AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Taahhut ihlalinde surec nasil isliyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.821
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Taahhüt ihlalinde sürec nasıl işliyor?​

7. Taahhüdü İhlal Suçunda Zamanaşımı ve Şikayet Süresi İcra ve İflas Kanunu m.347’ye göre, alacaklı, taahhüdün ihlal edildiğini öğrenmesinden itibaren 3 ay içinde ve her halükarda 1 yıl içinde borçlu aleyhine şikayette bulunmalıdır. Aksi halde şikayet hakkı düşer. Şikayet yazılı veya sözlü olarak yapılabilir.

Taahhüdü kabul muhtırası nedir?​

Taahhüdü kabul muhtırası nedir?
Özet: Alacaklının imzasının bulunmadığı taahhüdün geçerli olabilmesi için kabul muhtırasının borçlu sanığa ilk ödeme gününden önce tebliği gerektiği halde kabul muhtırası ilk ödeme gününden sonra tebliğ edildiğinden ödeme taahhüdünü hukuken geçersizdir.

Taahhüdü ihlal davası ne kadar sürer?​

Taahhüdü ihlal suçunun ortaya çıkmasından itibaren en geç 1 yıl içinde veya suçun öğrenildiği tarihi takip eden 3 ay içinde dava açılmalıdır. Taahhüdü ihlal davasının açılmasının ardından mahkeme tarafından gerekli inceleme yapılmaktadır.

Taahhüdü ihlal şikayet süresi ne zaman başlar?​

Taahhüdü ihlal şikayet süresi ne zaman başlar?
Şikayete bağlı bir suç olan taahhüdü ihlal suçunda, şikayet süresi hak düşürücü süreye bağlanmıştır. Alacaklı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Aksi halde borçlunun cezalandırılması mümkün değildir.

Taahhüt ihlal edilirse ne olur?​

Taahhüdü ihlal suçunun cezası 3 aya kadar hapisle tazyik olunmaktır. Başka bir deyişle, taahhüdü ihlal eden kişiye 3 aya kadar tazyik hapsi cezası verilebilir. Hapis cezası infaz edilmekte iken; borçlunun, borcu tamamen veya taahhüt edilen kısım kadar ödemiş olması halinde cezanın infazı durdurulur.

Taahhüdü ihlal kaç taksidin ödenmesi?​

Taahhüdü ihlal kaç taksidin ödenmesi?
· Borçlunun borcunu ödeyecek miktarda malını haczedilip edilmediğini, · Borçlunun, alacaklının satış talebinden önce borcunu biri peşin geri kalanının 3 eşit taksitte ödemeyi taahhüt etmiş olup olmadığını, · İlk taksitin taahhüt tarihinde ödenmiş olup olmadığını, kontrol ederek bir karara varmalıdır. 2.

Tazyik hapsi Yattiktan sonra ne olur?​

İcra İflas Kanunu esaslarına göre, icra taahhüdü ihlali nedeniyle verilen tazyik hapsi cezalarında süre 3 ayı geçemez. Ve hapis cezası uygulanmaya başladığı tarihten itibaren, borçlu borcunun tamamını ya da taahhüt ettiği taksit tutarını yatırırsa hapis cezası sonlandırılır.

Taahhüdü ihlal davası nasıl düşer?​

Taahhüdü ihlal davası nasıl düşer?
Taahhüdü ihlal davası nasıl düşer? Verilen hapsin türü tazyik hapsi olduğundan borcun tamamının veya o tarihe kadar ödenmesi gereken miktarın ödenmesi ile ceza düşer. Ayrıca şikayete bağlı bir suç olduğundan alacaklının şikayetinden vazgeçmesi halinde de taahhüdü ihlal cezası düşmektedir.

Tazyik hapsi ne zaman başlar?​

Borçlunun aciz vesikası aldığı halde asgari ücret üstünde bir yaşam sürmesi: Bu halde de kişinin icra ceza mahkemesinde belirlenecek bir miktarı icra dairesine iade etmesi beklenir. Bu yükümlülüğe uyulmaması halinde kişi hakkında tazyik hapsi uygulanır.
 
Taahhüt ihlali durumunda süreç nasıl işlediğine dair verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve doğru görünüyor. Taahhüt ihlali suçunda zamanaşımı ve şikayet süresi gibi konuları açıklamışsınız. Buna ek olarak, taahhüdü kabul muhtırasının geçerliliği için kabul muhtırasının borçlu sanığa zamanında tebliğ edilmesi gerektiğinden bahsetmişsiniz.

Taahhüdü ihlal davasının süresiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunmuşsunuz. Suçun ortaya çıkmasından itibaren belirli bir süre içerisinde dava açılması gerektiğini ifade etmişsiniz.

Ayrıca, taahhüdü ihlal şikayet süresinin başlama zamanı ve süresi konusunu da açıklamışsınız. Şikayetin belirli bir süre içerisinde yapılması gerektiğinin altını çizmişsiniz.

Taahhüdü ihlali durumunda uygulanabilecek cezanın tazyik hapsi olduğunu ve bu cezanın borçun ödenmesi durumunda infazın durdurulabileceğini açıklamışsınız.

Son olarak, tazyik hapsinin ne zaman başlayabileceği konusuna da değinmişsiniz. Borçlu tarafından belirli bir miktarın iade edilmemesi durumunda tazyik hapsi uygulanabileceğini belirtmişsiniz.

Verdiğiniz bilgilerle taahhüt ihlali durumunun işleyişine dair geniş bir perspektif sunmuşsunuz. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa veya başka bir konuda yardıma ihtiyacınız olursa her zaman bana sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst