Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tacir haksiz rekabet yapabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.571
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tacir haksız rekabet yapabilir mi?​

Haksız rekabet hem Ticaret Kanununda hem de Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. Ticaret Kanununda yer alan hükümler tacirler arasındaki rekabet ihlallerine, Borçlar Kanununda yer alan hükümler ise tacir olmayanlar arasındaki haksız rekabet hallerine uygulanır.

Haksız rekabet sonucu kimler dava açabilir?​

Haksız Rekabet Davalarını Kimler Açabilir? Davacı sıfatına sahip olabilecek olan kişiler şunlardır: Zarar gören veya zarar görme tehlikesine maruz kalan kimseler: Bu sıfata sahip olan kimseler genellikle haksız rekabet fiilini işleyen kişi veya kurumun rakipleridir.

Haksız rekabet nasıl olur?​

Haksız rekabet nasıl olur?
Kanunun 54. Maddesi haksız rekabeti, “Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar” şeklinde tanımlamıştır. Haksız rekabetin varlığı için kusur şart değildir.

Ticaret Odası haksız rekabet davası açabilir mi?​

Ticaret Odası haksız rekabet davası açabilir mi?
Ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, borsalar ve tüzüklerine göre üyelerinin ekonomik menfaatlerini korumaya yetkili bulunan diğer mesleki ve ekonomik birlikler ile tüzüklerine göre tüketicilerin ekonomik menfaatlerini koruyan sivil toplum kuruluşlarıyla kamusal nitelikteki kurumlar haksız rekabete dayalı tazminat …

Haksız rekabet uzlaşmaya tabi mi?​

TTK madde 62/1’de düzenlenen haksız rekabet suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olduğundan, TCK madde 73/8 uyarınca uzlaşma kapsamındadır. Haksız rekabet suçunun uzlaşma kapsamında olduğu Yargıtay içtihatlarında da benimsenmiştir.

Ticaret hukukunda haksız rekabet nedir?​

Ticaret hukukunda haksız rekabet; aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırı davranışlar ve ticari uygulamalar ile bir kişi ya da kurumun bir diğeri üzerinde uyguladığı zarar verici ve hukuka aykırı hareketler olarak tanımlanabilir.

Haksız rekabetin oluşması için hangisi gerekli ve yeterlidir?​

Haksız rekabetin oluşması için hangisi gerekli ve yeterlidir?
Haksız rekabet için uygun illiyet ba- ğının varlığı zorunludur. Ekonomik rekabet hakkını dürüstlük kuralına aykırı olarak kullanan ve bunun sonucunda bir zarar veya zarar tehlikesi meydana getiren fiilin arasında illiyet bağının varlığı aranır. Aksi halde haksız rekabetten söz edilemez (Oruç, 2009: 9).

Haksız rekabet davası hangi mahkemede açılır?​

Haksız rekabet davası hangi mahkemede açılır?
Haksız rekabet davaları Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülür. Haksız rekabet davası açma hakkına sahip olan herkes, davranış veya eylemin dürüstlük kuralına aykırı veya müşterileri ve kamuyu yanıltıcı nitelikte haksız fiil niteliğinde olup olmadığını tespit ettirme hakkına sahiptir.

Ticaret ve Sanayi Odaları haksız rekabetle ilgili tazminat davası açabilir mi?​

 
Haksız rekabet konusunda Bilgileriniz için teşekkür ederim. Ticaret ve Sanayi Odalarının da haksız rekabetle ilgili davaları açabilme yetkisi bulunmaktadır. Ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, borsalar ve tüzüklerine göre üyelerinin ekonomik menfaatlerini korumaya yetkili bulunan diğer mesleki ve ekonomik birlikler ile tüzüklerine göre tüketicilerin ekonomik menfaatlerini koruyan sivil toplum kuruluşlarıyla kamusal nitelikteki kurumlar da haksız rekabete dayalı tazminat davası açabilirler. Dolayısıyla, Ticaret ve Sanayi Odaları da haksız rekabet durumunda yasal süreç başlatarak ilgili davayı açabilirler.

Eğer haksız rekabetle ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, konuyla ilgili sorularınızı yazmaya devam edebilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst