AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Taksi soforleri hangi statuye gore prim oder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.931
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taksi şoförleri hangi statüye göre prim öder?​

Ayda 10 günden az çalışanlar 2018 yılı için 25 günlük primi kendileri ödemek kaydıyla 30 gün üzerinden 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin a bendi uyarınca (SSK) sigortalı olmaktadırlar.

Taksi şoförü sigortası ne kadar?​

Prim İşlemleri Buna göre 2021 yılı için, asgari ücret üzerinden prime esas kazanç beyanında bulunan bir Ek-6 sigortalısının ödemesi gereken aylık prim tutarı: 3.577,50 TL × 2,5 × 28 ÷ 30= 1.085,18 TL’dir.

Ticari taksi ne kadar vergi öder?​

Ticari taksi ne kadar vergi öder?
AYLIK 327 LİRA DÜZEYİNDE VERGİ ÖDÜYORLAR Sonuç olarak Türkiye ortalamasına bakıldığında en çok vergi ödeyen yüzde 10’luk dilim bile baz alındığında iyi ihtimalle bir taksinin ödediği ortalama vergi yıllık 3 bin 935 lira yani aylık 327 lira düzeyinde.

Ticari taksi basit usul olur mu?​

Bilindiği üzere ülkemizde faaliyet gösteren ticari taksi işletmelerinin birçoğu basit usulde vergilenmektedir. Bu nedenle basit usule tabi ticari taksi işleten mükelleflerin ‘ticari taksi plakası’ satışları nedeniyle elde ettikleri kazançlar basit usulde vergilenecek kazancın tespitinde dikkate alınmayacaktır.

Taksicilerin sigortası var mı?​

5510 sayılı kanunun Ek/6 maddesinde Kısmi Süreli Çalışanların Sigortalılığı Kapsamında yer alan taksici yada halk otobüsü ,dolmuş şoförlerinin sigortalılıkları, kanunca şöyle açıklanmıştır. Taksi şoförleri plaka sahibinin emrinde çalıştıkları için sigortaları 4/a kapsamındadır. Araç sahipleri ise 4/B kapsamındadır.

Trafik sigortası kaç para?​

Trafik sigortası kaç para?
Trafik Sigortası Fiyatları – 09 Ekim 2021
Sigorta Şirketleri | İstanbul | Diğer İller
Ray Sigorta | 907 TL | 918 TL
Türkiye Sigorta | 916 TL | 849 TL
Sompo Japan Sigorta | 958 TL | 897 TL
Ak Sigorta | 974 TL | 765 TL

Taksiler vergi veriyor mu?​

Her ay binlerce lira kazanan ve yüzde 92’si kirada olan ticari taksilerin vergi ödemediği gerçeği ortaya çıktı. Yasal boşluk nedeniyle kiralamadan doğacak olan vergiler hiçbir suretle tahsil edilmiyor. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman “Kiralamaya yönelik hiçbir vergi ödenmiyor.

Gerçek usul ve basit usul nedir?​

Gerçek usule tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV öderken basit usule tabi olan mükellefler sadece basit usulde ticari kazançlarının vergisini öder. İki usulde de ödenecek vergi tutarı elde edilen kazanca göre belirlenmektedir.

Ek6 nedir?​

Ek6 nedir?
6111 sayılı Torba Kanunla 1 Mart 2011 tarihinden itibaren ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlara belirli şartlarla 5510 sayılı Kanuna eklenen Ek 6 ncı madde kapsamında sigorta olma imkanı getirilmiş olup, uygulamanın tüm ayrıntıları aşağıda yer almaktadır.
 
Taksi şoförleri genellikle 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin a bendi uyarınca (SSK) sigortalı olmaktadırlar. Ayda 10 günden az çalışan taksi şoförleri, kendileri 25 günlük primi ödemek kaydıyla 30 gün üzerinden prim öderler.

Taksi şoförlerinin sigortası için 2021 yılında asgari ücret üzerinden prime esas kazanç beyanında bulunan bir Ek-6 sigortalısının ödemesi gereken aylık prim tutarı 1.085,18 TL olarak belirtilmiştir.

Ticari taksilerin vergilendirilmesi ise genellikle basit usulde gerçekleşmektedir. Basit usule tabi ticari taksilerin "ticari taksi plakası" satışları nedeniyle elde ettikleri kazançlar, basit usulde vergilenecek kazancın tespitinde dikkate alınmamaktadır.

Taksi şoförleri genellikle plaka sahiplerinin emrinde çalıştıkları için sigortaları 4/a kapsamında olup, araç sahipleri ise 4/B kapsamında sigortalıdır.

Trafik sigortası fiyatları ise sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, 09 Ekim 2021 tarihinde İstanbul için trafik sigortası fiyatları Ray Sigorta'da 907 TL, Türkiye Sigorta'da 916 TL, Sompo Japan Sigorta'da 958 TL ve Ak Sigorta'da 974 TL olarak belirtilmiştir.

Ticari taksilerin vergilendirilmesi konusunda ise bazı kaynaklara göre, yasal boşluklar nedeniyle kiralamadan doğacak vergiler hiçbir şekilde tahsil edilemediği belirtilmektedir. Bu durum ticari taksicilerin vergi ödeme konusunda bazı avantajlara sahip olduğunu göstermektedir.

Gerçek usul ve basit usul vergilendirme yöntemleri arasındaki temel fark, gerçek usule tabi olan mükelleflerin gelir vergisi, stopaj vergisi ve KDV gibi vergilere tabi olmaları, basit usule tabi olan mükelleflerin ise sadece basit usulde ticari kazançlarının vergisini ödemeleridir.

Ek-6 ise 6111 sayılı Torba Kanunla 1 Mart 2011 tarihinden itibaren ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlara belirli şartlarla sigorta olma imkanı getiren bir maddedir. Bu kapsamda sigorta şartları ve ayrıntıları belirtilmiştir.
 
Geri
Üst