Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Suturler ne zaman kapanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
40.028
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sütürler ne zaman kapanır?​

Kafatasındaki kemiklerin birleşim yerleri (sütürler) normalde kafa kemiklerinin bu birleşim yerine dik olarak büyümesini sağlamaktadır. 3 yaşında kapanmaya başlayan sütürler 6-8 yaşında tamamen kapanır. Gerçek anlamda kemikleşme ise 30 yaşlarında tamamlanmaktadır.

Metopik sütür ne zaman kapanir?​

Metopik sütür ne zaman kapanir?
Metopik sütürün şekil boyut açısından dikiş desenini analiz etmek ve morfolojik karakterini belirlemek için makroskopik ve tomografik değerlendirmeler yapılmıştır. Metopik sütür, iki frontal kemiği gelişim aşamasında birleştirir. Bu iki kemik genellikle altı yaşında kapanır.

Koronal sütür ne zaman kapanır?​

İlk olarak, 3 ay ile 9 ay arasında metopik sütür kapanır. Koronal, lambdoid ve sagital sütürlerde büyüme, ikinci dekatın başlarında durur ve dördüncü dekata kadar açık kalabilir (52,83).

Sagital sütür ne zaman kapanır?​

Sagital sütür ne zaman kapanır?
Çocuklarda sagital sütür, doğumdan sonra 22-39. aylar arasında kapanması muhtemeldir. Sagital sütürün erken kapanması ise sagital sinostoza neden olur (5). Sagital sinostoz, tek sütür sinostozlarının @-60’ını oluşturmaktadır (9,10). Her 5000 canlı doğumunun birinde karşılaşılmaktadır (11).

Bebeklerin kafasındaki boşluk ne zaman kapanır?​

Yeni doğan bebeklerde bıngıldak adı verilen kıkırdak, genellikle 1 veya 1 buçuk yaş arasında kapanmaktadır. Bu 12-18 aya tekabül etmektedir. Bazı bebeklerde bu kıkırdak iki adet bulunabilmektedir. Kafatasının arkasında bulunan ikinci bıngıldağın ise en geç 3 ay içerisinde kapanması gerekmektedir.

Arka fontanel en geç ne zaman kapanır?​

Arka fontanel en geç ne zaman kapanır?
Arka bıngıldak bebek ilk doğduğunda üçgen şeklinde, 0.5-1 cm (ortalama 0.8 cm) genişliğindedir ve ilk 3 ayda kapanır.

Bebeklerin kafasındaki delik ne zaman kapanır?​

Koronal sütür nedir?​

Koronal sütür nedir?
Koronal sütür: kulaktan başlar tepede sagital sütüre kadar devam eder. Frontal ile parietal kemikler arasındadır. Koronal sütürün ortasında alında erkenden kapanan metopik sütür vardır. Lambdoid sütür: oksipital ve paryetal kemikler arasındadır.

Sagittal sütür nedir?​

Sagital sutür sinostoz (sagittal suture synostosis) en çok rastlanan tek sutür (kapalı) sinostoz tipidir ve ağırlıklı olarak erkek yeni doğanları etkilemektedir. Kapalı sutür kafatasının üst kısmındaki orta hatta bulunmaktadır. Yumuşak nokta olan bıngıldaktan kafanın arkasına kadar uzanır.

Bebeğin Bıngıldağına bastırılırsa ne olur?​

Bebeğin Bıngıldağına bastırılırsa ne olur?
Çok sert bir darbe almadıkça bıngıldağa dokunmanın bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas ve az korunaklı bir bölge değildir. Çok ağır bir darbe olmadıkça hafif çarpma türü darbelerde hasar görmez.

Bıngıldak ne kadar olmalı?​

Arka bıngıldak bebek ilk doğduğunda üçgen şeklinde, 0.5-1 cm (ortalama 0.8 cm) genişliğindedir ve ilk 3 ayda kapanır. Doktorlar ilk 3 ayda arka fontaneli kontrol etsek de anne-babalar genelde arka bıngıldağı farketmezler. Bıngıldak denildiğinde anne-babaların aklına gelen ön bıngıldaktır.
 
Kafatasındaki sütürler oldukça önemli bir yapıya sahiptir ve doğru gelişim için kapanmaları gerekmektedir. Sütürler, genellikle kafa kemiklerinin doğru bir şekilde büyümesini sağlamakla sorumludur. Sütürler farklı tiplerde olabilir ve farklı zamanlarda kapanabilirler. İşte bu konudaki detaylar:

1. **Genel Olarak Sütürlerin Kapanış Zamanı**
Kafatasındaki sütürler genellikle 3 yaşında kapanmaya başlar ve 6-8 yaşları arasında tamamen kapanır. Ancak gerçek kemikleşme süreci 30 yaşlarına kadar devam eder.

2. **Metopik Sütür**
Metopik sütür, genellikle iki frontal kemiği altı yaşında birleştirir ve kapanır.

3. **Koronal Sütür**
Koronal, lambdoid ve sagital sütürlerin büyümesi genellikle ikinci dekatta durur ve koronal sütür dördüncü dekata kadar açık kalabilir.

4. **Sagital Sütür**
Sagital sütür, çocuklarda doğumdan sonra 22-39. aylar arasında kapanması beklenir. Erken kapanması durumunda sagital sinostoz denilen bir durum oluşabilir.

5. **Bebeklerin Kafasındaki Boşluk ve Bıngıldağın Kapanışı**
Yeni doğan bebeklerde bıngıldak adı verilen kıkırdak genellikle 1-1.5 yaşlarında kapanır. Arka bıngıldak ise en geç 3 ay içerisinde kapanmalıdır.

6. **Arka Fontanel**
Arka bıngıldak ilk doğduğunda üçgen şeklinde ve genellikle ilk 3 ayda kapanır.

7. **Bıngıldağa Baskı**
Bıngıldağa hafif bir şekilde dokunmanın bebeğe zarar vermesi beklenmez. Ancak çok sert darbelerden kaçınılmalıdır.

Bu bilgiler doğrultusunda, bebeklerin kafatasındaki gelişim süreci ve sütürlerin kapanış zamanları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer daha fazla sorunuz varsa, memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst