Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Talasemi kan testinde nelere bakilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Talasemi kan testinde nelere bakılır?​

Bu test eritrositler içindeki mevcut hemoglobinin tipi ve göreceli miktarlarını ölçer. Hemoglobin A hem alfa hem de beta globini içeren ve yetişkinlerde bulunan normal bir hemoglobin tipidir. Beta talasemi kalıtı olanlarda genellikle büyük bir yüzde de HbA2 ve/veya F bulunmaktadır.

Talasemi hastalığı ne demektir?​

Talasemi genetik (kalıtım yoluyla) geçiş gösteren ve ağır derecede kansızlık nedeni olan bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğunda kansızlık o kadar ağır düzeydedir ki bu hastalar düzenli kan transfüzyonu (nakli) almadan hayatta kalamazlar.
Akdeniz kansızlığı nedir?
Akdeniz Anemisi Talasemi, genellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen bir tür kansızlık hastalığıdır. Ülkemizde 1, 4 milyon taşıyıcı ve 4500 civarında talasemi hastası bulunmaktadır.
Talasemi için hangi kan değerine bakılır?
Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.

Talasemi testi değerleri kaç olmalı?​

– Yetişkinlerde 33 ile 36 g/dL aralığında olmalıdır. – Yeni doğan bebeklerde 30 ile 36 g/dL aralığında olmalıdır. – 1 ve 3 günlük bebeklerde 29 ile 37 g/dL aralığında olmalıdır. – 1 ve 2 hafta arası bebeklerde ise 28 ile 38 g/dL aralığında olması gerekmektedir.

Talasemi değeri hangisi?​

Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl’nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.
Talasemi hastalığı neden olur?
Talaseminin en yaygın nedeni bozuk hemoglobin molekülleridir. Anneden veya babadan aktarılan bozuk genler, çocuklarda genellikle Akdeniz anemisi rahatsızlığına neden olur. Kandaki alyuvarlar içinde “hem” ve “globin” olmak üzere 2 kısım vardır. Globin parçası ise alfa ve beta olmak üzere ikiye ayrılır.
Akdeniz anemisi nedir zararları nelerdir?
Akdeniz anemisi erken teşhis ve tedavi edilmediğinde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle kalp ve karaciğer yetmezliği, enfeksiyonlara yatkınlık görülebilir. Ayrıca sepsis ve demir birikmesi sonucu birçok organda hasar meydana gelebilir.

Akdeniz anemisi ölüm riski var mı?​

Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.

Akdeniz anemisi değeri kaç olmalı?​

Gerçekte akdeniz anemisi taşıyıcılığında serum demiri normal veya yüksektir. Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez.
 
Geri
Üst