Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Takastaki olan cek ne zaman hesaba gecer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Takastaki olan çek ne zaman hesaba geçer?​

Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00’a kadar gönderilir.

Çeki başka biri tahsil edebilir mi?​

Çeki başka biri tahsil edebilir mi?
Çeki hamiline düzenlerseniz, çeki elinde bulunduran herhangi bir kişi tahsil edebilir. Bu alanın boş bırakılması halinde, çek hamiline olarak işlem görür. Çek yaprağının üzerinde çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarası mutlaka yer almalıdır. Çek, bankaya verildiği zaman karşılığı hemen ödenir.

Çeki takasa koymak ne demek?​

Çeki takasa koymak ne demek?
Süresi gelmeden elinizdeki çeki banka şubesine teslim ederek banka yetkilisi huzurunda bir tutanak ile çek takasa verilir. Takasa verdiğinizde çekin vadesi geldiğinde ödeme çıkar banka ertesi gün sizin paranızı yatırır. Yani burada tek amaç bankaya nakden komisyon ödemeden paranızı bir gün sonra alma mantığıdır.

Bir firmanın çeki yazılırsa ne olur?​

Ciro edilen çek ödenmezse ne olur? Çekin karşılıksız olduğu banka tarafından çek üstüne yazılmalıdır. İbraz edilen çek, herhangi bir sebeple ödenmediği takdirde, muhatap banka, çek üzerine “ödenmemiştir” yazarak hamiline iade eder.

Çek takas sistemi açık mı?​

Çek takas sistemi açık mı?
Banka şubeleri de mesai saatleri dışında kapalı olduğu için, mesai saati dışında ödenmesi için çek ibrazı mümkün değildir. Aslında kare kodlu çekler için elektronik ibraz sistemi kurulabilir. Takasa verilen çekler için dahi karşılık sorgulaması saat 16.30’a kadar yapılır.

Çek takas sistemi nasıl çalışır?​

Çek takas sistemi nasıl çalışır?
Farklı banka şubesine tahsil amacıyla ibraz edilen bir çekin, çeke ilişkin muhtelif bilgilerin çek takas sistemi vasıtasıyla hesabın bulunduğu bankaya gönderilerek hesap durumunun sorulması sonrasında ibraz edilen banka şubesinden tahsil edilebilmesi çek takas sistemi vasıtasıyla gerçekleşmektedir.
Çek vadesinden önce tahsil edilebilir mi?​
Buna göre 31/12/2021 tarihine kadar çekler, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce ödenmesi için bankalara ibraz edilemeyecektir.

Yabancı bir çeki nasıl tahsil edilir?​

Yabancı bir çeki nasıl tahsil edilir?
Yabancı bankalar tarafından konvertibl paralar üzerinden düzenlenmiş döviz çekleri bankamızda tahsil edilebilmektedir. Döviz çekleri muhabir bankalara tahsile gönderilmekte, çek bedeli bankamız hesaplarına alacak kaydedildikten sonra ödemesi gerçekleştirilmektedir.

Çek takasa kaç gün önce verilir?​

Çek takasa kaç gün önce verilir?
Ayrıca Türk Ticaret Kanunu’nun 796. Maddesi gereği çekin düzenlendiği yer ile ödemenin yapılacağı yer aynı kıtada ise 30 takvim gün, farklı kıtada ödeme yapılacaksa bu süre 90 takvim günü olarak belirlenmiştir.

Çek günü gelmeden bankadan tahsil edilir mi?​

Çekin vadesi yoktur, görüldüğünde ödenir. Ticari gelenekler gereği vadesi varmış gibi kullanılsa da, aslında çek sahibi çeki istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur.

Çek ödenmezse ne olur 2022?​

Çek ödenmezse ne olur 2022?
30 Haziran 2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmemesi halinde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilir. Teklife göre hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek.

Çek takası nasıl yapılır?​

Çek takası nasıl yapılır?
Çek nasıl tahsil edilir işlemleri için ilk seçenek, çekin takasa verilerek tahsil edilmesidir. Çek sahibi olan kişi, çekiyle beraber hesabının olduğu banka şubesine giderek çekin takasa verilmesi konusunda istekte bulunabilir. Çek, bankaya teslim edilir. Ardından, çek, banka genel müdürlüğüne iletilir.

