AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tahrif edilmis belge nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.209
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tahrif edilmiş belge nedir?​

Vergi kanunlarına göre tutulan ve saklama ve ibraz zorunluluğu bulunan defterler, kayıt ve belgeler suçun konusunu oluşturur. Defter, kayıt ve belgelerdeki rakam ve yazıların kazınması, kimyasallarla silinmesi suretiyle yerine başka yazı ve rakamların yazılmasıyla tahrifat eylemi gerçekleştirilir.

Defter ibrazı ne demek?​

Vergi incelemesi, kural olarak yükümlünün işyerinde yapılır. Ancak, zorunlu bazı nedenlerle işyerinde inceleme mümkün değilse, mükelleften defter ve belgeleri vergi dairesinde ibraz etmesi yazılı olarak istenir. Mükellef, 15 gün içinde defter ve belgeleri ibraz etmek zorundadır (VUK m.14).

Defter belge ibraz yükümlülüğü kime ait?​

Defter belge ibraz yükümlülüğü kime ait?
Defter ve belgeleri saklama ve ibraz yükümlülüğü mükellefe (veya vergi sorumlusuna) aittir. Bu yükümlülüğün sözleşme ile devredilmesi, örneğin muhasebeciye aktarılması söz konusu olamaz.

Resmi belgeyi bozmak ne demek?​

Resmi belgeyi bozmak; belgenin maddi varlığına dokunulmaksızın, içeriğindeki bilgilerin anlaşılamaz, kullanılamaz hâle getirilmesi suretiyle belgeden faydalanma imkânının ortadan kaldırılması, başka bir deyişle belgenin delil değerini bozan davranışlarda bulunulmasıdır.

Vergi karnesinin ibraz edilmemesi hangi vergi cezasını gerektirir?​

VUK’un 256’ncı maddesi ile getirilen defter, belge ve diğer kayıt ortamının yetkili makamlara veya memurlara ya da yeminli mali müşavirlere mazeretsiz olarak ibraz edilmemesi veya inceleme için arz edilmemesi halinde VUK’un mükerrer 355’inci maddesi uyarınca usulsüzlük cezası kesilir.

Defter belge isteme nedir?​

Defter belge isteme nedir?
Vergi müfettişleri, hakkında inceleme emri aldıkları mükellefler ile ilgili inceleme yapılmak üzere mükelleflerin defter ve belgelerini bir yazı aracılığıyla istemekte, mükelleflerce defter ve belgelerin vergi müfettişine ibrazı halinde incelemeye başlanılarak inceleme sonucuna göre rapor hazırlamaktadır.

Defter belge isteme yazısı ilanen tebliğ edilir mi?​

Defter belge isteme yazılarının Vergi Usul Kanunu’nda hüküm altına alınan ilanen tebliğ usulüyle de tebliğine imkan bulunmamaktadır.

Diploma yırtmak suç mu?​

Ayrıntıları Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 01.12.1998 gün ve 1998/6-301 E. 1998/366 K. sayılı kararında da açıklandığı üzere; gerçek bir belgeyi ortadan kaldırmak veya bozmak eylemi, neticesi harekete bitişik, şekli olmayan bir suçtur. Zira bu suçta netice kanuni tarifte yer almıştır.

Birinci derece usulsüzlük cezası nedir?​

Birinci derece usulsüzlük cezası nedir?
Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları
Birinci derece usulsüzlükler | TL
1- Sermaye şirketleri | 180
2- Sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı | 110
3 – İkinci sınıf tüccarlar | 55
4- Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar | 25

213 sayılı vergi Usul Kanunu 256 üncü maddesi nedir?​

Defter ve Belgeler kime ibraz edilmezse suç sayılır?​

Defter, kayıt ve belgeleri ibraz etmeme (gizleme) suçu; vergi incelemesiyle yetkili makam ve memurların inceleme talebine rağmen, vergi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerin tutmakla yükümlü oldukları defter ile yasal vesikalarını incelenmek üzere ibraz etmemeleri ile oluşur (VUK m.359/a-2).

Kanuna muhalefet suçu nedir?​

Kanuna muhalefet suçu nedir?
6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçu Nedir? (6136 Sayılı Kanun) Yani, bulundurma, taşıma veya satın alma hareketlerinin yapılması suçun tamamlanması için yeterli olup ayrıca bir zarar meydana getirilmesi veya yarar sağlanması şart değildir.Uygulamada, bu suçlara “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçu” denilmektedir.

