AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sutun yogunlugu dusukse ne gibi bir hile yapilmis olabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sütün yoğunluğu düşükse ne gibi bir hile yapılmış olabilir?​

Maalesef sütte enteresan hileler var. Onlardan bir tanesi sütün hacmini artırmak amaçlı içerisine çamaşır suyu katılması. Sütte karşılaştığımız bir başka hile ise yağının çekildikten sonra içerisine bitkisel yağ eklenmesi.

Rekonstitüe süt ne demek?​

Rekonstitüe süt ne demek?
Rekonstitüe: Süt ürünü,belirli su ve kurumadde oranını yeniden oluşturmak için,gerekli miktarda suyun süttozuna ya da konsantre haldeki süte ilavesiyle elde edilen üründür.

Sütte inhibitör nedir?​

Sütte inhibitör nedir?
Bulunduğu ortamda mikroorganizma faaliyetini engelleyen maddelere inhibitör denir. Sütte antibiyotik, deterjan ve dezenfektan gibi inhibitör maddelerin bulunması sütün peynir veya yoğurt şeklinde işlenmesini engellemesinin yanı sıra insan sağlığı açısından da zararları bulunmaktadır.

Sütün orjinal olduğu nasıl anlaşılır?​

Süt kısa zamanda bozulabilen bir içecektir, ve bozuk süt içmek ciddi zehirlenmelere yol açabilir. sütün bozuk olup olmadığını anlamak için önce bir tencereye koyulur, ve ateşte kaynayana kadar karıştırarak ısıtılır, süt dibine çöküyor ve topak topak oluyorsa yani çökelek haline geliyorsa bozuk demektir.

UHT süt neyi ifade eder?​

UHT süt neyi ifade eder?
UHT (Fransızca: Ultra-Haute Température, İngilizce: Ultra-High Temperature), genellikle uzun ömürlü sütlerde kullanılan bir işleme teknolojisidir. UHT sterilize süt, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir.

Sütün pıhtılaşması ne demek?​

Sütün pıhtılaşması ne demek?
Kompleks koloidal durumunu koruyamaz ve çözelti jel haline geçer. Bu duruma asit etkisiyle sütün pıhtılaşması denir.

Sütte pıhtılaşma neden olur?​

Misellerdeki κ-kazeinin en azından %85’i enzim etkisiyle parçalandıktan sonra, stabiliteleri bozulan kazein misilleri, iyon halinde kalsiyum varlığında, birbirleriyle birleşerek gözle görülebilir pıhtılar oluştururlar. Bu bir agregasyon (kümeleşme) olayıdır.

Sütün kaliteli olduğu nasıl anlaşılır?​

Sütün kaliteli olduğu nasıl anlaşılır?
Bebeğinizin bezini gözlemleyin. Bebeğinizin çiş ve kakası sütünüzün kalitesi ile ilgili ipuçları verir. Bebeğinizin doğumundan 6. haftaya kadar, günde en az 3 kere bağırsakları hareketleniyorsa bu sütününüzün kaliteli olduğunu işaret eder.

En iyi süt nasıl anlaşılır?​

En iyi süt nasıl anlaşılır?
Fabrikaya ulaştırılan sütler en başta antibiyotik testlerine tabi tutulur. Antibiyotik testinden geçen sütte bakteri, somatik hücre sayımı ve yağ-protein analizi yapılır. Sadece yasal ve fabrika standartlarına uygun sütler kabul edilir ve soğuk zincir içinde süt işletmesine alınır.

Sütte su tayini nasıl yapılır?​

Bu amaçla; içerisinde analize alınan çiğ süt örneği bulunan kapalı durumdaki örnek şişesi, 70-80oC’lik bir su banyosunda 30 dakika ısıtılır ve sonra kapağı açılır. İlk anda algılanan koku, oda sıcaklığında soğutulduktan sonra tat ve görünüş belirlenir.
 
Sütün yoğunluğu düşükse bazı hilelerin yapılmış olabileceği konusunu ele alan başlık altında çeşitli örnekler verilmiş. Örneğin, sütün hacmini artırmak amacıyla içerisine çamaşır suyu katılabilir veya yağının çekildikten sonra içerisine bitkisel yağ eklenmiş olabilir. Bu gibi hileler sütün kalitesini düşürebilir ve tüketicilerin sağlığını tehlikeye atabilir.

Rekonstitüe süt, belirli su ve kurumadde oranını yeniden oluşturmak amacıyla, süttozuna veya konsantre süte gerekli miktarda su ilave edilerek elde edilen bir ürünü ifade eder.

Sütte bulunan inhibitörler, mikroorganizma faaliyetini engelleyen maddelerdir. Antibiyotik, deterjan ve dezenfektan gibi inhibitör maddelerin sütte bulunması, sütün işlenmesini engelleyebileceği gibi insan sağlığı açısından da zararlı olabilir.

Sütün orijinal olup olmadığını anlamanın bir yolu, sütü bir tencereye koyarak ısıtmak ve kaynamaya başladığında süt dibine çöküyor ve topaklar oluşturuyorsa bozuk olduğunu anlamaktır.

UHT süt, genellikle uzun ömürlü sütlerde kullanılan bir işleme teknolojisini ifade eder. UHT işlemi sırasında süt, yüksek sıcaklıkta kısa süreyle işlenerek sterilize edilir ve böylece uzun süre bozulmadan saklanabilir.

Sütün pıhtılaşması, asit etkisiyle sütün jel haline geçmesi durumunu ifade eder. Bu durum, sütün kimyasal yapısındaki değişiklikler sonucunda oluşabilir.

Sütün kalitesinin iyi olup olmadığını anlamanın bir yolu, bebeklerin bezlerini ve bağırsak hareketlerini gözlemlemektir. Bebeğinizin düzenli olarak bağırsak hareketleri yapması, sütünüzün kaliteli olduğunu gösterebilir.

En iyi sütün nasıl anlaşılacağı konusunda fabrikalara gönderilen sütlerin titiz testlerden geçirildiği ve yasal standartlara uygun sütlerin kabul edildiği belirtilmiş.

Son olarak, sütte su tayini yapmak için bir süt örneği alınarak 70-80 derece sıcaklıktaki su banyosunda ısıtılır ve sonrasında çeşitli özelliklerinden (koku, tat, görünüş) yola çıkılarak su tayini yapılmaktadır.
 
Geri
Üst