Çek takası kapandı mı?​

Çeklerin banka şubeleri arasında hesaben ödenmesine olanak sağlayan Bankalararası Takas Odaları Merkezi, 2 Temmuz itibarıyla yerini İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ’nin (Takasbank) kurup işleteceği Çek Takas Sistemi’ne bırakacak.

Günü gelmeden çek nasil Bozulur?​

Günü gelmeden çek nasil Bozulur?
Çek bozdurma işleminin temel mantığı, çekin banka ya da faktoring şirketleri tarafından komisyon alınmak suretiyle, vadesinden daha önce ödemesinin yapılmasıdır. Bozdurulmak istenilen çekin bu işlem için uygun olduğunun tespit edilmesinden sonra alacaklıya para ödenir ve çek banka tarafından ciro edilir.
 
Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00’a kadar gönderilen nakit yükümlükler, çekin düzenlendiği bankadan alacaklı olan kişinin hesabına aktarılır. Çeki hamiline düzenlemek, çeki elinde bulunduran herhangi bir kişinin tahsil edebilmesine olanak tanır. Ancak çek düzenlenirken çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarasının belirtilmesi gerekmektedir. Çeki başka bir kişinin tahsil edebilmesi için üzerindeki alanın hamiline olarak doldurulması gerekir. Ayrıca çek bankaya verildiği anda karşılığı hemen ödenir.

Çek takas sistemi, çeki süresi gelmeden banka şubesine teslim ederek banka yetkilisi huzurunda bir tutanak ile takasa verme işlemidir. Takasa verilen çekin vadesi geldiğinde ödeme çıkar ve ertesi gün paranız banka tarafından hesabınıza yatırılır. Bu sayede bankaya nakit olarak komisyon ödemeden paranızı bir gün sonra alabilirsiniz.

Çek ciro edilirse, çek başkası tarafından tahsil edilebilir. Ödeme yapılmazsa, muhatap banka çek üzerine "ödenmemiştir" yazarak hamiline iade eder. Çekin karşılıksız olması durumunda alacaklı, çek bedelinin onda birinin ödenmemesi halinde mahkeme yoluyla alacağını tahsil etme hakkına sahiptir.

Çek takası için belirli bir süre önceden başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunu'na göre çekin düzenlendiği yer ile ödemenin yapılacağı yer aynı kıtada ise 30 takvim gün, farklı kıtada ödeme yapılacaksa bu süre 90 takvim günü olarak belirlenmiştir.

Çekin vadesi olmadığı için vadesinden önce de bankadan tahsil edilebilir. Ticari geleneklere göre çekin vadesi varmış gibi kullanılsa da aslında çek sahibi, çeki istediği zaman bankaya götürerek karşılığını talep edebilir. Çekin vadesi yerinde ödeme yapılacaksa 10 günlük ibraz süresi bulunur.

Çek ödenmezse alacaklının haklarını korumak için yasal süreçler mevcuttur. Örneğin, 30 Haziran 2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmemesi durumunda mahkeme hükmün infazına karar verebilir.

Yabancı bir çeki tahsil etmek isterseniz, yabancı bankalar tarafından konvertibl paralar üzerinden düzenlenmiş döviz çeklerini bankanıza tahsil ettirebilirsiniz. Döviz çekleri muhabir bankalara tahsile gönderilir, çek bedeli banka hesabınıza alacak kaydedildikten sonra ödeme gerçekleştirilir.

Çek takası için belirli bir süre önceden başvurmanız gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunu'na göre çekin düzenlendiği yer ile ödemenin yapılacağı yer aynı kıtada ise 30 takvim gün, farklı kıtada ödeme yapılacaksa bu süre 90 takvim günü olarak belirlenmiştir.

Son olarak, çek bozdurma işlemi çekin banka ya da faktoring şirketleri tarafından komisyon alınarak, vadesinden daha önce ödenmesi yöntemidir. Bozdurulacak çekin uygun olduğu tespit edildikten sonra alacaklıya ödeme yapılır ve çek banka tarafından ciro edilir. Bu sayede çek vadesinden önce tahsil edilmiş olur.
 
Geri
Üst