Szondi kisilik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Szondi kişilik nedir?​

Szondi Kişilik Testi, Macar psikiyatr ve psikoloji profesörü; Léopold Szondi tarafından 1935 yılında geliştirilen, bir sözel olmayan yansıtmalı kişilik testidir. Aynı zamanda; kader analizi kavramının da kurucusu olan Szondi’nin çalışmaları 1940’larda Freud’un çalışmaları kadar ses getirmiştir.
Leopold Szondi kimdir?
Léopold Szondi Macaristan kökenli bir psikiyatrist. 11 Mart 1883 yılında Nitra, Slovakya’da dünyaya gelmiştir. Psikiyatrist kimliğinin yanı sıra psikanalist ve psikopatologtur. Kader analizi kavramının kurucusu olan Léopold Szondi aynı zamanda bir psikoloji profesörü olarak da tanınır.

Mürekkep testi nasıl yapılır?​

Test sırasında deneğe on kartın her biri birer birer verilir. Daha sonra denekten kartın neye benzediğini düşündüğü sorulur. Teste girenlerin kartları, ister baş aşağı ister yana doğru, istedikleri herhangi bir pozisyonda tutmalarına izin verilir. Katılımcılar belirsiz görüntüyü istedikleri gibi yorumlamakta özgürdür.
Tematik Algı Testi nasıl yapılır?
Morgan ve arkadaşları tarafından Harvard Psikoloji kliniğinde yayınlandı. 14- 40 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Üzerinde çeşitli insan durumlarının tasvir edildiği karlar ile bireyin hayal gücü ile ortaya koyduğu hikaye analiz edilir. Toplam da 30 kart vardır. Kartlarda belirli temalar, resimler halinde verilir.
1- Merdivenin altına kadarki basamak sayısı yaşadığınız psikolojik yaraların üzerinizde bıraktığı etkinin derecesini gösterir. Az sayıda basamak belirtenler geçmişten çok az etkilenirler. Ama toprağın derinliklerine doğru inen uzun bir basamak belirtenler içlerinde derin yaralar taşırlar.
Rorschach mürekkep testi nasıl uygulanır?

Rorschach testi ne kadar sürer?​

Kişi hakkında detaylı ve bütüncül bir kavrayış ortaya çıkar. Testin uygulanması ne kadar sürer? Uygulama süresi, ortalama olarak 20 dk. ile 1,5 saat arasıdır. Kişiyi hiç tanımadan da yapılabilir.
Tematik algı testi ne için yapılır?
Tematik Algı Testi, 30 resim ve 1 boş karttan oluşan projektif bir kişilik testidir. Bu testte kişiliğin, çatışmalar, baskın dürtüler, ilgi alanları ve güdüler gibi altta yatan dinamiklerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Tematik algı testi ne kadar sürer?​

Tematik Algı Testi (Tat) kimlere uygulanır? 14 yaşın üstündeki herkese test verilebilir. Uygulama süresi 30 dk ile 1 saat arasındadır. Birebir uygulanan bir testtir.
Bilinç altında ne var?
Bilinçaltı kısa ve net tanımıyla tüm programın yazıldığı en büyük alandır. Bilinçaltımız bilincimizin inandığı ve doğru olarak kabul ettiği bütün emirleri uygular. Reflekslerimiz, sinir sistemi, cesaret, hırs, sabır, aşk irade, özgüven gibi duyguları bilinçaltı yönetir.
Kokoloji kısaca kendini keşfetme oyunudur. Belirli sorulara verdiğiniz yanıta göre kişilik analizi testidir. Kokolojiyi diğer testlerden farklı kılan, sıkıcı ve klasik sorular yerine, düşünmeden akla gelen ilk yanıtın verilmesidir.
Mürekkep lekesi testi nasıl uygulanır?
Rorschach (Mürekkep lekeleri) Testi nasıl uygulanır? Rorschach Kişilik Testi bazıları siyah beyaz bazıları ise renkli olan 10 tane karttan oluşmaktadır. Birebir uygulanır. Test sırasında bu kartlar katılımcıya belli bir sırayla gösterilir ve verilen cevaplar kaydedilir, ardından da kodlanır.

Rorschach testi nasıl yorumlanır?​

Bazı mürekkep lekeleri, bazı durumlarda kan olarak algılanmakta olan kırmızı renktedir. Bu tür kartlara verilen cevaplar, kişilerin zarar verme tehditleri ile ya da öfkeyle nasıl başa çıktıklarının bir göstergesidir. Cinsel imgeleme, çoğu kartta da sıklıkla görülmektedir.
Rorschach testi neyi ölçer?
Rorschach testi (Rorschach mürekkep lekesi testi, Rorschach tekniği, mürekkep lekesi testi olarak da bilinir), deneklerin algılarını mürekkep lekelerini kullanarak analiz eden psikolojik bir testtir. Bazı psikologlar, bir kişinin kişilik özellikleri ve duygusal işleyişini incelemek için bu testi kullanır.

Tematik algı testi kimlere uygulanır?​

1935 yılında Tematik Algı Testi (TAT) H.A. MURRAY ve C. D. Morgan ve arkadaşları tarafından Harvard Psikoloji kliniğinde yayınlandı. 14- 40 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Üzerinde çeşitli insan durumlarının tasvir edildiği karlar ile bireyin hayal gücü ile ortaya koyduğu hikaye analiz edilir.
 
Geri
Üst