AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tahkim cesitleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tahkim çeşitleri nelerdir?​

Tahkim

Tahkimname nedir hukuk?​

(ﺗﺤﻜﻴﻤﻨﺎﻣﻪ) i. (Ar. taḥkіm ve Fars. -nāme “yazılı şey” ile taḥkіm-nāme) hukuk. Bir anlaşmazlığın hakem tarafından çözülebilmesi için taraflarca yapılan yazılı sözleşme.
Tahkim Komisyonu’na müracaat etmek zorunlu değil. Tamamen sizin isteğinize bağlı. Yani, sigorta şirketi ile uyuşmazlığa düştüğünüzde iki seçeneğiniz var. Sanıldığı gibi Tahkim Komisyonu’nun kurulması, sigorta uyuşmazlıklarında mahkeme yolunu kapatmıyor.
Sigorta tahkim Komisyonuna hangi hallerde başvurulur?
Komisyona üye bir sigorta kuruluşu ile aranızdaki sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve Güvence Hesabına karşı ileri sürülen talepleriniz için başvuruda bulunmanız mümkündür.

Tahkim kısaca kurumsal ve ad hoc tahkim olarak iki ana türe ayrılır. Kurumsal Tahkim, önceden belirlenip duyurulan kurallar çerçevesinde uyuşmazlığın ortadan kaldırılması amacıyla tahkim kurumu ve hakemleri tarafından söz konusu kuralların uyuşmazlıkta uygulanmasıdır.
Sigorta tahkim Komisyonu kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU KARARINA KARŞI İTİRAZ HALİNDE KARAR KESİNLEŞMEDEN İCRAYA KONULAMAZ – Isparta Dönmez Hukuk Danışmanlık Avukat Sümeyra DÖNMEZ.

Hangi uyuşmazlıklarda tahkim yoluna gidilir?​

Taşınmaz mallar üzerindeki ayni haklardan veya iki tarafın iradelerine tabi olmayan işlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar tahkime elverişli değildir. Bunun dışındaki uyuşmazlıklarda tahkime gidilebilir.

Tahkim faaliyetleri nelerdir?​

Tahkim, taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların devletin resmi yargı organları yerine, kendileri tarafından belirlenen hakemlerce çözümlendiği bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Kimi görüşlere göre bir alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemi olan tahkim, kimilerine göre doğrudan yargısal bir faaliyettir.
Tahkim (i) kurumsal ve (ii) ad hoc tahkim olarak iki ana türe ayrılabilir. i. Kurumsal tahkim: Tarafların tahkim süreci düzenlemesini bir hakem kuruluşuna tevdi ettikleri bir tahkim türüdür. Dünyada ulusal ve uluslararası seviyede birçok tahkim kuruluşu vardır.
Tahkim kurumları nelerdir?
Bunlardan en önemlileri Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi “ICC Arbitration Court”, Yatırım İhtilaflarının Halline Dair Uluslararası Merkez “ICSID”, Spor Tahkim Mahkemesi “CAS” ve İstanbul Tahkim Merkezi “ISTAC” olarak sayılabilir.
Hangi mahkeme kararları kesinleşmeden icraya konulamaz?
Aile ve Kişiler Hukukuna İlişkin Mahkeme Kararları Aile ve kişiler hukukuna ilişkin tarafların şahsi ya da ailevi yapılarına ilişkin hukuki durumlarında ve bunlara ilişkin sicil ve kayıtlarda bir değişiklik yaratan kararlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.

Tahkim kararı ilamlı icra mı?​

Tahkim Kararının İcrası Hakem kararına itiraz edilmediği takdirde artık o karar kesinleşir ve icra edilebilir hale gelir. Yani icra kanalı ile cebren tahsil edilebilir. Burada ilamlı icra yoluna gidilir. Çünkü hakem kararı ilam hükmündedir.

Tahkimname ne demek hukuk?​

Uyuşmazlık doğduktan sonra, onun tahkim yoluyla giderilmesi için tarafların aralarında vardıkları mutabakatla tespit ettikleri bu kurallara Tahkimname (compromis) denir.
Tahkim (hakeme başvurma), isteğe bağlı ve zorunlu olmak üzere iki türlüdür. Zorunlu tahkimde,hangi durumlarda hakeme başvurulacağı özel yasalarla belirlenir. Zorunlu tahkime bağlı iş ve anlaşmazlıklarda, taraflar, mahkemelerde dava açamazlar; özel yasada belirtilen hakemlere başvurmak zorundadırlar.
Tahkim nerede yapılır?
Paris’te bulunan Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Tahkim merkezi Türkiye dahil Dünyadaki uygulamacılar arasında en çok kullanılan tahkim merkezi olmuştur.
Tahkim mi mahkeme mi?
Tahkim, taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların devletin resmi yargı organları yerine, kendileri tarafından belirlenen hakemlerce çözümlendiği bir özel yargı faaliyetidir. Tahkim kurumunun amacı adaletin dağıtılmasında ve uyuşmazlıkların yargısal yolla çözülmesinde mahkemelere yardımcı olmaktır.

Tahkim Kurumu hangi kuruma bağlıdır?​

UNCITRAL, uluslararası hukuk ve kuralların hazırlanmasından sorumlu Birleşmiş Milletler organıdır. Tahkim kurallarının yapısı, UNCITRAL kuralları, özel tahkimlerde yaygın olarak kullanılmaktadır ve 2010.
 
Geri
Üst