AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Talasemi nedir belirtileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.747
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Talasemi nedir belirtileri nelerdir?​

Talasemi Majör Talasemi hastalarında ağır kansızlık dışında sarılık, dalak büyüklüğü, halsizlik, etrafa ilgisizlik, enfeksiyonlara kolay yakalanma, büyüme geriliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntı ile anormal yüz görünümü ortaya çıkabilir.

Kanda enfeksiyon olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Kanda enfeksiyon yaşanması sürecinde ilk aşamada görülecek belirtiler şu şekilde olacaktır; Nefes almada zorluk. Kalp atım hızının artması Solunum hızının sıklaşması
Talasemi hastaları ne kadar yaşar?​
Talasemi hastalarının geçmişteki ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarına ulaşmış durumda. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailede talasemi taşıyıcılığı olduğu ortaya çıkıyor.

Talasemi tanısı nasıl konur?​

Talasemi tanısı nasıl konur?
Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.

Kanda enfeksiyon olduğunu hangi tahlilde belli olur?​

Kanda enfeksiyon olduğunu hangi tahlilde belli olur?
CRP değerine kan tahlili yapılarak bakılmaktadır. CRP değeri kanda enfeksiyon sebebiyle 4-6 saat içinde yükselmeye başlamaktadır. Enfeksiyonun türüne göre 24 saat ile 48 saat arasında kanda en yüksek seviyeye ulaşabilmektedir.

Kanda enfeksiyon nasıl atılır?​

Bazı besinler, iltihap ve mikropları vücuttan atmaya yardımcı olur. Bu da doğal besinleri kullandıktan sonra bulantı, ağrı ya da sık idrara çıkma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu vücudun bize vermiş olduğu bir tepkidir. Pul biber, sarımsak, lahana, taze nane ve ev yapımı yoğurt kanın temizlenmesine yardımcı olur.

Kan zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?​

Sepsiste antibiyotik tedavisi yapılır. Çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler genellikle ilk olarak kullanılır. Kan testlerinin sonuçlarını öğrendikten sonra doktor, enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik gruplarına geçebilir.
 
Talasemi nedir belirtileri nelerdir konusundaki bilgiler oldukça açıklayıcı ve faydalı. Talasemi Majör hastalarında ağır kansızlık dışında yaşanan belirtiler arasında sarılık, dalak büyüklüğü, halsizlik, etrafa ilgisizlik, enfeksiyonlara kolay yakalanma, büyüme geriliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntılar ile anormal yüz görünümü sayılabilir.

Kanda enfeksiyon olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusuna verilen cevapta, kanda enfeksiyon yaşanması durumunda ilk belirtilerin nefes almada zorluk, kalp atım hızının artması, solunum hızının sıklaşması şeklinde olacağı belirtilmiş. Bu belirtiler enfeksiyona işaret edebilir ve önemli bir sağlık sorunu olabilir.

Talasemi hastalarının yaşam süresi hakkında verilen bilgiye göre, geçmişte ortalama yaşam süresinin 18-20 yıl iken günümüzde yükseldiği ve 45 yaş civarına ulaştığı belirtilmiş. Talasemi hastalığı genetik bir hastalık olup, taşıyıcılığı atadan nesile geçebilir ve tanının doğrulanması için bazı genetik testlerin yapılması gerekebilir.

Talasemi tanısı nasıl konur konusunda, kan testleri ve hemoglobin elektroforezi gibi yöntemlerle hastalığın teşhis edilebileceği ifade edilmiş. Ayrıca doktorun bazı durumlarda genetik çalışmalar isteyebileceği ve hastalığın doğrulanmasında bu testlerin yardımcı olabileceği vurgulanmış.

Kanda enfeksiyon olduğunu hangi tahlilde belli olur konusundaki açıklamada, CRP değerine bakılarak kanda enfeksiyonun belirlenebileceği ve enfeksiyonun türüne göre bu değerin zamana yayılarak farklı seviyelere ulaşabileceği belirtilmiş.

Kanda enfeksiyon nasıl atılır konusunda ise, doğal besinlerin tüketiminin enfeksiyonların atılmasına yardımcı olabileceği belirtilmiş. Pul biber, sarımsak, lahana, taze nane ve ev yapımı yoğurdun kanın temizlenmesine yardımcı olabileceği ifade edilmiş.

Son olarak, Kan zehirlenmesi yani sepsis durumunda antibiyotik tedavisi gerekebileceği ve farklı bakterilere karşı etkili geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılabileceği belirtilmiş. Doktorun, enfeksiyona neden olan bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı antibiyotik gruplarına geçebileceği vurgulanmış.
 
Geri
Üst