Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Suyun viskozitesi neye baglidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.481
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Suyun viskozitesi neye bağlıdır?​

Suyun Viskozitesi Basınç arttıkça bir sıvının viskozitesi de artar. Artan basınç, sıvı içerisindeki boşluğu azaltmakta ve böylece moleküllerin hareket kabiliyeti zorlaşmaktadır. Genelde sıvıların viskozitesi sıcaklık faktörüne rağmen basınçtan fazla etkilenmez.

Viskozite nedir örnek vererek açıklayınız?​

Viskozite nedir örnek vererek açıklayınız?
Daha basit bir anlatımla viskozite, akışa ya da biçim değişikliğine karşı koymama özelliği demek olan akışkanlığın tersidir. Örneğin, akışa direnç gösteren zeytinyağının viskozitesi suyun vizkozitesinden büyükse, suyun akışkanlığı da zeytinyağının akışkanlığından büyüktür.

Saf bir sıvının viskozitesi neye bağlıdır?​

Sıcaklık etkisi- Viskozite sıcaklıkla değişir. – Akışkanların viskozitesi üzerine sıcaklığın etkisindeki farklılık moleküler yapının farklı olmasından kaynaklanır. – Birçok sıvının viskozitesi sıcaklık arttıkça azalır. Sıcaklık arttıkça moleküller arasındaki kohesif kuvvetler azalır ve akış serbest hale gelir.

Viskozite neye göre değişir?​

Viskozite neye göre değişir?
Viskozite nedir örnekler?​
Kısaca viskozite denildiğinde aklınıza, akışkanların akmaya karşı gösterdikleri direnç olarak düşünün. Örneğin aklınıza kahvaltılarda gördüğümüz balı getirin. Balı elinize alıp, ters çevirip bir tabağa koymak istediğinizde yavaş yavaş hareket ettiğini göreceksiniz.

Viskozite nasıl hesaplanır?​

Viskozite nasıl hesaplanır?
F / S = η Δv / Δr (1) yazılabilir. Burada η sıvının cinsine bağlıdır ve ağdalı akış katsayısı ismini alır. Sıvıların viskozitesi, artan sıcaklıkla azalır.

Viskozite değeri arttıkça ne olur?​

Viskozite, bir akışkanın, yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür. Akışkanın akmaya karşı gösterdiği iç direnç olarak da tanımlanabilir. Viskozitesi yüksek olan sıvılar ağdalı olarak tanımlanırlar. Akışkanlar hariç tüm gerçek akışkanlar yüzey gerilimine karşı direnç gösterirler.

Kan viskozitesi ne demek?​

Kan viskozitesi ne demek?
Kan viskozitesi ise, kan akışının doğal direncidir ve viskozitesi, kayma hızı ile değişmektedir (2,3,5,6,7). Reolojik bakış açısına göre kan; sıvı-sıvı olmak üzere iki fazlı bir süspansiyon olarak düşünülebilir.

Viskozite nelere bağlı olarak değişir?​

Viskozite amacı nedir?​

Viskozite amacı nedir?
Viskozite, akışkanların boru hattı ile iletilmesini veya akışkanların yüzey boyası olarak kullanılmasını sağlar. Kısaca sıvı akışının düzenlenmesinde önemi büyüktür. Sıvıların ki değişiklik gösterse de gazların viskozitesi çoğunlukla düşüktür.
 
Suyun viskozitesi, basınç arttıkça artar çünkü basınç artışı sıvı içindeki boşluğu azaltır ve moleküllerin hareket kabiliyetini zorlaştırır. Genelde sıvıların viskozitesi sıcaklık faktörüne rağmen basınçtan fazla etkilenmez. Viskozite, bir akışkanın akışa veya biçim değişikliğine karşı koyma özelliğini ifade eder. Örneğin, zeytinyağı suya göre daha viskoz bir yapıya sahipse, zeytinyağının akışkanlığı da suyun akışkanlığından daha düşüktür.

Saf bir sıvının viskozitesi ise genellikle sıcaklık etkisiyle değişir. Sıcaklık arttıkça birçok sıvının viskozitesi azalır çünkü moleküller arasındaki kohesif kuvvetler azalır ve akış serbest hale gelir. Viskozite, akışkanın yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür. Viskozite değeri arttıkça, akışkanın akışa karşı gösterdiği direnç artar ve akışkan daha ağdalı hale gelir.

Kan viskozitesi ise kanın doğal direncini ifade eder ve kayma hızı ile değişebilir. Reolojik bakış açısına göre kan, sıvı-sıvı olmak üzere iki faza sahip bir süspansiyon olarak düşünülebilir.

Viskozite, akışkanların boru hattı ile iletilmesini veya yüzey boyası olarak kullanılmasını sağlar. Gazların viskozitesi genellikle düşüktür, ancak sıvıların viskozitesi farklılık gösterebilir. Bu nedenle viskozite, sıvı akışının düzenlenmesinde önemli bir parametredir.
 
Geri
Üst