- Konu Yazar
- #1
Tabii hukukçu nedir?
Tabiî hukuk, tabiatın hukuku, tabiattan kaynaklanan hukuk, tabiata uygun olan hukuk demektir. Aynı şekilde İlk Çağ tabiî hukukçularına göre, hukukun geçerliliğinin kriteri olan adalet de tabiata uygunluk ile tanımlanır. Tabiata uygun olan şey adil; tabiata aykırı olan şey ise gayri adildir.Hart tanıma kuralı nedir?
Diğer bir ifadeyle tanıma kuralı, kurallar hakkındaki kural olma özelliğini taşımaktadır. Hart’a göre, bir hukuk sistemi ve bunu oluşturan ikincil kurallar, sosyal pratiklere, özellikle de birincil kuralları belirleyen ve uygulanmalarını sağlayan kamu görevlilerinin pratiğine dayanır.Hart ın hukuk pozitivizmi ne göre?
Hart ın hukuk pozitivizmi ne göre?Modern Pozitivizme Katkıları Modern pozitivistlerin çoğu ahlak ve hukuku kesin olarak birbirinden ayırt ederken (Ayırma Tezi) Hart “ayırılabilirlik tezini” ortaya atıyor. Bunun anlamı “Hukuki geçerlilik kriterinde, ahlaki özellikler olabilir” ancak “olması da şart değildir” fikrini ifade ediyor.
Hukuk Genel kuramının geliştiricisi kimdir?
Kelsen’in kurucusu olduğu “saf hukuk teorisi”ne göre izlenmesi gereken yöntem, hukukun nasıl olması gerektiği değil, hukukun nasıl oluştuğu ve nasıl olduğu noktalarının araştırılmasıdır.Dennis Dworkin kimdir?
1992’den bu yana Nevada Üniversitesi Tarih Bölümü’nde çalışmaktadır. Yaklaşımını “tarihsel süreci hem genel hem de özel kavramlarıyla düşünmek” olarak açıklayan yazarın ilgi alanları arasında İngiliz ve İrlanda tarihi, entelektüel tarih ve kültürel kuram vardır.Tabiî hukuk ideal nedir?
Tabiî hukuk ideal nedir?Doğal hukuk tabiî hukuk, ideal hukuk olarak da adlandırılır. İhtiyaçları ve insan duygularını en iyi karşılayan hukuktur. Zamanla değişmeyen her yerde geçerli gerçek ilkelere sahiptir. Kurallarını Tanrı’dan ve akıldan alır.
Doğal hukuk, etiğin konusu olan soyut adalet anlayışını hukukun nihai amacı olarak gören; insanların doğuştan özgürlük, eşitlik, yaşama hakkı gibi temel hakları olduğunu söyleyen ve bu hakların yer veya zamana göre değişemeyeceğini savunan hukuk anlayışıdır.
gurvitch ‘in yaptığı hukuk sosyolojisi tanımlarından biridir. özetle: hukuk sosyolojisinin son uğraş konusu, tarih içinde her topyekün toplum tipinin hukuksal yapısında meydana gelen değişme eğilimleri ve bu değişimdeki etkenler olacaktır.