Taassubun temel sebebi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Taassubun temel sebebi nedir?​

Mezhep taassubunu kabilecilik dayanışmasına benzeten Gazzâlî’ye göre bu taassubun asıl sebebi halkı kendine bağlamak suretiyle liderlik elde etme tutkusudur.
Taassuptan uzak durmak ne demek?
TDK sözlüğü taassup kelimesini “bağnazlık” anlamıyla ele almıştır. Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır. Bağnaz kimseler, savundukları fikirleri hiç değişmeden savunmaya devam eder. Konu hakkında hiçbir araştırma yapmaz.
Sus sahibi olmak ne demek?
Asb kökünden türeyen kelime körü körüne bağlanmak, kendi soyuna yardım etmek olarak tanımlanabilir.

Insan hangi fiillerinden sorumludur?​

İnsan, irâdesi ile gerçekleştireceği eyleme kesin karar vermekte, kudreti o esnada Allah tarafından yaratılmakta, insan da fiili işlemektedir. Allah’ın fiili yaratması, insanın istek ve arzusu doğrultusunda meydana gelmektedir. Bu sebeple insan yapmış olduğu fiillerinden sorumludur.
Hudus delili kimlerin eleştirisine maruz kalmıştır?
İslâm filozoflarının hudûs deliline yönelttiği eleştirilerin temelinde Aristo’dan gelen zamanın kadîm olduğu telakkisi bulunmaktadır.
Sonradan meydana gelmis olmayan sey nedir?
Dilimize Arapçadan geçen hudüs kelimesi yaratılma, ortaya çıkma ve var olma anlamına gelir. Hadis ise, öncesinde var olmayıp sonradan yaratılan varlık demektir. 8. yüzyıldan itibaren kelamcılar ve İslam filozofları, Allah’ın varlığını kanıtlamak için birçok delil öne sürmüştür. Bu delillerin başında hudüs delili gelir.

Taassüp ne demek?​

Taassup sözcüğü dilimizde yaygın biçimde kullanıldığından TDK tarafından da ele alınmıştır. TDK sözlüğü taassup kelimesini “bağnazlık” anlamıyla ele almıştır. Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır. Bağnaz kimseler, savundukları fikirleri hiç değişmeden savunmaya devam eder.
Taassupsuz ne demek?
Vatandaşının veya herhangi bir insanın vicdanı inanışlarına karşı, hiçbir kin duymayan, aksine saygı gösteren kimsede taassupsuzluk vardır. Hiç olmazsa, başkalarının, kendininkine uymayan inanışlarını bilmemezlikten, duymamazlıktan gelir. Taassupsuzluk budur.
Taassup sahibi olmak ne demektir?
Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır. Bağnaz kimseler, savundukları fikirleri hiç değişmeden savunmaya devam eder. Konu hakkında hiçbir araştırma yapmaz. Bu tür kimseler TDK sözlüğüne göre taassup sahibi olarak tanımlanmaktadır.
 
Geri
Üst