AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Suyun Fiziksel,Kimyasal Ve Biyolojik Özellikleri (Özet)

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
Suyun Fiziksel,Kimyasal,Biyolojik Özellikleri Hakkında Bilgi
Suyun Fiziksel,Kimyasal,Biyolojik Özellikleri (Özet)


İnce tabakalar halindeyken renksiz olan su, derin tabakalar halinde mavi, lacivert renklerdedir. Bunun nedeni güneş ışığının bir kısım renklerinin su tarafından absorplanması (emilmesi) dir.

Suyun fiziki özelliklerinden donma ve kaynama noktası, celcius sıcaklık skalası için standart alınmıştır. Suyun donma noktası veya buz, su ve buharın dengede bulunduğu sıcaklık 0°C veya 273.16°K (Kelvin) ve 760 mm.Hg basınca altında suyun kaynama sıcaklığı 100°C olarak kabul edilmiştir.

+3.98°C’ daki havasız bir kg su 1 lt olarak kabul edilir.Buna göre +3.98°C sıcaklıktaki suyun yoğunluğu l gr/cm³tür.(+3.98°C da su genleşme olarak en büyük değerini alır. Yani bu sıcaklıktaki birim hacimde suyu alır,ısıtır ya da soğutursak diğer, örneğin +20°C’ daki birim hacimdeki sudan daha fazla oranda genleşir, hacmi artar.

1 gr suyun sıcaklığını 17°C dan 18° C a çıkarmak için verilen ısıya 1 kalori (cal) denir. Su katı, sıvı ve gaz hallerindeyken moleküller özelliklerini korur. Bu nedenle suya belirli ve saf madde denilebilir.

Su 0°C nin altında katı 0°C ile 100°C arasında sıvı ve 100°C nin üzerinde gaz halindedir. Doğada yalnız H O olarak suya rastlamak oldukça güçtür. Çözücü özelliği çok fazla olan su temas ettiği her şeyi az çok çözer. Onlarda beraber bulunur.
Suyun Kimyasal Özellikleri
Su oldukça kararlı bir bileşik olduğu için meydana geliş ısısı yüksektir. ****llerle ve a****llerle reaksiyona girerek bunların oksitlerini meydana getirir. Sonuçta hidrojen açığa çıkar.

1- C+H O → CO +H2 A****llere örnek

2-2Fe+3H O → Fe O + 3H ****llere örnek

Su halojenlerle reaksiyona girerek bunları indirger ve oksijen açığa çıkarır.

2H o+2Br → 4HBr + O Halojenlere örnek

Oksitler su ile reaksiyona girerek hidroksitleri meydana getirir. Bu hidroksitler pozitif yüklü elementin periyodik tablodaki yerine bağlı olarak asidik, bazik veya amfoterik olabilirler.

Su az da olsa iyonlaştığı için zayıf baz veya asit, tuzları suda çözündükleri zaman hidrolize uğrarlar. ****l nitrür suda bozunarak amonyak ve hidrojen açığa çıkar. ****l karbürleri hidrokarbonlar vererek su ile reaksiyona girerler.

CaC + 2H O → Ca(OH) + C H

Doğada bulunan suların en safları sırasıyla kar ve yağmur sularıdır. Özellikle yağmur sularında çözünmüş olarak hava içindeki gazlar yanında karbondioksit, klorürler, nitratlar, sülfatlar amonyak ve askıda organik ve anorganik tozlar bulunur. Yağmur suyu içinde çözünmüş halde bulunan amonyak, nitrat ve sülfatlar toprakların zirai gücünü artırır.

Su, bitki ve hayvanların beslenmesinde önemli bir faktördür. Su,çözücü katalizör ve akışkan bir ortam olarak bazı büyüklüklerin tarifinde standart referans maddesi olarak artıkların uzaklaştırılmasında, seyreltici, dağıtıcı, soğutucu, temizleyici, ısı taşıyıcısı olarak bunların yanında hidro-elektrik üretiminde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Sanayide hidrojen suyun elektrolizinden veya su buharı kızgın kömür içerisinden geçirilerek elde edilir.
Suyun Biyolojik Özellikleri
Su alındığı kaynağa bağlı olarak, insan sağlığına zararlı bakteri, virüs, parazit gibi mikroskopik canlılar içerebilir.Özellikle çevresel yerleşime açık sular, baraj, göl, deniz suları, sanayi bölgelerine yakın sular, su taşıma ve kanalizasyon sisteminin bozuk olduğu bölgelerdeki sular, kullanılmayan dezenfekte edilmemiş durgun sular, insan sağlığına zararlı mikroskopik canlıların üremesi ve yayılması için uygun ortam sağlamaktadır.Suya kanalizasyon atıklarının karışıp karışmadığının ve hastalık yapıcı canlıların (Patojenlerin), bulunup bulunmadığının anlaşılmasında koliform bakterileri gibi gösterge niteliği taşıyan canlılara bakılır.Patojenler, eğer suda çok az miktarda bile olsa bulunuyorsa, uygun ortam bulduklarında hızla çoğalır. Bu nedenle kullanıma verilmeden önce, şehir şebeke sularına, klorlama gibi dezenfeksiyon (mikrop öldürme) işlemleri uygulanır.Şebeke sularında klorun olmaması, virüs, bakteri gibi sağlığa zararlı canlıların artmasına neden olabileceği gibi, çok fazla miktarlarda olması veya uygun bir şekilde klorlama yapılmaması da, insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.Ayrıca her patojen üzerinde etkili olan dezenfeksiyon yöntemleri bulunmaktadır.Örneğin, sodyum hipoklorit ile dezenfeksiyonda, işlemin etkinliği, suyun asitliği (pH ‘ı ), sıcaklığı, sudaki organik maddelerin miktarı, risk derecesi gibi faktörlere bağlıdır.İçme sularında ideal olan, suda herhangi bir patojen bulunmadığı garanti altına alındıktan sonra, klorun bulunmamasıdır.Ne yazık ki bu garanti, suyun, arıtma tesisinden evimizdeki musluğa kadar olan yolculuğunda, bir dezenfektan (mikrop öldürücü) olmadan tam olarak sağlanamamaktadır.Çeşitli standartlarla, içme kullanma sularında, klorun ancak belirli limit değerlere kadar bulunmasına izin verilir.Yukarda görülen mikroorganizmalar herkesin sağlığını tehdit etmekle birlikte, özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı bir hastalığı bulunanlar için öldürücü olabilir.

Suda bulunma riski olan bazı virüs, bakteri ve parazitler, şunlardır;

Acinetobacter
Aeromonas
Bacillus
Burkholderia pseudomallei
Campylobacter
Escherichia coli pathogenic strains
Helicobacter pylori
Klebsiella
Legionella
Mycobacterium
Pseudomonas aeruginosa
Salmonella
Shigella
Staphylococcus aureus Tsukamurella
Vibrio
Yersinia
Adenovirusler
Astrovirüsler
Calicivirüler
Enterovirüsler
Hepatitis A virus
Hepatitis E virus
Rotavirüsleri and orthoreovirüsler
Protozoan patojenler
Acanthamoeba
Balantidium coli
Cryptosporidium
Cyclospora cayetanensis
Entamoeba histolytica
Giardia intestinalis
Isospora belli
Microsporidia
Naegleria fowleri
Toxoplasma gondii
Helminth patojenler
Dracunculus medinensis
Fasciola spp.
Toxic cyanobacteria
Intestinal enterococci
Clostridium perfringens
Coliphages
Bacteroides fragilis phages
Enterik virusler
 
Geri
Üst