AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Takas Kosula baglanabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.191
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Takas Kosula baglanabilir mi?​

Borçlar kanunu Md. 139 göre takas üç şartın gerçekleşmesi halinde mümkün olmaktadır. b-Alacakların aynı mahiyette ve nitelikte olması: Tarafların karşılıklı borçları aynı mahiyette ve nitelikte olmadıkça biri diğerine takas teklifinde bulunamaz. Takas daha çok karşılıklı para borçlarında görülür.

Takas beyanının hükmü geriye etkili midir?​

Borçlunun takas hakkını kullanma isteğini, alacaklıya bildirmesi gerekir. Takas bir sözleşme olmadığı içi karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Takas aynı zamanda borcu sona erdirdiği için bir tasarruf işlemidir. Beyan yapılınca, bunun hükmü, takas şartları tamamlandığı ana kadar geriye etkili sayılmıştır.
Eksik borçlar takas edilebilir mi?​
Doktrinde bir de SONRADAN EKSİK BORÇLAR başlığı altında bir eksik borç örneği verilmektedir. Bu tip eksik borçların en başında ZAMANAŞIMINA UĞRAMIŞ BORÇLAR gelir. Binnetice, zaman aşımına uğramış bir alacak, UYGUN ZAMANDA ZAMAN AŞIMI DEFİ İLE KARŞILAŞMAMIŞSA, TAKAS EDİLEBİLİR BİR ALACAK NİTELİĞİ TAŞIR.

Müeccel ne demektir?​

Müeccel ne demektir?
Muaccel kelimesi hukuk alanında da kullanılan bir kelimedir. Muaccel vadesi gelmiş olan ve ödenmesi gereken ya da talep edilebilen anlamına gelmektedir. Muacceliyet kelimesi ise borç ve alacak ilişkisinde, borcun vadesinin dolması ve borçludan bu borcun istenebilecek hale gelmesine denmektedir.

Takas beyanı nedir?​

Takas beyanı nedir?
Takası gerçekleştirmek için irade açıklamasına takas beyanı denir. Bu beyan bir taraflı bir hukuksal işlemdir. Bu işlem bir yenilik doğuran hakka dayanır. Tarafların biri, borcu ile alacağını takas ettiğini karşı tarafa bildirerek, bu hakkını kullanmış olacaktır (BK. m. 122/I).

Takas beyanı şekle tabi midir?​

12 Takasa konu alacak, geçerlilik şekline bağlı bir hukuksal işlem olsa bile takas iradesinin açıklan- ması şekle bağlı değildir. Takas hukuki niteliği itibariyle bozucu yenilik doğuran bir haktır. Borçlunun takas hakkını kullanma isteğini, alacaklıya bildirmesi gerekir.

Takas ne zamana kadar ileri sürülebilir?​

(2) Alacaklardan biri çekişmeli olsa bile takas ileri sürülebilir. (3) Zamanaşımına uğramış bir alacağın takası, ancak takas edilebileceği anda henüz zamanaşımına uğramamış olması koşuluyla ileri sürülebilir.”
Takas defi mi itiraz mi?​
Takas ve mahsup bir defidir. Bu itibarla, ileri sürülmedikçe kendiliğinden dikkate alınamaz. Takas, karşılık dava olarak ileri sürülebileceği gibi, defi olarak da ileri sürülebilir.

Eksik borçlar nelerdir?​

Eksik borçlar nelerdir?
Hukuk sistemimizde borçlunun borcunu yerine getirmesi için alacaklının zorlamasına izin vermediği borç türüne “eksik borç” denmektedir. Borçluyu ifaya zorlama yollarının hiçbirine başvurmanın hukuken mümkün olmadığı, borçlunun borcunu ödemeyebileceği borç türleridir.

Zaman aşımına uğramış borçlar eksik borç mudur?​

Zaman aşımına uğramış borçlar eksik borç mudur?
Örneğin, bir dava veya icra takibine maruz kalan borçlu, borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürerek borcu ödemekten kaçınabilir. Zamanaşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zamanaşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür.
 
Takas hukukunda birçok detay ve özel durum bulunmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, takasın gerçekleşebilmesi için üç temel şartın sağlanması gerekmektedir. Bunlar arasında alacakların aynı mahiyette ve nitelikte olması önemli bir kriterdir. Özellikle karşılıklı para borçlarında sıkça rastlanan bir durumdur.

Takas beyanının hükmü geriye etkili olarak kabul edilmektedir. Borçlunun takas hakkını kullanmak istemesi durumunda, alacaklıya bu isteğini bildirmesi gerekmektedir. Bu beyan yapıldığı anda, takas şartları tamamlandığı ana kadar geriye etkili sayılmaktadır.

Eksik borçlar konusunda ise doktrinde "Sonradan Eksik Borçlar" başlığı altında zaman aşımına uğramış borçlar örnek olarak verilmektedir. Zaman aşımına uğramış bir alacak, uygun zamanda zaman aşımı defi ile karşılaşılmamışsa takas edilebilir bir alacak niteliği taşımaktadır.

Takas beyanı, takası gerçekleştirmek için irade açıklamasına denir. Bu beyan, taraflar arasında bir hukuksal işlem olup, borcu ile alacağını takas eden tarafın karşı tarafa bildirdiği bir şarttır.

Takas beyanının şekle tabi olup olmadığı konusunda ise, geçerlilik şekline bağlı bir hukuksal işlem olmasına rağmen takas iradesinin açıklanması şekle bağlı değildir. Borçlunun takas hakkını kullanma isteğini alacaklıya bildirmesi yeterli olmaktadır.

Takasın ne zamana kadar ileri sürülebileceği konusunda, çekişmeli alacaklar olsa dahi takas ileri sürülebilir. Zaman aşımına uğramış bir alacağın takasının ileri sürülebilmesi için, halihazırda zaman aşımına uğramamış olması gerekmektedir.

Son olarak, takasın bir defi olduğunu ve mahsup hakkının ileri sürülmediği takdirde dikkate alınamayacağını belirtmek isterim. Takas, karşılık dava olarak da ileri sürülebileceği gibi defi olarak da ileri sürülebilir.

Üzerinde durulan konuların detaylarına göre takas hukuku oldukça karmaşık bir alan olabilir. Bu nedenle özellikle alacaklılar ve borçluların haklarını ve yükümlülüklerini doğru şekilde anlamaları ve uygulamaları önemlidir.
 
Geri
Üst