Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tahnal agaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.900
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tahnal ağacı nedir?​

Taflan, değişik yörelerde Gürcü kirazı, Laz üzümü ve Tanal isimleri ile de anılıyor. Taflan ağacı, küçük beyaz çiçekler açan, top top minik meyveleri ile ilgi odağı olan Gülgiller familyasına mensup bir ağaç türü. Nemli iklimlerde diğer iklim alanlarına nazaran daha kolay bir biçimde yetiştirilebiliyor.

Lazca karayemiş ne demek?​

LAZİBORE – Türkçe’de Karayemiş, Lazca’da birkaç ismi var?

Laz kirazı yenir mi?​

Laz kirazı yenir mi?
Sindirimi kolay bir meyve olan karayemiş, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutulduktan veya kavrulduktan sonra da yenir. Tek başına ya da fındık ve cevizle birlikte çerez olarak tüketilir. Karayemiş; pasta ve keklerde kullanılır.

Tahnal neye iyi gelir?​

Tahnal neye iyi gelir?
La üzümü, laz kirazı, laz yemişi ve tanal olarak adlandırılır. Karadeniz yöresinde hemen hemen her yerde olmasına rağmen Ordu’da yetiştiriciliği daha fazladır. Yaprak ve çekirdekleri aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye neden olur. Ancak taflan kendisi olduğu kadar yaprakları da fayda sağlar.

Laz kirazı ne zaman çiçek açar?​

Açık renkli yeşil renkteki genç sürgünleri tüysüzdür. Bitkiler dünyasının geniş bir ailesi; Rosaceae (gülgiller) familyasından olan karayemişin, Nisan – Mayıs aylarında beyaz açan çiçekleri; 5-10 cm boyundaki dik bir eksen üzerinde sıralanır ve 30-35 tanesi bir arada salkım teşkil ederler.

Karayemişin diğer adı nedir?​

Bitkiye ülkemizde değişik yöresel adlar verilir. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan “Taflan”dır. Laurocerasus officinalis’e “taflan” dışında, özellikle Ordu’nun doğusunda “gürcü kirazı”, “karayemiş”, “Laz kirazı”, “Laz üzümü”, “Laz yemişi”, Giresun’da “Tanal”, Artvin’de “tçkoo” gibi yöresel adlar verilir.

Karayemiş ağacı ne demek?​

Karayemiş ağacı ne demek?
Karayemiş (Prunus laurocerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türü. Türkiye’de çeşitli yöresel adlarla bilinmektedir.

Karayemiş zehirli mi?​

Karayemiş zehirli mi?
Yaprak ve ham meyvelerindeki laurocerasin maddesi, hidrosiyanik aside dönüştüğü için zehirli bir bitkidir. Özellikle meyve yeşil ve ham evredeyken asla kullanılmamalıdır. Ancak olgunlaşınca zehirsizdir.

Karayemişte hangi vitaminler var?​

İçeriğinde bolca C vitamini olduğu için güçlü bir antioksidan kaynağı olarak görülüyor. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendiriyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi sayeside nezle ve grip gibi hastalıklardan çeşitli kanser türlerine kadar vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor.

Taflan yaprağı ne işe yarar?​

Antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlenmiştir. Demir eksikliğini giderir. Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalıdır. UYARI : Taze yaprakları zehirli olduğundan ancak kuru yaprakları kullanılır.

Karayemiş soğuğa dayanıklı mı?​

Karayemiş soğuğa dayanıklı mı?
Kış aylarında yaprağını dökmediği için yaprakları kışın hayvan yemi olarak kullanılır. EKOLOJİK İSTEKLERİ Kökleri fazla derine gitmediğinden kurağa ve soğuğa fazla dayanıklı değildir.
 
Tahnal ağacı veya diğer adlarıyla Taflan, Gürcü kirazı, Laz üzümü veya Tanal olarak bilinen bir ağaç türüdür. Gülgiller familyasına mensup olan Taflan ağacı, küçük beyaz çiçekler ve minik meyveleriyle dikkat çeker. Nemli iklimlere uyum sağlayabilen bu ağaç, genellikle Karadeniz yöresinde yetiştirilir.

Laz kirazı da diğer adıyla Karayemiş olarak da bilinir. Sindirimi kolay olan bu meyve taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulmuş veya kavrulmuş halde de yenilebilir. Laz kirazı genellikle çerez olarak tüketilir veya pasta ve keklerde kullanılır.

Tahnal, yani Taflan ağacının yaprakları ve çekirdekleri tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilir, ancak ağacın kendisi ve yaprakları faydalı olabilir. Karayemişin diğer adları arasında Laz kirazı, Laz üzümü, Laz yemişi, Taflan ve Tanal bulunmaktadır.

Karayemiş ağacı, Gülgiller familyasından gelir ve yapraklarını dökmez. Yaprakları hayvan yemi olarak kış aylarında kullanılabilir. Karayemişin yaprakları kışa dayanıklı olabilir ancak kökleri derinde olmadığından kuraklığa ve aşırı soğuğa duyarlı olabilir.

Karayemişin yaprakları ve ham meyveleri zehirli olabilir çünkü içerdikleri laurocerasin maddesi hidrosiyanik aside dönüşebilir. Bu nedenle, meyve olgunlaşmadan önce tüketilmemelidir. Olgunlaşmış Karayemiş zehirsizdir ve C vitamini açısından zengindir, bu da onu güçlü bir antioksidan kaynağı yapar.

Taflan yaprağı antioksidan içerir, kanser tedavisinde etkili olabileceği düşünülmektedir ve demir eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir. Kuru yaprakları kullanılmalıdır çünkü taze yaprakları zehirli olabilir.
 
Geri
Üst