AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tahsilat makbuzunun asli kime verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tahsilat makbuzunun aslı kime verilir?​

a. A firması verdiği hizmetten dolayı aldığı para için bir tahsilat makbuzu keser. Bu durumda makbuz üzerindeki “makbuzu kesen firma” ve “parayı alan firma” bilgileri aynı olur. Makbuzun aslı, makbuzu kesen A firmasında kalır ve bir nüshası B firmasına verilir.

Tahsilat makbuzunu kim düzenler?​

Tahsilatı yapan taraf tahsilat makbuzu düzenlerken, ödemeyi yapan tarafın ise tediye makbuzu düzenlemesi gerekir.

Banka dekontu ispat sayılır mı?​

Banka dekontu ispat sayılır mı?
Hemen belirtelim ki Kanun ve Yargıtay içtihatları gereğince açıklama içeren banka havale dekontları delil başlangıcı olarak kabul edilmekte olup havale göndericisi tarafından ispat konusu vakıa için tanık dinletilebilir.

Makbuz nasıl olmalı?​

Makbuz nasıl olmalı?
Hem yazı hem de rakam ile yatırılan tutarın ne kadar olduğu, Ödemenin yapılma sebebi, Çek kullanılması halinde çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu, Parayı alan tarafın adı, soyadı ve imzası.

Tahsilat makbuzuna kaşe vurulur mu?​

Tahsilat Makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir. Gerekli alanlarlar doldurulduktan sonra Firma Kaşesi vurularak Tahsilatı Yapan Yetkili tarafından kaşenin üstü İmzalanır. Asıl nüsha ödeme yapan Müşteriye, ikinci nüsha da muhasebe kayıtlarına işlenmek üzere Firmanın Ön Muhasebe birimine teslim edilir.

Apartman tahsilat makbuzu nasıl doldurulur?​

Tahsilat makbuzu nasıl doldurulur?
- Makbuz düzenleyenin adı, soyadı ve unvanı
- Makbuz düzenleyen tarafın adresi ve telefonu.
- Makbuzun düzenlendiği tarih.
- Yazılı ve rakam ile yapılan ödemenin tutarı
- Ödemenin yapılma sebebi.
- Tahsilatın çekle gerçekleştirilmesi halinde çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu.

Nakit tahsilat makbuzu en fazla ne kadar kesilir 2021?​

Nakit tahsilat makbuzu en fazla ne kadar kesilir 2021?
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL’yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL’yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.

Icra dairesi tahsilat makbuzu nedir?​

Icra dairesi tahsilat makbuzu nedir?
Tahsilat makbuzu, müşterilerinizden sattığınız mal ve hizmet için tahsilat yaptığınızda düzenlemeniz gereken belgedir. Kısacası, tahsilat makbuzunu size ödenen paranın karşılığında ‘alındı belgesi’ olarak düzenler ve kesersiniz. Bu belge bir nevi, alacaklı olarak firmanızın parasının yatırıldığının kanıtıdır.
Dekont makbuz yerine geçer mi?​
Ödeme havale veya EFT yöntemleriyle gerçekleştiğinde bankadan alınan dekont makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur. Kredi kartı veya banka kartı slibi makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
Banka dekontu nasıl alınır?​
Bankalar dekontları elektronik ortamda belirli müddet saklarlar ve aradan seneler geçmeyen işlemler için tekrar dekont alabilmek mümkün olur. Dekont alma konusunda şube, internet bankacılığı, telefon bankacılığı veya ATM gibi birçok seçenek vardır.

Tahsilat makbuzu nasıl olmalı?​

Tahsilat makbuzu nasıl olmalı?
Tahsilat makbuzu nasıl doldurulur?
- Makbuz düzenleyenin adı, soyadı ve unvanı
- Makbuz düzenleyen tarafın adresi ve telefonu.
- Makbuzun düzenlendiği tarih.
- Yazılı ve rakam ile yapılan ödemenin tutarı
- Ödemenin yapılma sebebi.
- Tahsilatın çekle gerçekleştirilmesi halinde çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu.

