- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Talasemi hastaları ne kadar yaşar?
Talasemi hastalarının geçmişteki ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarına ulaşmış durumda. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailede talasemi taşıyıcılığı olduğu ortaya çıkıyor.Talasemi değeri kaç olmalı?
Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl’nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.
Talasemi taşıyıcılığı lehine ne demek?
Eğer anne ve baba talasemi taşıyıcı ise her gebelikte % normal, P Talasemi taşıyıcısı, % Talasemi majör hastası çocuk doğma olasılığı vardır. Eğer anne veya babadan biri talasemi taşıyıcısı ise doğacak her çocuk P olasılıkla taşıyıcı olabilir.Akdeniz anemisi ömrü kısaltır mı?
Beta talasemi, ağır ve tedavisi düzgün sürdürülmezse yaşam süresini belirgin derecede kısaltarak hayat kalitesini çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır.
Akdeniz anemisi öldürür mü?
Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.Talasemi testi sonucu nasıl olmalı?
Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.
HBA değeri kaç olmalı?
Diyabet hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde kan HbA1C düzeyinin %4,7 ile %5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1C düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet olarak da adlandırılan gizli şeker durumu söz konusudur.Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalığa dönüşür mü?
Annesi ve babası taşıyıcı olduğu halde hastalanmayan, sadece taşıyıcı olarak hayatını sürdürenlerin oranı ise yüzde 50’dir. Eğer anne veya babadan sadece biri taşıyıcı ise korkulacak bir durum yoktur. Bu durumda çocuklarda hastalığın ortaya çıkma ihtimali söz konusu değildir.
Talasemi taşıyıcılığı nedir belirtileri?
Talasemi Majör: Akdeniz anemisi rahatsızlığının en ağır seyreden türüdür. Taşıyıcı anne ve babadan bozuk gen aktarımı sonucu doğan çocuklarda görülür. Bebek henüz 6 aylıkken belirtiler görülmeye başlar. Derin kansızlık, gelişme geriliği, sarılık başlıca belirtileri arasındadır.Akdeniz anemisi tedavi edilmezse ne olur?
Akdeniz anemisi erken teşhis ve tedavi edilmediğinde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle kalp ve karaciğer yetmezliği, enfeksiyonlara yatkınlık görülebilir. Ayrıca sepsis ve demir birikmesi sonucu birçok organda hasar meydana gelebilir.
Talasemi olup olmadığını nasıl anlarız?
Talasemi Majör Talasemi hastalarında ağır kansızlık dışında sarılık, dalak büyüklüğü, halsizlik, etrafa ilgisizlik, enfeksiyonlara kolay yakalanma, büyüme geriliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntı ile anormal yüz görünümü ortaya çıkabilir.Evlilikte talasemi testi neden yapılır?
Evlenecek çiftlerde yapılacak hemogram denilen kan analizi testi ile ciddi bir anemi (kansızlık) ve/veya kan uyuşmazliği durumu anlaşılmaktadır. Bu testle ülkemizde sıklıkla görülen genetik bir kan hastalığı olan Talasemi (Akdeniz anemisi) hastalığı olup olmadığına da bakılabilir.