Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tabakali ornekleme hangi durumlarda kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tabakalı örnekleme hangi durumlarda kullanılır?​

Tabakalı rastgele örnekleme. var olduğu durumlarda kullanılır. Bu tip seçimin avantajları; incelediğimiz değişken tabakalama ölçütümüz ile ilişkili ise daha kesin sonuçlar alabiliriz.
Evrenden örneklem neden çekeriz?
Bilgileri, evrenin tamamı yerine, evrenden seçilen bir örneklemden toplamak, daha ucuz, daha hızlı ve daha kolay bir yoldur (De Vaus, 1990, 60). Evreni temsil eden bir alt küme seçilmesine örnekleme ya da örneklem seçimi denir.

Bir araştırmada neden örnekleme yapılır?​

Örneklem, evrenle ilgili çalışmak için seçilen evrenin sınırlı bir parçasıdır. Neden Örnekleme Yapılır? Evrenin hepsine gitmek pahalı, zaman ve personel ihtiyacı fazla olan bir iştir. Bunun yerine örnekleme ile daha ucuz, kısa zamanda ve daha az personelle pratik sonuçlar elde edilir.
Tabakalı örneklem seçimi nedir?
Tabakalı örnekleme yöntemi, evreni oluşturan birimlerin, araştırma konusu ile ilgili özelliklerinin (cinsiyet, yaş, kıdem, meslek vb.) farklı olması durumunda kullanılır. Tabakalı örnekleme yönteminde farklı özellikleri içeren evren, kendi içerisinde homojen tabakalara (alt gruplara- alt evrenlere) ayrılır.
Tabakalama sonrası her tabakadan basit rastgele yöntemle eşit veya farklı oranlarda örnek seçilir. Her tabakadan aynı oranda örnek seçilecekse orantılı tabakalı örnekleme, Her tabakadan farklı oranlarda örnek seçilecekse orantısız tabakalı örnekleme yöntemi kullanılır.
Tabakalı şans örneklemesi nedir?
Tabakalı Örnekleme Yöntemi Evrendeki alt grupların evrendeki ağırlıkları oranında örneklemde temsil edilmelerini amaçlar. Alt evrenlerden birim çekme işlemi basit yansız örnekleme ile gerçekleştirilir.

Tabakalı örnekleme nasıl yapılır?​

Tabakalı örnekleme özellikleri Tabakalar hep birlikte kapsayıcı olmalıdır: yani hiçbir anakütle elemanı mevcut tabakalara tahsis edilmeden dışarıda bırakılmamalıdır. Her bir anakütle elemanı sadece tek bir tabakaya tahsis edilip sınıflandırıldıktan sonra her bir tabakadan ayrı ayrı örnek seçilme işlemine geçilir.
Tabakalı rastlantısal örnekleme nedir?
Tabakalardan örneklem çekerken farklı örnekleme yöntemleri kullanılabilir. Tabakalardan basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak örneklem çekiliyor ise bu örnekleme yöntemi tabakalı rastgele örnekleme (stratified random sampling) olarak adlandırılır.

Tabakalı şans yöntemi nedir?​

Her tabakadan aynı oranda örnek seçilecekse orantılı tabakalı örnekleme, Her tabakadan farklı oranlarda örnek seçilecekse orantısız tabakalı örnekleme yöntemi kullanılır. Herhangi bir olayın seyrini (trendini) incelemek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Amaca yönelik örneklem nedir?
Amaca Yönelik Örnekleme Amaca dayalı örneklemede, araştırma için oldukça bilgilendirici olacak, benzersiz örnek olaylar seçilmeye çalışılır. Bu örnekleme türünde araştırmacı için önemli olan, incelenecek konuya ilişkin deneyimi olan kişilere ulaşmaktır.
Soyut kavramları, düşünceleri belirgin kılmak için uygulanan bir anlatım yoludur. Örnekleme soyut bir düşünceye somutluk katar, yazının anlaşılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle en sık kullanılan anlatım yoludur.
 
Geri
Üst