AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Talimat cogul mudur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.181
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Talimat çoğul mudur?​

Talimat: Belli bir Ģey ile ilgili yazılı bildirme (ta‟lime) kelimesinin çoğul halidir.

Imalat çoğul mudur?​

Türkçe Sözlük’teki tamirat, küsurat, ıslahat, imalat, maddiyat, tevdiat, mev- duat gibi -at ekiyle yapılmış kelimeleri kullanırken bunların çokluk ifade ettiğinin artık farkında değiliz. Örnek olarak mevduat “bankaya yatırılan para” anlamında bize teklik kavramı veriyor.

Birçoktan sonra çoğul eki gelir mi?​

Birçoktan sonra çoğul eki gelir mi?
Not: Sayılardan sonra Çoğul eki kullanılmaz. Not: Bazı belgisiz sıfatlardan sonra (Birkaç, az – biraz, çok – birçok, çoğu, her, herhangi bir, hiç – hiçbir) çokluk (bilgi yelpazesi.net) eki kullanılmaz.

Ler lar eki özel isimlerde nasıl yazılır TDK?​

Ler lar eki özel isimlerde nasıl yazılır TDK?
Özel isimlere gelen -ler -lar ekleri kesme işareti ile ayrılmazlar. İsimlere birleşik olarak yazılırlar. Çokluk eki olarak bilinen -ler -lar ekleri çekim ekleri olarak bilinmektedir. Özel isimlere gelen çekim eklerinden önce kesme işareti konulması kuralı, çokluk ekleri söz konusu olduğunda geçerli değildir.

Çokluk eki fiile gelir mi?​

Aynı zamanda çoğul eki fiillere gelmez. Fiillere gelen -lar, -ler eki üçüncü çoğul şahıs ekidir. Türkçede çokluk eki denildiğinde aklımıza ilk gelen -lar (-ler) ekidir.

Esnaf çoğul var mı?​

Kelime Köken on Twitter: “Esnaf kelimesi “sınıf” kelimesinin çoğuludur ve “sınıflar” anlamına gelir.

Tatbikat çoğul mu?​

Tatbikat çoğul mu?
Arapça kökenli bir sözcük olan Tatbikat, tatbik fiilinin çoğul halidir.

Çoğul eki ne zaman gelir?​

Çoğul eki ne zaman gelir?
İsim ve fiil soylu kelimelerin sonuna getirilen ve çokluk bildiren eklere çoğul eki denir. Örneğin: Şişe – Şişeler. Kelimede yer alan sesli harflere göre çoğul ekleri -ler ya da -lar olabilir. Bu ek aynı zamanda benzerlik, abartma ve saygı anlamında da kullanılır.

Çoğul eki mi önce gelir zaman eki mi?​

lar çoğulluk anlamında kullanılıyorsa önce çoğul eki gelir, bu bir görgü kuralıdır.

Kocaeliye nasil yazilir?​

Fakat Kocaeli, Rumeli ve Tunceli birleşik kelimeleri de belirtisiz isim tamlaması yapısında olmalarına rağmen, günümüzde “tek bir kelime” olarak algılanmaya başladıkları için “y” bağlayıcı ünsüzü ile kullanılmaktadır (Kocaeli’ye, Kocaeli’yi vb.).
 
Merhaba! Talimat kelimesi Türkçe'de belli bir şey ile ilgili yazılı bildirme anlamına gelir ve çoğul hali "talimatlar" şeklindedir. Benzer şekilde, imalat kelimesi de bir şeyin üretilmesi anlamına gelir ve çoğul hali genellikle "imalatlar" olarak kullanılır.

"Birçoktan sonra çoğul eki gelir mi?" sorusuyla birlikte belirtildiği gibi, sayılardan sonra çoğul eki kullanılmaz. Öte yandan, belirsiz sıfatlardan sonra (birkaç, az - biraz, çok - birçok, çoğu, her, herhangi bir, hiç - hiçbir) çokluk eki kullanılmaz.

Özel isimlerde -ler ve -lar ekleri genellikle kesme işareti olmadan yazılır ve isimle birleşik olarak kullanılır. Bu ekler çekim ekleri olarak bilinir ve çokluk eki olarak da adlandırılırlar. Özel isimlere gelen çekim eklerinden önce kesme işareti kullanma kuralı, çokluk eklerinde geçerli değildir.

Çokluk ekleri fiillere gelmez, çünkü fiillere gelen -lar, -ler ekleri üçüncü çoğul şahıs ekidir. Türkçede çokluk eki olarak bahsedildiğinde aklımıza ilk gelen ek -lar (-ler)'dir.

Esnaf kelimesi, "sınıf" kelimesinin çoğuludur ve "sınıflar" anlamına gelir. Tatbikat kelimesi ise Arapça kökenli olup, tatbik fiilinin çoğul halidir.

Çoğul eki, isim ve fiil türündeki kelimelerin sonuna getirilen ve çokluğu belirten eklere denir. Örneğin, "şişe" kelimesinin çoğul hali "şişeler" şeklinde olabilir. Bu ek aynı zamanda benzerlik, abartma ve saygı anlamında da kullanılabilir.

Eğer "-lar" eki çoğul anlamında kullanılıyorsa önce çoğul eki gelir. Ancak bu kural bir görgü kuralıdır.

Son olarak, "Kocaeli" kelimesi Rumeli ve Tunceli gibi birleşik kelimeler gibi algılanmaya başladığı için "y" bağlayıcı ünsüzü ile yazılır. Örneğin, "Kocaeli'ye" veya "Kocaeli'yi" şeklinde kullanılabilir.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur, başka bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst