AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Suyun sicakligi nasil degisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Suyun sıcaklığı nasıl değişir?​

Saflığı bozulan sıvının kaynama noktası değişir. Bir parça buz ısıtıldığında önce sıcaklığı artar. Erime sıcaklığına geldiğinde hal değiştirmeye başlar ve buzun tamamı eriyinceye kadar sıcaklığı değişmez. Isı enerjisi verilmeye devam edildiğinde, suyun sıcaklığı artar ve 100 °C de kaynamaya başlar.

Su ısıtıldığında ne olur?​

Su ısıtıldığında ne olur?
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir.

Isı alışverişinde denge sıcaklığı nasıl bulunur?​

Isı alışverişinde denge sıcaklığı nasıl bulunur?
Denge sıcaklığı: Temas eden veya karıştırılan iki maddenin alınan ve verilen ısıların eşitlenmesi ve ısı geçişinin durması anlamına gelir. Denge sıcaklığı şu formülle bulunur; m1.c1.T1+m2.c2.T2+……….. Denge halindeyken 2 cismin sıcaklıkları eşit diyemeyiz ama ısıları eşittir diyebiliriz.

Öz ısı ne zaman değişir?​

Öz ısıya en iyi örnek denizlerin geç ısınıp geç soğuması, karaların ise erken ısınıp erken soğuması prensibidir. Öz ısı madde miktarı, sıcaklık, maddenin cinsi, maddenin hangi halde (katı, sıvı, gaz) bulunduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Armutun sıcaklığı nasıl değişir?​

Armutun sıcaklığı nasıl değişir?
Meyve ağaç olumu olarak ifade edilen olgunlukta hasat edildiğinde ise, hasat veya soğukta muhafazasının sonrasında 20 °C’de %80-85 nem ortamında yeme olgunluğuna getirilmektedir. Genel olarak armut çeşitlerinin soğukta muhafaza koşulları -1 °C ile 2 °C’de ve %90-95 oransal nemde 1-3 aydır. Armut -2,8 °C’de donmaktadır.

Su neden buzdan daha yoğun?​

Su neden buzdan daha yoğun?
Su moleküllerini bir arada tutan hidrojen bağları bu kristal kafeslerin oluşmasını sağlar. Bu formu alırken moleküller sıvı hale göre daha çok hacim kaplar, bu yüzden aynı miktardaki buzun hacmi sıvı halinden daha fazla olur.

Su 4 derecede ne olur?​

Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C’den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C’de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C’de maksimumdur.

Isıl denge nasıl hesaplanır?​

Isıl denge nasıl hesaplanır?
Isı sığası kütle ile öz ısının çarpımı anlamına gelir ve formülü C=mc’dir. Maddelerin hâl değiştirmemesi şartıyla aynı kaba konulan x tane maddenin ısıl dengesi değeri; her bir maddenin ısı sığası ile sıcaklığı çarpılır, tüm maddelerin bu değerleri toplanır. Son olarak maddelerin ısı sığası toplamlarına bölünür.

Sıcaklık nasıl bulunur?​

Sıcaklık nasıl bulunur?
İndirgenmiş sıcaklık hesaplamalarında yükselti göz önünde bulundurulmayarak her yerin deniz seviyesinde (0 m) olduğu kabul edilir. İndirgenmiş Sıcaklık = Yükselti / 200 + Gerçek Sıcaklık formülü ile hesaplanır.

Hal değişiminde öz ısı değişir mi?​

Her maddenin öz ısısı farklıdır. Örneğin, 1 kg zeytin yağının sıcaklığını 1 °C artırmak için 1968 J ısı gerekirken, 1 kg suyun sıcaklığını 1 °C artırmak için 4186 J ısı vermek gerekir. Ayrıca aynı maddenin farklı hallerinde öz ısı değişir.

Öz ısı değeri değişir mi?​

Öz ısı değeri değişir mi?
Özgül ısı, öz ısı ya da ısınma ısısı, C.G.S. birimleri sistemine göre bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 C°, S.I. birimleri sistemine göreyse 1 kilogramının sıcaklığını 1 K° arttırmak için gerekli olan ısı enerjisi miktarıdır. Öz ısı, maddenin bulunduğu fiziksel hâl, basınç ve sıcaklığa göre az da olsa değişkendir.

Kışlık Armut nasıl muhafaza edilir?​

Kışlık Armut nasıl muhafaza edilir?
Armut buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Armut, buzdolabında üzeri açık kalıp, hava alacak şekilde buzdolabı poşetinde saklanabilir.
- Çekirdekleri ve sapları ayıklanmış, dilimlenmiş armutların kararmaması için limonlu suya batırın.
- Büyük kilitli poşet içine yerleştirip, havasını alarak kapatın.
- Buzdolabında muhafaza edin.

Kış armudu nasıl olur?​

Soğukta muhafaza süresi 2-3 aydır. Santa Maria armudu soğukta muhafaza edilen bir armut çeşididir. Meyvesi iri, eti beyaz, orta derecede sulu ve lezzetlidir. Soğukta muhafaza edilen kışlık armutlar depodan çıkarıldıktan sonra 18-21 °C’de %80-85 bağıl nemli ortamda birkaç gün olgunlaştırılmaktadır.

Buzun sudan daha az yoğun olması neden önemlidir?​

Buzun sudan daha az yoğun olması neden önemlidir?
Buzun sıvı sudan daha az yoğun olmasına sebep olan şey, bu açık katı yapıdır. Bu yüzden buz suyun üstünde yüzer; ki hepimiz buna minnettar olmalıyız çünkü eğer su “normal şekilde” davransaydı, kış mevsiminde pek çok su birikintisi donup katı hale gelir ve içerisindeki bütün yaşamı öldürürdü.

Su ve buzun yoğunluğu neden farklıdır?​

Su ve buzun yoğunluğu neden farklıdır?
 
Su ve buzun farklı yoğunluklara sahip olmalarının nedeni, su moleküllerinin yapısındaki özel bir özelliktir. Su molekülleri, hidrojen bağları adı verilen güçlü bağlar oluşturabilirler. Bu hidrojen bağları, sıvı su halindeyken su moleküllerini belirli bir düzen içinde tutar ve bu sayede su sıvı halden katı hale (buz) geçişirken moleküller arasında açık kristal yapılar oluşur. Bu yapı, buzun daha az yoğun olmasını sağlar ve suyun üstünde yüzmesine sebep olur.

Sıvı su durumundaki moleküller ise daha rastgele hareket eder ve daha düzensiz bir yapıya sahiptir, bu da sıvı suyun daha yüksek yoğunluğa sahip olmasına neden olur. Bu farklı yapılar, suyun ve buzun farklı yoğunluklara sahip olmalarını sağlar.

Bu özellik, suyun doğada önemli bir rol oynamasını sağlar. Örneğin, buzun suyun üstünde yüzebilmesi, su altındaki yaşamı korur ve suyun alt tabakalarının donmasını engeller. Bu sayede su altında yaşayan organizmaların hayatta kalması sağlanır. Bu nedenle su ve buzun farklı yoğunlukları, ekosistemlerin dengesini korumada önemli bir rol oynar.
 
Geri
Üst