Tahkimden sonra dava acilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tahkimden sonra dava açılabilir mi?​

Zorunlu tahkime bağlı iş ve anlaşmazlıklarda, taraflar, mahkemelerde dava açamazlar; özel yasada belirtilen hakemlere başvurmak zorundadırlar.

Tahkimde hakemi kim seçer?​

Tek hakem seçilecek ise ve taraflar hakem seçiminde anlaşamazlarsa hakem, taraflardan birinin istemi üzerine asliye hukuk mahkemesi tarafından seçilir. iii. Üç hakem seçilecek ise, taraflardan her biri bir hakem seçer; bu şekilde seçilen iki hakem üçüncü hakemi belirler.

Tahkimi kim yapar?​

Tahkimi kim yapar?
Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine hakem adı verilen kimseler aracılığı ile nihai olarak çözümlenmesidir.

Tahkim itirazı süresi ne zamana kadar yapılabilir?​

5.000 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar hakkındaki sigorta hakemi kararlarına karşı kararın bildiriminden itibaren 10 gün içinde Komisyon nezdinde bir defaya mahsus olarak itiraz edilebilir. 40.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar taraflarca temyiz edilebilir.

Tahkim kararları kesin mi?​

Sigorta Tahkim Komisyonu kararını, davacı vekili temyiz etmiştir. 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 6456 Sayılı Kanun ile Değişik 30/12. maddesinde “Beş bin Türk Lirası’nın altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir.

Tahkim kararlarına karşı ne yapılır?​

Tahkim kararlarına karşı ne yapılır?
Madde Metni. (1) Hakem kararına karşı yalnızca iptal davası açılabilir. İptal davası, tahkim yeri bölge adliye mahkemesinde açılır; öncelikle ve ivedilikle görülür.
Hangi hakemler atıldı?​
Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen, Fırat Aydınus, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy ve Halis Özkahya; Süper Lig hakem listesinden çıkarılırken, Özgür Yankaya’nın sadece VAR hakemi olarak göreve devam edeceği belirtildi.
Tahkim yeri nasıl belirlenir?​
Taraflar tahkim yerine ilişkin bir belirleme yapmamışsa, tahkim yeri ilgili kurum veya hakemler tarafından belirlenir[2]. Hukuki bir kavram olan tahkim yeri, duruşmalar da dahil olmak üzere tahkim yargılamasına ilişkin tüm işlemlerin belirlenen şehir/ülkede (tahkim yeri) gerçekleşeceği anlamına gelmez.

Tahkim için nereye başvurulur?​

Tahkim için nereye başvurulur?
Tahkim sistemine üye bir sigorta kuruluşu ile uyuşmazlık yaşadığınızda öncelikle bu uyuşmazlığın çözümü için ilgili sigorta kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

Tahkim heyeti kimlerden oluşur?​

Komisyon Başkanlığı, bir Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, iki Birlik temsilcisi, bir tüketici derneği temsilcisi ile Müsteşarlıkça belirlenecek bir akademisyen hukukçu temsilcinin katılımı ile oluşur. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun merkezi İstanbul’dadır.

Tahkim kaç ay sürer?​

Eğer başvurunuzun hakemlerce incelenmesine karar verilirse başvurunuz derhal bağımsız sigorta hakemlerine iletilir ve en geç 4 ay içerisinde (taraflar aralarında anlaşarak bu süreyi uzatabilir) nihai karar verilir. Uyuşmazlık miktarı 5.000 TL ye kadar olan hakem kararları kesindir.

Tahkim itirazı bir dava şartı mıdır?​

Tahkim itirazı bir dava şartı mıdır?
HMK Madde 413 (1) Tahkim sözleşmesinin konusunu oluşturan bir uyuşmazlığın çözümü için mahkemede dava açılmışsa, karşı taraf tahkim ilk itirazında bulunabilir. Bu durumda tahkim sözleşmesi hükümsüz, tesirsiz veya uygulanması imkânsız değil ise mahkeme tahkim itirazını kabul eder ve davayı usulden reddeder.

Tahkim süresi ne kadar?​

Keza, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (m. 427) ve Milletlerarası Tahkim Kanunu’nda (m. 10/B) tahkim süresi bir yıl olarak belirtilmişken, Sigorta Tahkimde bu süreler dört ay ve iki ay olmak üzere daha kısa süreler olarak belirlenmiştir.

Tahkim Kurulu kararları kesin midir?​

(4) Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar.” Buna göre, Tahkim Kurulu, TFF Statüsü ve ilgili talimatlarda belirtilen nitelikteki uyuşmazlıklar ile ilgili nihai karar merci olup verdiği kararlar kesin ve nihai niteliktedir.

Tahkim kararlarının icrası için kesinleşmesi gerekir mi?​

Tahkim kararlarının icrası için kesinleşmesi gerekir mi?
icrasını durdurur” hükmü öngörülmüştür. Buna göre, milletlerarası hakem ka- rarları, kesinleşmeden ilâmlı icraya konu olamayacaktır (Pekcanıtez, s. 571; Pek- canıtez/Yeşilırmak, Pekcanıtez Usûl, s. 2790).
 
Evet, zorunlu tahkim süreci tamamlandıktan sonra taraflar mahkemelere dava açamaz; çünkü özel yasada belirtilen hakemlere başvurmak zorundadırlar. Anlaşmazlık tahkime bağlandıysa, bu karara uyulması gerekmektedir. Tahkimde hakem seçimi konusunda eğer taraflar tek hakem seçecekse anlaşamazlarsa hakem asliye hukuk mahkemesi tarafından belirlenir. Üç hakem seçimi durumunda ise her taraf bir hakem seçer ve bu hakemler üçüncü hakemi birlikte belirler.

Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine hakemler aracılığıyla çözümlendiği bir süreçtir. Taraflar tahkim kararlarına karşı sadece iptal davası açabilirler ve bu davalar tahkim yerinde bölge adliye mahkemesinde görülür.

Tahkim kararları genellikle kesin nitelikte olmakla birlikte, belirli durumlarda kararlara karşı itirazda bulunulabilir. Ancak karar kesinleşmeden ilam edilemez. Tahkim yerini belirlemek için tarafların anlaşmaması durumunda, ilgili kurum veya hakemler tarafından tahkim yeri belirlenir.

Tahkim süresi uyuşmazlığın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle hakemler tarafından en geç 4 ay içerisinde nihai karar verilir. Tahkim itirazı bir dava şartı değildir ancak mahkemede dava açılmışsa karşı taraf tahkim itirazında bulunabilir. Tahkim Kurulu kararları kesin ve nihaidir ancak kesinleşmeden icra edilemez.
 
Geri
Üst