Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tahakkuk Esasli muhasebe Sistemi Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.306
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tahakkuk Esaslı muhasebe Sistemi Nedir?​

Tahakkuk esaslı muhasebe bütçe odaklı bir muhasebe sisteminin dışına çıkarak bütçe tarafından kavranmayan, maddi ve maddi olmayan tüm duran varlıkların yanı sıra kayıt dışı bütçe işlemlerini ve devletin muhtemel yükümlülüklerini kavrayarak muhasebeleştirmektedir.

Devletin muhasebesini kim tutar?​

Devletin muhasebesini kim tutar?
Her kamu idaresinin muhasebe işlemlerinden sorumlu birimi bu Yönetmeliğin uygulanmasında “muhasebe kişisi” sayılır. Devlet muhasebesi bu muhasebe birimlerince kurum kişiliği adına yürütülür. Muhasebe birimlerinde izlenen varlık ve kaynaklar ile gelir ve giderlerle ilgili işlemler muhasebe biriminin sorumluluğundadır.

Kamu muhasebesi nedir?​

Kamu hesapları, kamu idarelerinin gelir, gider ve varlıkları ile malî sonuç doğuran ve öz kaynağın artmasına veya azalmasına neden olan her türlü işlemlerle garantilerin ve yükümlülüklerin belirlenmiş bir düzen içinde hesaplara kaydedilerek, yönetim ve denetim yetkilileriyle kamuoyuna gerekli bilgilerin sağlanması …

Devlet muhasebesinde yansıtma hesapları neden kullanılır?​

Devlet muhasebesinde yansıtma hesapları neden kullanılır?
Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır. Fark hesapları ise, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasında çıkan farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Bu hesaplar borç veya alacak kalanı verebilirler.

Nakit esaslı muhasebe ile tahakkuk esaslı muhasebe arasındaki fark nedir?​

Bu iki kavramı tanımlayacak olursak, tahakkuk esasına göre tutulan muhasebede kayıtlar, ekonomik faaliyet gerçekleştiği zaman oluşturulur. Nakit esası ise nakit el değiştirdiğinde kayıtlar oluşturulur. Günümüzde modern muhasebe sisteminde tüm kayıtlar tahakkuk esasına göre tutulur.

Finansta tahakkuk nedir?​

Finansta tahakkuk nedir?
Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.

Kamu hesapları hangi esasa göre tutulur?​

Kamu hesapları mali yıl esasına göre tutulur. Kamu gelir ve giderleri tahakkuk ettirildikleri mali yılın hesaplarında gösterilir. Bütçe gelirleri tahsil edildiği, bütçe giderleri ise ödendiği yılda muhasebeleştirilir.

Schneider muhasebe sistemi nedir?​

Schneider muhasebe sistemi nedir?
Schneider Muhasebe Sistemi: Schneider muhasebe sistemi, kameral muhasebe sisteminin geliûmiû bir versiyonudur. Bu sistemde, nakit hareketleri ve bütçe iûlemlerinin yanında mahsup iûlemlerine ve bütçe dıûı alacak ve borç hesaplarına da yer verilmektedir. Ayrıca bu sistemde kameral sistemde tutulan kasa defteri yoktur.

Belediyede muhasebe ile ilgili ne yapılır?​

Belediye muhasebesi, bütçe ile belirlenen belediye faaliyetlerinin ilgili dönem içerisinde kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yerine getirilip getirilmediğinin kontrolünü sağlayan, belediye hizmetlerinin maliyetlerini belirleyen ve ileriye dönük kararlarda ilgililere bilgi sağlayan bir muhasebe sistemi olarak …

Hizmet giderleri hangi hesapta izlenir?​

Hizmet giderleri hangi hesapta izlenir?
Üretim işletmelerinde Tek düzen muhasebe sistemi esas alınarak maliyetler gider çeşidine (7/B) ve işletme fonksiyonlarına (7/A)göre kaydedilir. Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
 
Tahakkuk Esaslı Muhasebe Sistemi, bütçe odaklı bir muhasebe sistemi olan kameralı muhasebeden farklı olarak, bütçe dışında kalan duran varlıklar, maddi ve maddi olmayan varlıklar, kayıt dışı faaliyetler ve devletin muhtemel yükümlülüklerini kapsayacak şekilde genişletilmiş bir muhasebe anlayışıdır. Bu sistemde gelir ve giderler, ekonomik faaliyet gerçekleştiği anda değil, bu faaliyetlerle ilgili yükümlülük veya alacakların doğduğu anda kaydedilir. Bu sayede gerçekleşen mali durum daha doğru ve etkin bir şekilde yansıtılmış olur.

Devletin muhasebesini ise her kamu idaresinin muhasebe işlemlerinden sorumlu birimi yürütür. Bu birime "muhasebe kişisi" denir ve devlet muhasebesi kurum kişiliği adına bu birim tarafından yürütülür. Muhasebe birimlerinde izlenen varlık ve kaynaklar ile gelir ve giderlerle ilgili işlemler de bu birimin sorumluluğundadır.

Kamu muhasebesi, kamu idarelerinin gelir, gider ve varlıkları ile malî sonuç doğuran tüm işlemlerin belirlenmiş bir düzen içinde hesaplara kaydedilerek, yönetim ve denetim yetkilileriyle kamuoyuna gerekli bilgilerin sağlandığı bir sistemdir.

Tahakkuk sisteminde yansıtma hesapları, belirlenen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarılmasında kullanılır. Ayrıca fark hesapları da, fiili giderler ile önceden belirlenmiş giderler arasındaki farkın kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır.

Nakit esaslı muhasebe ile tahakkuk esaslı muhasebe arasındaki fark ise şudur: Nakit esasında kayıtlar, nakit el değiştirdiği anda oluşturulurken, tahakkuk esasında kayıtlar ekonomik faaliyet gerçekleştiği anda oluşturulur. Günümüzde ise genellikle tahakkuk esasına göre muhasebe tutulmaktadır.

Finansta tahakkuk ise gelir ve giderlerin alındıkları veya yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve ilgili dönem finansal tablosunda yer alması ilkesidir. Buna göre gelir veya giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.

Kamu hesapları mali yıl esasına göre tutulur. Kamu gelir ve giderleri, tahakkuk ettikleri mali yılın hesaplarında gösterilir ve bütçe gelirleri tahsil edildiği, bütçe giderleri ise ödendiği yılda muhasebeleştirilir.

Schneider Muhasebe Sistemi ise, kameralı muhasebe sisteminin gelişmiş bir versiyonudur. Bu sistemde nakit hareketleri ve bütçe işlemlerinin yanı sıra mahsup işlemleri ve bütçe dışı alacak ve borç hesapları da bulunur. Ayrıca bu sistemin özelliği olarak kameralı sistemdeki kasa defterinin bulunmaması gösterilebilir.

Belediye muhasebesi ise, bütçe ile belirlenen belediye faaliyetlerinin ilgili dönem içerisinde kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yerine getirilip getirilmediğinin kontrolünü sağlayan, belediye hizmetlerinin maliyetlerini belirleyen ve ileriye dönük kararlarda ilgililere bilgi sağlayan bir muhasebe sistemi olarak öne çıkar.

Hizmet giderleri ise, Genel Kabuller ve Uygulama Kılavuzunda belirtildiği üzere üretim işletmelerinde maliyetler, 7/B gider çeşidine ve 7/A işletme fonksiyonlarına göre kaydedilir. Hizmet işletmelerinde ortaya çıkan madde, malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetleri ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabında izlenir.
 
Geri
Üst