AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Taif Olayi Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tâif Olayı Nedir?​

Taif (Arapça: الطائف), Suudi Arabistan’ın Mekke Bölgesi’nde bir şehir. İslam tarihinin en acıklı olaylarından birisi sayılan, Muhammed bin Abdullah’ın taşlanması olayı Taif’te yaşanmıştır. Aynı zamanda Mithat Paşa’nın idam kararının, II. Abdülhamid tarafından sürgüne çevirilerek gönderildiği şehirdir.
Peygamber Tâif yolculuğuna neden çıktı?
Taif Seferi, Huneyn Savaşı sonrasında yaşanmıştır. Huneyn Savaşı, Müslüman oplmayan Arapların putperest olarak Taiflilerle işbirliği yapması sonucunda gerçekleşmiştir. 630 yılında gerçekleşen Taif Seferi, şehrin kuşatılması ile sonuçlanmıştır.
Peygamberimizin imana davet için gittiği fakat taşlandığı yer neresi?
Efendimizin taşlanıp kanlar içinde kaldığı hüznün ve pişmanlığın adı Taif. MUHSİN BAY: Hocam Mekke’den 80-90 km uzaklaştık yollar da Peygamberimizin ayak izlerini aradık asırlar öncesinden kalan.. Taif, Siyer-i Nebi’nin satırlarına neden bu kadar gözü yaşlı kazınmıştır.

Hz Muhammed ölmeden önce ne dedi?​

Muhammed’in (S.A.V) vefatından bir gün önceydi. Herkes nefesini tutmuş bekliyordu. Çünkü az evvel Hz. Muhammed (S.A.V) ”Benden bir hakkı olan gelsin alsın” dediğinde orada bulunan sahabelerden biri “Evet benim bir alacağımvar, bir gün kırbacınızın ucu o sıra açık olan sırtıma değmişti de canım yanmıştı.” dedi.

İslam tarihinde Taif Seferi veya Taif Kuşatması olarak bilinen bu hadise, 630 yılında Huneyn zaferinden sonra gerçekleşmiştir. Müslümanlarca her taraftan kuşatılmış ve şehir kuşatmaya direnerek teslim olmamıştır.
Akabe Biatları neden yapıldı?
Peygamber, henüz Müslüman olmamış fakat kendisini kollayan amcası Abbas ile Akabe’ye gitti. Biatta Medineliler Peygamber’i yalnız bırakmayacaklarına dair söz verdiler. İkinci Akabe Biatı Medine İslam Devleti’nin temeli olma özelliği ve Dar’ul Harp ve Dar’ul İslam fıkhı açısından oldukça önemlidir.
Taifliler kendilerini islama davet eden ve destek isteyen Peygamber efendimizi nasıl karşıladılar?
Önce alay ettiler. Sonra hakârete başladılar. Ardından da kölelerini Allâh Resûlü’nün geçtiği yolların iki kenarında sıra yapıp O’nu hakâretlerle taşlattılar. Böylece şehirden çıkana kadar Allâh Resûlü’ne eziyetlerine devâm ettiler.

Hz Muhammed Taif e ne zaman gitti?​

Tâif, serin iklimiyle, Arabistan’ın Hicaz bölgesinin sayfiye yeridir. Risaletin onuncu yılının sonları… Şevval ayı…
Akabe Biatları hangi olay arasında?
Muhammed ile Medineli bir topluluk arasında yapılan sözleşme Akabe biatları olarak bilinir. Özellikle Mekke’nin 2 kilometre kadar yakınında olan Akabe isimli bölgede yapılmıştır. O yüzden Ürdün üzerinden akebe ile karıştırılmaması gerekir.
Akabe görüşmeleri nedir?
Akabe Görüşmeleri, İslam tarihinde Mekkeli müslümanlar ile Medineliler arasında yapılan görüşmelere denir. 621 yılında Medine’den gelenler Müslüman olmaya başladılar. 621 senesindeki hac zamanında Mekke kenarında Akabe denilen yerde Medine’den gelenlerle gizlice buluştu (1. Akabe Görüşmesi).

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem İslam devletine Mekkeli müşriklerin tepkisi nasıl olmuştur?​

Peygamber’in Haşimoğulları’ndan çıkmasını, diğer bazı kabileler ona iman etmekle Haşimîlerin üstünlüğünü kabul etmek olarak yorumladılar ve reddettiler. Müşrikler, Kur’ân’ın/vahyin, Kureyş’in ulularından birine değil de Hz. Peygamber’e inmesini ona yakıştıramadılar ve kabule yanaşmadılar.
Hz Peygamber’in İslam’ı tebliğ etmek için gittiği ilk yer neresi?
İlk vahyi inzivaya çekildiği Nur Dağındaki Hira mağarasında aldı. 622 yılına kadar insanlara İslam dinini tebliğ etti.
Peygamberimizin İslam’a davetine ne tür tepkiler verdiler?
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin İslam’a açıklayan tebliğ etmesi üzerine Mekkeli müşrikler Müslümanlığı kabul edenlere çeşitli yollarla engel olmaya çalıştılar. Müslümanlarla alay ettiler onlara hakaretlerde bulundular.

Tâif yolculuğunda neler oldu?​

Resulullah, takatini zorlayan bu durum karşısında yanına Zeyd’i de alarak Taif şehrine gitmiş ve onları İslam’a davet etmişti. Ancak Taifliler, iman etmek bir yana, Allah Resulüne her türlü eza ve cefayı göstermişler; kölelere taşlatarak kovalamışlar ve Efendimizi şehirden çıkarmışlardı.
Peygamberimizi Tâif dönüşü himaye eden kişi kimdir?
Ebû Bekir’i (r.a.) himayesi altına alışında görmekteyiz.
Hz Muhammed Taif e niçin gitmiştir orada nasıl karşılanmıştır?
Cevap: Hz Muhammed (sav) , orda bulunan insanlara İslam’ı anlatmak ve kendilerine işkenceyi arttıran Mekkeli müşriklere karşı yardım istemek için gitmiştir. Orada Peygamber Efendimiz taşlanmış ve hakaret edilerek gönderilmiştir.

Hz Peygamberin Taif Yolculuğu ile ilgili bilgiler nelerdir?​

Peygamber’in Taif yolculuğu. Peygamber Efendimiz’in hayatında en çok sıkıntı yaşadığı anlardan biri de Mekke dönemindeki Taif yolculuğudur. Tâif şehri, Mekke’nin 120 km doğusunda, Sarât dağları silsilesi içindeki bir platoda, üzüm bağları ile kaysı ve nar bahçeleri ortasında yer alır.
Hasimogullari kimdir?
Hâşimoğulları veya Hâşimîler (Arapça: هاشمي), Beni Haşim kabilesine bağlı bir Kureyş boyu. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed’in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf’dan alır.
Peygamberimiz taife niçin gitmiş olabilir?
Öyle ki, Efendimiz (asm) onların zulüm, hakaret ve işkencelerinden dini neşretme vazifesini âdeta yapamaz hale gelmişti. Müşriklerin bu insafsız ve merhametsiz tutumu, Resûl-i Kibriyâ Efendimizi (asm) fazlasıyla müteessir ediyordu. Bu sebeple Tâif`e gitmeye karar verdi.

Peygamber efendimiz neden taife yolculuk yapmıştır?​

Muhammet, Mekke’ye yakın bir şehir olan ve İslamiyet’i henüz kabul etmemiş bulunan Taif üzerine sefere çıktı. Ancak Taifliler, şehri savunmak için hazırlık yapmışlardı. Taif i ancak savaş yaparak ele geçirebileceğini gören Hz. Muhammet savaştan vazgeçerek geri döndü.
Hz Muhammed taife niçin gitmiştir orada nasıl karşılanmıştır?
 
Geri
Üst