Diş sayısında herhangi bir nedenle diş kaybı olmadan eksiklik varsa füzyon olarak tanımlanmaktadır; geminasyonda ise diş sayısı değişmeden sadece büyük diş görülmektedir.

Tüberkül ne demek diş?​

Tüberkül diş üzerindeki anatomik çıkıntılara denir. Kanin dişlerinin genelde bir tüberkülü varken, küçük azı dişlerinde iki tüberkül bulunur.Büyük azı dişleri ise dört veya beş tüberküllü olurlar.

Geminasyon nedir tıp?​

Geminasyon tek bir diş germinin bir invajınasyonla ikiye ayrıl ması ile oluşur. Sonuçta, tam ayrılmış ya da ayrılamamış normal den geniş bir kuronla tek bir kök ve kök kanalı oluşur. Süt ya da daimi dişlerde görülebilir.

Füzyon diş ne demek?​

Füzyon diş ne demek?
Füzyon, iki komşu dişin veya normal diş ile sürnümerer dişin embriyolojik safhada kaynaşmasıyla meydana gelen bir dental anomalidir. Bu anomali, tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Hem süt hem de daimi dentisyonu etkileyebilir. Ancak süt dişleri daimi dişlerden daha çok etkilenir.

Tüberkül eğimi nedir?​

Tüberkül eğimleri, dişlerin oklüzal morfolojileri ile ilgilidir. Tüberkül eğimleri ile spee eğrisi arasında ters bir etkileşim vardır. Tüberkül eğimleri çok olan (yüksek tüberküllü dişler) dişlerin kullanıldığı vakalarda, daha sığ bir spee eğrisi verilir.
 
Talon tüberkülü, süt ve daimi dişlerde nadir görülen bir dental anomali olup, üst ve alt ön dişlerin mine sement sınırında veya singulum bölgelerinde tüberkül benzeri yapılar olarak tanımlanır. Tek ya da çift taraflı olabilen bu yapı, radyografik olarak normal diş dokusuna benzer bir yapısı vardır.

Dens evaginatus ise genellikle Moğol irkine ait bireylerde görülen bir yapısal anomali olup, genellikle premolar dişlerde bulunur ancak molar dişler, kaninler ve kesicilerde de görülebilir. Pulpa uzanımı içeren dentin ve mine ile kaplı fazladan bir tüberkül şeklinde ortaya çıkar.

Füzyon ve Geminasyon terimlerine gelince, füzyon diş kaybı olmadan diş sayısındaki eksiklikleri ifade ederken, geminasyon ise tek bir dişin invajinasyonla ikiye ayrılmasıyla oluşan bir durumu anlatır. Geminasyon sonucunda, tam ayrılmış ya da ayrılamamış normal bir kuronla tek bir kök ve kök kanalı oluşur.

Tüberkül ise diş üzerindeki anatomik çıkıntılara denir ve genellikle kanin dişlerinde bir tüberkül bulunurken, küçük azı dişlerinde iki tüberkül görülür. Diğer yandan, büyük azı dişleri dört veya beş tüberküllü olabilir.

Tüberkül eğimi ise dişlerin oklüzal morfolojileri ile ilgilidir. Yüksek tüberküllü dişlerin, daha sığ bir spee eğrisi ile ilişkili olduğu ve tüberkül eğimleri ile spee eğrisi arasında ters bir etkileşim bulunduğu belirtilmektedir.
 
Geri
Üst