Nakit tahsilat makbuzu en fazla ne kadar kesilir 2022?​

Nakit tahsilat makbuzu en fazla ne kadar kesilir 2022?

Çek tahsilat makbuzuna nasıl yazılır?​

Tahsilat makbuzu örneği nasıl doldurulur?​

Apartman gider makbuzu hangi hallerde kesilir?​

Apartman gider makbuzu hangi hallerde kesilir?
Apartman ve site yönetimleri yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar için gider pusulası düzenler ve işi yapana veya malı satana imzalatırlar. Bu gider pusulaları vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde sayılır.
 
Tahsilat makbuzunun aslını kimin alması gerektiği konusunda şu bilgileri verebilirim: Bir firma, sunduğu hizmet karşılığında aldığı parayı belgelemek amacıyla bir tahsilat makbuzu keser. Bu durumda, makbuzda yer alan "makbuzu kesen firma" ve "parayı alan firma" bilgileri aynı olacaktır. Makbuzun aslı genellikle makbuzu kesen firmanın muhasebe biriminde saklanırken, bir nüshası da ödeme yapan firmaya verilir.

Tahsilat makbuzunu düzenleme konusunda, tahsilatı yapan tarafın makbuzu düzenlerken, ödemeyi yapan tarafın ise tediye makbuzu düzenlemesi gerektiğini belirtebilirim.

Banka dekontlarına gelince, Kanun ve Yargıtay içtihatlarına göre banka havale dekontları, açıklama içerdiği sürece delil olarak kabul edilmekte ve havale göndericisinin tanıklık yapması durumunda ispat amacıyla kullanılabilmektedir.

Makbuzun düzgün bir şekilde olması için bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Bunlar arasında yazı ve rakam olarak tutarın belirtilmesi, ödemenin sebebi, çek kullanılması durumunda çek numarası ve banka bilgileri ile parayı alan kişinin adı, soyadı ve imzasının yer alması sayılabilir.

Tahsilat makbuzları genellikle 2 nüsha olarak düzenlenir. Makbuzun gerekli alanları doldurulduktan sonra firma kaşesi vurularak yetkili kişi tarafından imzalanır. Asıl nüsha ödeme yapan müşteriye verilirken, ikinci nüsha muhasebe kayıtları için firmanın ön muhasebe birimine teslim edilir.

Apartman tahsilat makbuzları da benzer şekilde düzenlenir. Makbuzda düzenleyenin adı, soyadı, unvanı, adresi, telefonu, makbuz düzenleme tarihi, ödeme tutarı, ödemenin sebebi ve çek kullanımı durumunda çek numarası ve banka bilgileri gibi bilgiler yer almalıdır.

Eğer nakit tahsilatlar toplamı 7.000 TL'yi aşarsa, bu durumda finansal kurumlar aracılığıyla başka bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekebilir.

İcra dairesi tahsilat makbuzları ise müşterilerden alınan ödemeleri belgelemek amacıyla düzenlenen ve alındı belgesi niteliğindeki belgelerdir. Tahsilat makbuzu, ödenen paranın alındığını kanıtlayan bir belge olarak kullanılır.

Dekontlar, ödemelerin havale veya EFT yöntemleriyle gerçekleştirilmesi durumunda geçerli bir belge olarak kabul edilir ve tahsilat makbuzu düzenlemeye gerek kalmayabilir. Banka dekontları çeşitli kanallardan alınabilir, örneğin şubeler, internet bankacılığı, telefon bankacılığı veya ATM'ler aracılığıyla.

2022 yılı için nakit tahsilat makbuzlarıyla ilgili özel bir regülasyon olduğu bilgisine ulaşamadım. Ancak genel olarak 7.000 TL üzeri nakit tahsilatlarda finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerektiği bilinmektedir.

Çek tahsilat makbuzlarının nasıl düzenleneceği, tahsilat makbuzu örneği ve apartman gider makbuzlarının ne şartlarda düzenlendiği gibi konularda daha detaylı bilgi vermek ister misiniz?
 
Geri
Üst