AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tahsil edilemeyen alacaklar nasil gider yazilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tahsil edilemeyen alacaklar nasıl gider yazılır?​

Vergi mevzuatında, tahsil edilemeyen alacakların vergi matrahından indirimine olanak sağlayan iki müessese var. Tahsili şüpheli hale gelen alacaklar için karşılık ayrılabiliyor, tahsili olanaksız hale gelen alacaklar ise değersiz alacak olarak doğrudan gider kaydedilebiliyor.

Şüpheli alacaklar nasıl gider yazılır?​

Alacağın, şüpheli alacak olarak karşılık ayırmak suretiyle gider yazılabilmesi için, dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacakların yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olması, yani her iki şartın aynı anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Borçlusu tarafından vadesinde ödenmeyen bir alacak dava ve icra aşamasında ise bu alacak ne tür bir alacaktır?
Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar, Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar, şüpheli alacak sayılır.
Işletmeler şüpheli alacakları için ayırdıkları karşılıkları hangi hesapta izler?
Şüpheli Alacaklar için karşılık ayrılması halinde “129. Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı” kullanılacaktır. Bu durumda “128. Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabı” ile “129.

Tahsil edilemeyen alacaklar Kkeg olur mu?​

Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.” hükmüne yer verilmiştir.

Karşilik ayirma ne demek?​

Karşılık ayırma işleminin cari dönem içinde ortaya çıkan bir olay veya durum nedeniyle gelecekte kesinleşebilecek bir gider veya zararı, doğduğu döneme çektiği için, dolaylı olarak dönemsellik kavramı (tahakkuk esası) ile de ilgili olduğu söylenebilir.
Şüpheli alacak karşılığı ne zaman ayrılır?
Şüpheli alacak karşılıkları ancak alacağın şüpheli hale geldiği yılda ayrılabilir. Diğer bir deyişle alacak hangi yıl içinde şüpheli hale gelmişse o yıl karşılık ayırma işleminin yapılması gerekmekte olup izleyen yıllarda yapılacak karşılık ayırma işlemi vergi idaresince kabul edilmemektedir.
Tahsil imkanı tamamen ortadan kalkan değersiz hale gelen ticari alacaklarla ilgili hangi işlem yapılır?
VUK 322’inci maddeye göre, kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkân kalmayan alacaklar değersiz alacak vasfını kazanır ve bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.
Vazgeçilen alacaklar, “konkordato ve sulh yolu ile alınmasından vazgeçilen” alacaklardır. Bu tür alacaklar, alacaklı yönünden değersiz alacak hükmündedir. Vazgeçilen alacak, borçlu yönünden ise hasılat (=kâr) hükmündedir.
 
Geri
Üst