AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tacir defter ve belgelerinin ziyana ugramasi durumunda ne gibi islem yapmak durumundadir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tacir defter ve belgelerinin ziyana uğraması durumunda ne gibi işlem yapmak durumundadır?​

Tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa, tacir mahkemeye başvurarak zayi belgesi verilmesini istemelidir.

Defter ve belgelerini kaybedenler kaç gün içinde nereye başvururlar?​

Defter ve belgelerini kaybedenler kaç gün içinde nereye başvururlar?
Bir diğer ifade ile, saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin on yıllık kanuni süre içerinde zayi olması, kaybolması, yitmesi, yok olması, elden çıkması, yararsız olması durumlarında tacir, bu zayi olma keyfiyetini öğrendiği tarihten itibaren 15 (on beş) gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yerin asliye …

Defter ve belgelerin zarar görmesi halinde ne zaman ve nereye başvurulur?​

Defter ve belgelerin zarar görmesi halinde ne zaman ve nereye başvurulur?
TTK’nın 82/7. maddesinde, ticari defter ve belgelerin, bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde yitirilmesi halinde tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde mahkemeden zayi belgesi talep edebileceği öngörülmüştür.

Mahkemeden zayi belgesi nasıl alınır?​

Zayi belgesi taleplerinin, ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemelerine yöneltilmesi gerekmektedir. Zayi belgesi talebinin, zayi olma halinin gerçekleştiğinin, bir başka deyişle zayi olma sonucunu doğuran olayın öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde yapılması gerekir.

Ticari defterlerin saklanma süresi kaç yıldır?​

Ticari defterlerin saklanma süresi kaç yıldır?
TTK’ya göre 10 yıl olan saklama süresi VUK’da (ve Sosyal Sigorta Đşlemleri Yönetmeliğinde) beş yıla indirilmiştir. Yine TTK’ya göre, defterler son kayıt tarihinden, belgeler ise tarihlerinden itibaren 10 yıl süreyle saklanmalıdır.

Mahkeme zayi belgesi vermezse ne olur?​

Mahkeme zayi belgesi vermezse ne olur?
Zayi belgesi almamış olan tacir, defter ve belgelerinin zıyaa uğradığını başka suretle kanıtlayamaz. Yargılama aşamasında defterlerini ibraz edemeyeceği için bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalır.
Zayi belgesi alma süresi ne kadar?​
Zayi belgesi talebinin, zayi olma halinin gerçekleştiğinin, bir başka deyişle zayi olma sonucunu doğuran olayın öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde yapılması gerekir. Bu süre, bazen olay tarihine göre 15 günden fazla da olabilmektedir.

Karar defteri zayi belgesi kaç günde alınır?​

Karar defteri zayi belgesi kaç günde alınır?
ZAYİ BELGESİ ALMAK KAÇ GÜN SÜRER? KAYBOLAN DEFTER TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER MAHKEME SÜRECİ-3-6 AY ARASI SÜRMEKTEDİR. ANCAK KARAR DEFTERİ ZAYİ İŞLEMİNDE 5 GÜN İÇİNDE, KARAR TASDİKLETEBİLİRİZ.

Zayi belgesi hangi durumlarda alınır?​

Zayi belgesi hangi durumlarda alınır?
Şayet bir mükellefin tutmakla yükümlü olduğu defterler, makbuzlar, faturalar, gider pusulalarının çalınması, deprem, sel veya yangın gibi sebeple telef olması durumlarında zayi belgesi alınması gerekmektedir.

Ticari defterleri saklama süresi ne zaman başlar?​

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 253 ve 254 üncü maddesi defter, belge ve vesikaları muhafaza ödevini düzenlemiştir. Bu madde hükümlerine göre, defter tutmak mecburiyetinde olanlar, defter ve belgelerini düzenlendikleri yılı takip eden takvim yılından başlayarak 5 (Beş) yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar.

Defterlerin zayi durumu hangi durumlarda kabul edilemez?​

Defterlerin zayi durumu hangi durumlarda kabul edilemez?
Vergi hukukunda; ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, yer sarsıntısı, su basması gibi doğal afetler ile kişinin iradesi dışında meydana gelen gaybubetler mücbir sebep kabul edil- mektedir. Hırsızlık da mücbir sebep sayılmaktadır.

Zayi belgesi hangi durumda talep edilemez?​

Zayi belgesi hangi durumda talep edilemez?
Tasdik ettirilmiş olsa dahi, kullanılmamış, boş defter veya fatura, fiş, irsaliye gibi belgeler için zayi belgesi istenemez. Ancak serbest meslek erbabınca kullanılan defter ve belgelerin zayi halinde, zayi belgesi istenilmesi mümkün değildir. Çünkü zayi belgesi, Ticaret Kanunu’nda tacir için düzenlenmiştir.
 
Tacir defter ve belgelerinin ziyana uğraması durumunda ne gibi işlem yapmak durumundadır?

Ticaret hayatında tacirlerin saklamakla yükümlü oldukları defterler ve belgeler, yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi doğal afetler ya da hırsızlık gibi nedenlerle zarar görüp zayi olabilirler. Bu durumda tacirin yapması gereken işlemler yasal prosedürlere uygun olmalıdır. Tacir, zayi belgesi alabilmek için mahkemeye başvurmalı ve zayi belgesi talebinde bulunmalıdır.

Defter ve belgelerini kaybeden tacirler, zayi oldukları tarihi öğrendiklerinde 15 gün içerisinde bulundukları yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurarak zayi belgesi talep etmelidirler. Bu süre içerisinde başvurulmazsa yasal haklar kullanılamayabilir.

Ticari defterlerin zarar görmesi durumunda da aynı şekilde tacirin zayi belgesi talep etme hakkı vardır. Kanuni saklama süresi içinde yitirilen defterler için tacirin zayi belgesi talebini, zayi olduğunu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde mahkemeye yapması gerekmektedir.

Zayi belgesi talepleri ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemelerine iletilmeli ve zayi olma durumu öğrenildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yapılmalıdır. Mahkeme zayi belgesi vermezse, tacir defterlerinin zayi olduğunu başka şekilde kanıtlayamayabilir ve yargılama sürecinde zorluklarla karşılaşabilir.

Ticari defterlerin saklanma süresi Türk Ticaret Kanunu'na göre 10 yıldır ancak Vergi Usul Kanunu'nda ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde bu süre 5 yıla indirilmiştir. Defterlerin son kayıt tarihinden, belgelerin ise tarihlerinden itibaren 10 yıl süreyle saklanması gerekmektedir.

Zayi belgesi alma süresi, zayi olma durumunun öğrenildiği tarihten itibaren 15 gün olarak belirtilmiştir. Ancak olaya göre bu süre bazen 15 günden fazla da olabilmektedir. Karar defteri zayi belgesi ise genellikle 5 gün içerisinde alınabilir.

Zayi belgesi, defterlerin hırsızlık, doğal afetler veya diğer sebeplerle telef olması durumunda talep edilmelidir. Ancak tasdik edilmiş ama kullanılmamış belgeler için zayi belgesi istenemez.

Defterlerin zayi durumu kabul edilebilir ancak bazı durumlarda kabul edilemeyebilir. Vergi hukukunda ağır kaza, hastalık, tutukluluk gibi durumlar mücbir sebep olarak kabul edilirken, zayi belgesi talep edilemeyen durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, serbest meslek erbabının defter ve belgeleri için zayi belgesi talep etme hakkı bulunmamaktadır çünkü zayi belgesi ticaret kanunu ile tacirler için düzenlenmiştir.
 
Geri
Üst