- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Suyun hangi hali daha az yoğundur?
Suyun yoğunluğu buz halindeyken daha azdır.Buzun sudan daha az yoğun olması ne işe yarar?
Su molekülleri donarken birbirinden uzaklaşarak hacmi artar ve şişeyi çatlatır. Başka bir örnekte ise, kışın göllerde ya da su birikintilerinde buzların su üzerinde yüzdüğünü görmüşsünüzdür. Yoğunluğu daha az olan katı haldeki su molekülleri yani buz, sıvısının üzerinde yüzmektedir.Katı hali sıvı halinden daha az yoğundur doğru mu?
o Suyun katı hali yani buz hali sıvı halinden daha az yoğundur. Bu nedenle buz, suyun üzerinde yüzebilmektedir fakat dünyadaki başka hiçbir madde böyle bir özelliğe sahip değildir. Diğer bütün maddelerin katı hali, sıvısı içerisinde batmaktadır çünkü katı halin yoğunluğu daima daha fazladır.
3 suyun neden +4 ℃ deki sıvı halinin katı halinden daha yoğun olduğunu kısaca açıklayınız?
Su donunca boşluk daha da artar ve özkütle daha çok azalır. Yani, 0 °C ile +4 °C arasında hidrojen bağlanması baskındır; +4 °C’den yukarısında ise termal kuvvetler baskındır. +4 °C’de ise bu kuvvetler mükemmel bir denge içindedir; bu yüzden suyun özkütlesi +4 °C’de maksimumdur.Suyun yoğunluğu neden 1 dir?
Su molekülleri aynı boyutta ve aynı kütleye sahip olduğu için, birinci hacimdeki suyun birinci kütlesi, ikinci hacimdeki suyun ikinci kütlesi, üçüncü hacimdeki suyun üçüncü kütlesi vb. arasındaki ilişki her zaman aynı olacaktır. Bu nedenle herhangi bir hacimdeki suyun yoğunluğu D=m/v formülüne göre 1 g/cm3 olacaktır.Buz sudan neden daha hafif olur?
Suyun katı hali olan buzun yoğunluğu sudan daha azdır. Su, buz haline dönüştüğünde hidrojen bağları nedeni ile buzu oluşturan her bir molekül komşusunu sıkıca yakalar, ama buzu oluşturan bu moleküller arasındaki uzaklık çok fazladır. Dolayısıyla bu molekülleri oluşturan bağlar arasında boşluklar kalır.
2 farklı sıvıların yoğunlukları aynı olabilir mi?
Her maddenin yoğunluğu bulunmaktadır. Maddenin hallerine bağlı olarak yoğunluklar farklılık gösterebilir. Bu doğrultuda sıvı ya da sıvı ile beraber gaz halindeki maddelerin değişik yoğunlukları bulunur.Sular neden yüzeyden donmaya başlar?
Çünkü su donmaya başladığında hacmi küçülür ve yoğunluğu azalmaya başlar. Yoğunluğu azaldığı zamanda üste çıkma eğilimi gösterir ve yüzeyde buz oluşur.Su ve buzun yoğunluğunun farklı olmasının canlılar açısından önemi nedir?
Soru: Buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan küçük olmasının canlı yaşamı için önemi nedir? Cevap: Buzun yoğunluğu, suyun yoğunluğundan büyük olsaydı su, alttan donmaya başlardı ve su kaynaklarındaki sular tamamen donardı. Göllerdeki suyu içme amaçlı kullanan hayvanlar ile bitkiler yaşayamazdı.