- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Suya tuz eklenirse kaynama noktası neden artar?
Suya tuz eklediğinizde, sodyum klorür , sodyum ve klor iyonlarına ayrışır. Bu yüklü parçacıklar, su molekülleri arasındaki moleküller arası kuvvetleri değiştirir. Suya ne kadar çok tuz (veya herhangi bir çözünen) eklenirse, kaynama noktasını o kadar fazla yükseltirsiniz.Suyun kaynama noktasını yükseltmek için neler yapılır?
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.Suya tuz eklenirse erime donma ve kaynama sıcaklığı nasıl değişir?
Nasıl tuzlu suyun kaynama noktası 100 derecenin üzerine çıkıyor ise, donma noktası da sıfır derecenin altına düşer. Aynı prensiple, suyun donma noktası düşüşü, suya atılan tuz miktarına bağlıdır.
Tuz suyun kaynama derecesini artırır mı?
Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar. Fakat hala önümüzde tuzlu suyun daha yüksek olan kaynama noktası gerçeği var.Suyun kaynama sıcaklığı kaç derece?
100 °CSu/Kaynama noktasıÖrneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C’de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı’nın zirvesinde yaklaşık 70°C’de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C’nin üzerindedir.
Tuz oranı kaynama noktasını yükseltir mi?
Suyun kaynaması için, bir miktar enerji kazanması gerekir. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar.
Çözünmüş tuz oranı arttıkça yoğunluk artacaktır.
Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkması. Sıvı bir maddenin içine uçucu olmayan bir çözünen eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.
Suya tuz atılırsa erime noktası nasıl değişir?
Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur. Örneğin hava sıcaklığının -3°C olduğu bir günü düşünelim. Saf suyun erime/donma sıcaklığı 0°C olduğu için böyle bir günde açık havadaki su donacaktır.