AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Talasemi tedavi edilmezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.567
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Talasemi tedavi edilmezse ne olur?​

TALASEMİ MAJÖR İyi tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşam kalitesi bozulabilir ve belirgin derecede yaşam süresi kısalabilir. Özellikle taşıyıcı çiftlerin bebeklerinde, çocuk 6 aylıkken ağır kansızlık sonucu kalp yetmezliği de gelişebilir. Bu durumun yaşanmaması için düzenli olarak kan nakli yapılmalıdır.

Talasemi Minör hastaları nasıl beslenmeli?​

· Talasemi hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir. Et, balık gibi besinler düzenli miktarda tüketilmelidir. · Talasemi hastalarında kemik kaybı görülebileceğinden kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Örneğin; süt ürünleri çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Akdeniz anemisi kansere yol açar mı?​

Akdeniz anemisi kansere yol açar mı?
Doğru: Talasemi, lösemi dâhil hiçbir kanser ya da farklı bir hastalığa dönüşmez.

Akdeniz anemisi taşıyıcısının çocuğu olur mu?​

Akdeniz anemisi taşıyıcısının çocuğu olur mu?
Kişilerde talasemi geni vardır ancak diğer sağlam gen nedeniyle sağlıklıdır. Ancak kişi başka bir taşıyıcı ile çocuk yaparsa, çocuğun talasemi hastası olma ihtimali vardır. Talasemi taşıyıcılığı hastalık değildir ancak hafif kansızlık ve halsizlik görülebilir.

Talasemi Minör tedavisi nedir?​

Talasemi minör vakalarında, en etkili çözüm kemik iliği naklidir. Kemik iliği naklinde başarı oranı genellikle %58-%91 arasındadır. Kök hücre kaynağı olarak kardeş, anne-baba veya kordon kanı kullanılabilir. Talasemi intermedia hastalarında ise genelde kan nakline ihtiyaç duyulmaz.

Talasemi Minör ne demek?​

Talasemi minör, Akdeniz anemisi taşıyıcısı olarak bilinir. Bu hastalarda hafif anemi dışında bulgu olmaz ve soruna yol açmaz. Bu kişilerin kendileri gibi taşıyıcı bireylerle evlenmeleri önerilmez. Talasemi intermedia, aneminin şiddetine bağlı olarak sorunlara neden olabilir.

HBA değeri nedir?​

HBA değeri nedir?
HbA1c yüksekliği, kan şekerinin yüksek seyrettiği anlamını taşır. Yüksek HbA1c değerleri, diyabet ve diyabete bağlı gelişen komplikasyonlar açısından risk oluşturur. Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır.

HBA kan testi nedir?​

HBA kan testi nedir?
HbA1c testi, tip 1 ve tip 2 diyabetini teşhis etmek ve diyabetinizi ne kadar iyi yönettiğinizi izlemek için kullanılan yaygın bir kan testidir. HbA1c testi, glikolize hemoglobin, glikohemoglobin, hemoglobin A1C ya da Hba1c gibi birçok isimle karşınıza çıkabilir.
 
Talasemi tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Talasemi majör hastalarında tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesi bozulabilir ve yaşam süresi kısalabilir. Özellikle taşıyıcı çiftlerin bebeklerinde, 6 aylıkken ağır kansızlık sonucu kalp yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle düzenli kan nakli yapılması gerekmektedir.

Talasemi minör hastaları ise beslenmelerine özen göstermelidir. Et, balık gibi protein kaynakları düzenli olarak tüketilmelidir. Aynı zamanda kemik kaybı riski olduğundan kalsiyum alımına da dikkat edilmelidir. Süt ve süt ürünleri iyi bir kalsiyum kaynağı olabilir.

Akdeniz anemisi (Talasemi) kansere yol açmaz. Talasemi, lösemi ya da başka bir kanser türüne dönüşmez.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olan bir kişinin çocuk sahibi olma durumunda, eğer diğer eş de taşıyıcıysa çocuğun talasemi hastalığı olma ihtimali vardır. Taşıyıcılık genellikle belirtiler göstermeyebilir ancak hafif kansızlık ve halsizlik gibi sorunlara neden olabilir.

Talasemi minör vakalarında kemik iliği nakli en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Başarı oranı genellikle %58-%91 arasında değişir. Talasemi intermedia hastalarında ise genellikle kan nakline ihtiyaç duyulmaz.

HBA değeri, HbA1c testi ile ölçülen bir değerdir. Yüksek HbA1c değeri, kan şekerinin yüksek olduğunu gösterebilir ve diyabet riski taşıyabilir. Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri genellikle 5,7 ve altında olmalıdır.

HBA kan testi (HbA1c testi), tip 1 ve tip 2 diyabeti teşhis etmek ve kontrol altında tutmak için kullanılan yaygın bir kan testidir. HbA1c test sonucu, kişinin kan şekerini ortalama 2-3 aylık bir süre içinde ne kadar kontrol ettiğini gösterir. Bu test aynı zamanda prediyabet tespiti için de kullanılabilir.
 
Geri
Üst