AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sütün üretim aşamaları nelerdir kısaca

haberci

Yeni Üye
Sütün üretim aşamaları nelerdir özet olarak
Süt jurnal yaşamımızda epeyce sık tükettiğimiz hayvansan bir besindir İnsan bünyesine Süt ve Süt ürünlerinin sağlamış olduğu yararlar bilinmektedir Bugün size Süt üretim aşamaları hakkında Bilgiler ve Sütün faydaları hakkında bilgiler vereceğiz Süt, kadınsı memeli hayvanların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tad, koku ve kıvamda olan, adeta bütün beslenme öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bünyesinde bulunduran gıda maddesidir Süt ifadesi, genel olarak süt kaynağı olarak kabul edilen inek sütlerini kapsar bu nedenle öteki sütler hayvan türleri ile adlandırılır
Örneğin koyun sütü, manda sütü, keçi sütü gibi Doğanın bizlere armağanı olan süt yapısında ve niteliğinde bir gıda maddesi demin sentezlenememiştir Sütün üretim aşamasından soframıza gelene dek etkili olan doğal faktörler içerisinde bilhassa iklim şartları hayvancılık yapılan bölgeyi o bölgedeki çayır yetişmesini gönder etkiler buda imal miktarı üzerinde etkin olur Yaz yağışının olduğu alanlarda gür otlaklar yetişeceğinden verim artar maliyet azalırAksi takdirde hayvanları hazır yemle doyurmak zorunda kalırsınız buda maliyeti arttırır Olumsuz iklim koşulları ulaşımı negatif etkileyerek ulaşım maliyetlerini arttırır Süt ürünlerinin bozulmaması için soğutmalı kamyonlarla taşınması gerekir bu şart yayma maliyetlerini arttırır İklim şartları insanların tüketim alışkanlıkları üstünde de etkili olur Yine imal yapılan bölgedeki yer şekilleri ulaşım üzerinde ve beraberinde dağılım üzerinde etkili rol oynarUygun ulaşım koşulları maliyeti düşürürKışın kapanan yollar dağıtımı negatif etkilerYine dağlık ve zorlu arazi ulaşımda zorluklara yapacağı için fabrika yeri olarak seçilmez buda süt ile fabrika arasındaki mesafeyi arttırır beraberinde sütün taşınması sonucu maliyet artar
Bu Sistem Avrupa ’daki mevcut olan 4 sistemden biridir Burada inekler otomatik meme başlıkları ile sağılırlar İneğin sağılması bittikten sonradan başlık otomatik olarak memeden ayrılmaktadır El değmeden sağılan sütler, borular vasıtasıyla süt soğutma tanklarına nakledilirler Süt burada +4 dereceye kadar soğutulmaktadır ve bu tanklar 5 ton kapasiteli olup 2 adettir sonradan tanklardaki süt santrüfüj pompası yardımıyla tankere nakledilir Sağım sonunda bütün sağım sistemimiz otomatik olarak deterjan ve dezenfektanlarla 95 derecelik sıcak su ile yıkanır Sağım esnasında ya da daha önceden baytar doktor göre tespit edilen ve sağlık problemi olan hayvanlar bilgisayara girilmekte ve sağım bittikten sonra hayvan otomatik ayırıcı kapı baştan sona revire alınmaktadır *

Sütün üretim aşamaları oldukça önemlidir ve başlıca aşamalar şunlardır:

1. Hayvan Bakımı ve Beslenme: Sağlıklı süt üretimi için hayvanların doğru beslenmesi ve bakımı önemlidir. Hayvanların yeterli ve dengeli beslenmesi, temiz suya erişimi ve uygun barınma koşulları sağlanmalıdır.

2. Sağım: İnekler günde genellikle iki kez sağılır. Sağım işlemi hijyenik koşullarda gerçekleştirilmeli ve otomatik sağım makineleri tercih edilmelidir. Sağım sonrasında süt hemen soğutulmalıdır.

3. Süt Transferi ve Saklama: Sağım işleminden sonra süt, sağlık standartlarına uygun olarak temiz tanklara aktarılır ve burada soğutulur. Süt, belirli sıcaklık koşullarında saklanarak işleme aşamasına kadar muhafaza edilir.

4. İşleme ve Paketleme: Süt işleme tesislerinde pastörizasyon ve homojenizasyon gibi işlemlerden geçirilir. Bu aşamada sütten peynir, yoğurt, tereyağı gibi çeşitli süt ürünleri elde edilebilir. İşlenen ürünler paketlenerek tüketiciye sunulur.

Sütün faydaları da oldukça önemlidir. Süt ve süt ürünlerinin sağladığı bazı faydalar şunlardır:

- Kalsiyum, protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir.
- Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyumun kaynağıdır.
- Büyüme ve gelişme dönemlerinde önemli besin kaynağıdır.
- Kasların güçlenmesine ve enerji sağlamaya yardımcı olur.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.

Bu nedenlerle süt tüketimi sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Çeşitli süt ürünleri de beslenme çeşitliliğini artırarak dengeli bir beslenme sağlayabilir.

Geri