AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Talasemi tasiyicisi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Talasemi taşıyıcısı ne demek?​

Talasemi Minör (Talasemi Taşıyıcılığı) Kişilerde talasemi geni vardır ancak diğer sağlam gen nedeniyle sağlıklıdır. Ancak kişi başka bir taşıyıcı ile çocuk yaparsa, çocuğun talasemi hastası olma ihtimali vardır. Talasemi taşıyıcılığı hastalık değildir ancak hafif kansızlık ve halsizlik görülebilir.

Talasemi taşıyıcısı nelere dikkat etmeli?​

Talasemi taşıyıcısı nelere dikkat etmeli?
Talasemi hastası olanlar talasemi majör ve sadece taşıyıcı olanlar talasemi minör olarak adlandırılmaktadır. Talasemi majör hastası olanların bir kısmı doğum sırasında yaşamını yitirmektedir. Sağ kalanların ise ya hayat boyu kan takviyesi almaları ya da tamamen iyileşmek için kemik iliği nakli olmaları gerekmektedir.

Talasemi taşıyıcılığı tehlikeli mi?​

Hemoglobin elektroforezinde hemoglobin A2 ve hemoglobin F hafif yüksektir. Akdeniz anemisi(talasemi) taşıyıcılığı bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez. Talasemi taşıyıcılarında da bebeklik döneminde iyi beslenememe nedeniyle demir eksikliği gelişebilir.

Talasemi taşıyıcılığı nasıl tespit edilir?​

Talasemi taşıyıcılığı nasıl tespit edilir?
Talasemi Majör: Akdeniz anemisi rahatsızlığının en ağır seyreden türüdür. Taşıyıcı anne ve babadan bozuk gen aktarımı sonucu doğan çocuklarda görülür. Bebek henüz 6 aylıkken belirtiler görülmeye başlar. Derin kansızlık, gelişme geriliği, sarılık başlıca belirtileri arasındadır.

Talasemi hastaları ne kadar yaşar?​

Talasemi hastalarının geçmişteki ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarına ulaşmış durumda. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailede talasemi taşıyıcılığı olduğu ortaya çıkıyor.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı ne yememeli?​

Akdeniz anemisi taşıyıcısı ne yememeli?
Buğday, mısır, yulaf, pirinç ve fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, hem demirin emilimini azaltır.

Anemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?​

Kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklı sebzeler, biber gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveler günlük beslenmede mutlaka tüketilmelidir. Kahvaltıda yumurtanın yanında yeşillik tüketmek demir mineralinin vücutta kullanımını arttırmaktadır.

Iki taşıyıcı evlenirse ne olur?​

Iki taşıyıcı evlenirse ne olur?
Beta talasemi için anne ve babadan geçen globin geni normalse çocuk normal, biri değişikliğe uğramışsa çocuk taşıyıcı, ikisi de değişikliğe uğramışsa çocuk hasta olur. Bir beta talasemi taşıyıcısı, taşıyıcı olmayan normal bir kişi ile evlenirse doğacak her bir çocuk için %50 taşıyıcı, %50 normal olma olasılığı vardır.

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı tehlikeli mi?​

Akdeniz anemisi erken teşhis ve tedavi edilmediğinde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle kalp ve karaciğer yetmezliği, enfeksiyonlara yatkınlık görülebilir. Ayrıca sepsis ve demir birikmesi sonucu birçok organda hasar meydana gelebilir.

Akdeniz anemisi ölüm riski var mı?​

Akdeniz anemisi ölüm riski var mı?
Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.

Talasemi testi değerleri kaç olmalı?​

– Yetişkinlerde 33 ile 36 g/dL aralığında olmalıdır. – Yeni doğan bebeklerde 30 ile 36 g/dL aralığında olmalıdır. – 1 ve 3 günlük bebeklerde 29 ile 37 g/dL aralığında olmalıdır. – 1 ve 2 hafta arası bebeklerde ise 28 ile 38 g/dL aralığında olması gerekmektedir.

Talasemi testi nasıl yapılır?​

Talasemi testi nasıl yapılır?
Talasemi teşhisi için kan testleri yapılır. Hastalığın anormal kırmızı kan hücrelerini gösteren bir kan sayımı ve bir kan örneği mikroskop altında incelenir. Hemoglobin elektroforezi adı verilen başka bir kan testi de yapılır.

Akdeniz anemisi ömrü kısaltır mı?​

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve dört bin 500 kadar talasemi hastası vardır. Beta talasemi, ağır ve tedavisi düzgün sürdürülmezse yaşam süresini belirgin derecede kısaltarak hayat kalitesini çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır.

Akdeniz anemisi öldürür mü?​

Akdeniz anemisi öldürür mü?

Akdeniz anemisine hangi yiyecekler iyi gelir?​

İstiridye,karaciğer, dana eti, domuz eti, fasulye, yer fıstığı ezmesi, tofu, mısırgevrekleri, erik, karpuz, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, hurma, kuru üzüm,bezelye demir açısından zengindir. Hastalığın kendisi ve bazı tedavilerin yan etkileri kemik kaybınıhızlandırabilir.
 
Talasemi taşıyıcısı olmak, bireyin bir talasemi genine sahip olması ancak diğer sağlam gen nedeniyle sağlıklı olması anlamına gelir. Bu durumda kişide talasemi hastalığı yoktur ama başka bir taşıyıcıyla çocuk sahibi olursa, çocuğun talasemi hastalığı geliştirme riski vardır. Talasemi taşıyıcılığı genellikle hastalık belirtisi vermez ancak hafif kansızlık ve halsizlik gibi semptomlar görülebilir.

Talasemi taşıyıcıları, genellikle normal bir yaşam sürdürebilirler ancak çocuk sahibi olmayı planlıyorlarsa genetik danışmanlık alarak riskleri hakkında bilgi edinmeleri önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve düzenli sağlık kontrolleri talasemi taşıyıcılarının genel sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olan bireylerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri önerilir. Bazı gıdaların demir emilimini azaltabileceği, bu nedenle buğday, mısır, pirinç, baklagiller gibi gıdaların tüketiminden kaçınılması tavsiye edilir.

Talasemi taşıyıcılığı, genellikle hastalık olmadığından tedavi gerektirmez. Ancak belirli durumlarda doktorlar tarafından takip edilmesi ve düzenli kontroller yapılması önerilebilir. Bunun yanı sıra, genetik danışmanlık almak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemek önemlidir.

Özetle, talasemi taşıyıcısı olmak herhangi bir tedavi gerektirmeyen bir durumdur ancak aile planlaması yapılırken genetik danışmanlık almak önemlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamak talasemi taşıyıcılarının genel sağlığını korumada önemli rol oynar.
 
Geri
Üst