AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tahillarda depolama sorunlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tahıllarda depolama sorunları nelerdir?​

Bunların başlıcaları; depolanacak tahılın ve depo ortamının nem içeriği ile sıcaklığı, depolanan tahıl kitlesindeki yabancı madde miktarı, mikroorganizmalar, haşereler ve deponun özellikleridir.

Tahıl ürünleri nasıl depolanır?​

Tahıllar özelliklerine göre farklı bölmelerde depolanmaya müsaittir. Ahşap, metal ya da kargir yapıda olabilir. Genelde kapalı depoların yetersiz olduğu zaman, örtülü toprak altı kuyuları ve toprak üstü yığınları şeklinde de depolama yapılıyor. Tanenin nemi ’ten düşük ise, bu şekilde bir yıldan fazla depolanabilir.
Tahıl ve ürünleri için yapılan kimyasal analizler nelerdir?
TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ

Depolama da tahıl nerede depolanır?​

Günümüzde tahıllar çeşitli gelişmiş yöntemler kullanılarak torbalarda, silolarda, ambarlarda, konteynerlerde ve hatta yerde yığınlar halinde depolanabilir.

Tahıl depolamada kullanılan metotlar nelerdir?​

Günümüzde tahıl depolama yöntemleri çok eski zamanlardan bu yana kullanılan toprak altı kuyular, toprak üstü yığınlar ve çuvalda depolama gibi ilkel yöntemlerden silolar gibi yüksek teknolojiye sahip yöntemlere kadar değişkenlikler göstermektedir.
Tahıl genellikle nerede depolanır?
Bu kapsamda da tahılların miktarını ve biyolojik, teknolojik, besinsel ve ekonomik kalitesini koruyacak şartlarda muhafaza etme işlemi, tahıl depolama olarak tanımlanmaktadır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Entoleter ne demek?
Un içerisinde bulunan larvaları patlatmak için tasarlanmıstır. Un üretilirken içerisindeki böcek yumurtaları ipek deliklerinden kolaylıkla geçmekte ve özellikle sıcak iklimli bölgelerde kısa sürede ürüyerek çogalmaktadır.

Kondisyone etme nedir?​

Kondisyone etme ise bu işlemlere ek olarak sıcaklık uygulanıp tanenin fizikokimyasal özelliklerini değiştirmek amaçlanır. Kondisyone etme işleminde uygulanan ısıtma işlemiyle suyun taneye difüzyon hızı artırılır, tanenin gluten ve enzim yapısı değiştirilerek ekmeklik kalitesi iyileştirilir.

Buğday uzun süre nasıl saklanır?​

Buğdayı buzdolabı poşetinde maksimum bir ay kadar muhafaza edebilirsiniz. En uzun süre buğdayınızı saklamak istiyorsanız cam kavanozlarda ve nem olmayan ortamlarda saklamanız gerekmektedir. Buğdayın rutubetli ve havasız bir mekanda saklanması da hızlı bir şekilde yapısının bozulmasına sebebiyet verecektir.
Tahıl depolamada tane özellikleri ve depolama şartları nasıl olmalıdır?
İyi bir tahıl depolama ve depolamanın devamlılığı için tanelerin yeterince olgun, zedelenmemiş-sağlam; tane suyu içeriğinin %14’den, yığın sıcaklığının 15°C’den ve depo atmosfer nispi nem oranın da %65’den düşük olması gerekir.

Limanda tahıl nerede depolanır?​

Tahılların toplandığı silolar, taşıma ve yükleme kolaylığı bakımından genellikle liman ile demiryolları yakınlarında bulunur. Yer altında veya yer üstünde olmak üzere uygun bir materyalden yapılırlar. Tahıl siloları sıcaklığı ve rutubeti ayarlanabilen silolar olarak bilinirler.

Buğday nasıl depolanır?​

Öğütülmüş bir buğdayı nemsiz ortamlarda oda sıcaklığında saklama yeterli olacaktır ancak eğer öğütülmemiş s buğdayları pamuk bezlerde ya da cam kavanozlarda muhafaza etmeniz gerekiyor. Öğütülmemiş buğdaylar mutlaka buzdolabı içerisinde saklanmalıdır.
 
Geri
Üst