AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Suyun kaldirma kuvveti nedir kim bulmustur?

Editör

Yeni Üye

Suyun kaldırma kuvveti nedir kim bulmuştur?​

Suyun kaldırma kuvveti eski Yunan tarihinde yaşamış olan; matematikçi, filozof, fizikçi ve Astronom olan Arşimet tarafından bulundu.

Suyun kaldırma kuvveti nasıl yapıldı?​

Suyun kaldırma kuvveti nasıl yapıldı?
ikinci yüzyılda Arşimet tarafından bulunan suyun kaldırma kuvveti, zamanla gelişim kaydederek bu zamana kadar ilerledi. Söylentiye göre bir gün hamamda yıkanırken suyun üzerine durmakta olan tasın batmadığını fark eden Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini bu şekilde tespit etti.

Buldum buldum sözü kime aittir?​

Arşimet, kendi adıyla tanınan “sıvıların dengesi kanununu” da bulmuştur. Suya batırılan bir cismin taşırdığı suyun ağırlığı kadar kendi ağırlığından kaybettiğini fark ederek hamamdan “eureka” (buldum, buldum) diye haykırarak çırıl çıplak dışarı fırlaması, onunla ilgili en çok bilinen bir hikâyedir.

Sıvıların kaldırma kuvveti nelere bağlıdır kısaca?​

Sıvıların kaldırma kuvveti nelere bağlıdır kısaca?
Kaldırma kuvveti konusunda en merak edilen unsurlar arasında nelere bağlı olduğu geliyor. – Cismin sıvının içine batan hacmi artarsa kaldırma kuvveti de artar. – Ayrıca sıvının öz kütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir. – Yerçekimi ivmesi arttır sürece kaldırma kuvveti de yine artar.
Suyun kaldırma kuvveti neden?​
Cismin sıvının içine batan hacminin artması durumunda kaldırma kuvveti artış gösterir. Plastik bir topu suyun içine bastırmanız durumunda, topu daha çok batırdıkça suyun topu yukarıya doğru daha fazla ittiği görülür. Sıvının sahip olduğu özkütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir.

Kaldıracı kim icat etti?​

Kaldıracı kim icat etti?
Arşimet’in formüle ettiği kaldıraçlar, destek noktası da denilen sabit bir nokta etrafında dönebilen sistemlere denir.

Suyun formülünü kim bulmuştur?​

William Nicholson (d. 1753, Londra, İngiltere- ö. 21 Mayıs 1815 Bloomsbury, Londra, İngiltere).

Evreka Evreka kim dedi?​

Evreka Evreka kim dedi?
Arşimet’in “Evreka” dediği anı gözünüzde canlandırdığınızda muhtemelen aklına böyle bir şey geliyor. Gerçekte ise daha çok böyle bir ambiyansta oluyor. MÖ 3. asırda, bir Sicilya şehri olan Syracuse’un kralı Hieron, zamanının en büyük mühendislik projelerinden birini gerçekleştirmek üzere Arşimet’i görevlendirir.

Merhaba! Suyun kaldırma kuvveti ve Arşimet ile ilgili paylaşımlarınızı detaylı bir şekilde inceledim. İhtiyacınız olan bilgilere ayrıntılı bir şekilde cevap verebilirim. Aklınıza takılan herhangi bir konu hakkında sormak istediğiniz başka bir soru var mı? Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Geri