Defter ve Belgeler kime ibraz edilir?​

Şirket defter tasdik edilmezse ne olur?​

VUK’ da Yasal defterlerin, süresinde tasdik ettirilmemesi usulsüzlük cezası uygulanmasını gerektirir. Yasal defterlerin, belirtilen sürenin sonundan başlayarak, bir ay içinde yapılacak tasdikler de geçerli sayılır ancak, ikinci derecede usulsüzlük cezası gerektirmektedir.

Ödeme emri ilanen tebliğ edilir mi?​

Ödeme emri ilanen tebliğ edilir mi?
-Vergi/ceza ihbarnameleri, ödeme emirleri ilanen tebliğ edilmekte, -Geçen sürede indirimli ödeme, itiraz, uzlaşma, dava açma gibi haklar ortadan kalkmakta, -Geçen sürenin uzunluğuna göre sorunlar (gecikme faizi/zammı) katlanarak büyümekte, -Cebri takibat ve tahsilât işlemleri yapılmakta, -Hiç ummadıkları bir anda …

Ilanen tebliğ ne demek?​

İlanen tebligat, mahkeme kararları, kamu kurum ve kuruluşlarının ödeme emirleri ve idari yaptırım kararları ile diğer tebliğlerin adresi bilinmeyen kişilere ve kamuoyuna basın yoluyla duyurulmasıdır. İlanen tebliğ, son ilan tarihinden itibaren 7 gün sonra yapılmış sayılır.

Usulsüzlük cezaları nedir?​

Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için yukarıdaki cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
 
Tahrif edilmiş belge nedir sorusuna verilen açıklamaya göre, vergi kanunlarına göre tutulan ve saklama ve ibraz zorunluluğu bulunan defterler, kayıt ve belgeler suçun konusunu oluşturur. Bu belgelerdeki rakam ve yazıların değiştirilmesi veya silinmesi suretiyle tahrifat eylemi gerçekleştirilir. Bu tür eylemler yasalarca suç olarak kabul edilmektedir.

Defter ibrazı ne demek sorusuyla ilgili açıklamada, vergi incelemesinin kural olarak yükümlünün işyerinde yapıldığı ve ancak bazı durumlarda işyerinde incelemenin gerçekleştirilememesi durumunda mükelleften defter ve belgelerin vergi dairesinde ibraz edilmesinin istendiği belirtilmiştir. Mükellefin bu talebi iletildikten sonra belirli bir süre içinde defter ve belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir.

Defter belge ibraz yükümlülüğünün kimlere ait olduğu sorusuyla ilgili yanıtta, defter ve belgeleri saklama ve ibraz yükümlülüğünün mükellefe veya vergi sorumlusuna ait olduğu vurgulanmıştır. Bu yükümlülüğün mükellef tarafından yerine getirilmesi gerektiği, sözleşme yoluyla başka bir kimseye devredilemeyeceği açıklanmıştır.

Resmi belgeyi bozmak ne demek sorusuna verilen cevapta, resmi belgeyi bozmak; belgenin maddi varlığına dokunulmadan içeriğindeki bilgilerin anlaşılamaz veya kullanılamaz hâle getirilmesiyle belgenin delil değerini bozan davranışlarda bulunulması olarak tanımlanmıştır.

Vergi karnesinin ibraz edilmemesi durumunda hangi vergi cezasının uygulanacağına dair açıklamada, Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesi referans gösterilerek defter, belge ve diğer kayıtların yetkili makamlara ya da mali müşavirlere mazeretsiz olarak ibraz edilmemesi halinde usulsüzlük cezasının kesileceği belirtilmiştir.

Diploma yırtmanın suç olup olmadığı sorusuna verilen yanıtta, gerçek bir belgeyi ortadan kaldırma veya bozma eyleminin suç olduğu ve bu suçun neticeye yönelik olduğu vurgulanmıştır. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararına da atıf yapılarak açıklama yapılmıştır.

Birinci derece usulsüzlük cezasının ne olduğuna dair soruya verilen açıklamada, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının detayları sayılarak birinci derece usulsüzlük cezalarının hangi miktarlarda olduğu belirtilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 256'ncı maddesi anlatılmış ve defter ve belgelerin kimlere ibraz edilmediğinde suç oluşturacağı hususu detaylı olarak açıklanmıştır.

Kanuna muhalefet suçu ve ilanen tebliğ yöntemi ile ilgili sorulara da detaylı yanıtlar verilmiştir. Ayrıca ödeme emri ve usulsüzlük cezaları hakkında da bilgi verilmiştir. Bu yanıtlar, vergi hukuku ve ceza hukuku kapsamında önemli konuları içermektedir.
 
Geri
Üst