Sutte kimyasal analiz icin hangi degerlere bakilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sütte kimyasal analiz için hangi değerlere bakılır?​

Ayda bir kez tüm üreticilerden numune alınarak “Yağ, Su, Yağsız Kuru Madde, Yoğunluk ve Donma noktası” analizi yapılmaktadır. Birliğimizin Süt Analiz Laboratuvarında günde 350-600 adet süt numune analizi yapılmaktadır.
Sütte laktik asit var mı?
Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür. Her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşik olan laktik asit, kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunur.

Sütte fosfataz testi nedir?​

Süt içerisinde Alkalen Fosfataz enzimi aktivitesi tespiti için kullanıma hazır test kiti. Kağıt şerit üzerinde test bölgesinin renginin değişimine bağlı olarak nitel sonuç veren bir biyosensördür. Pastörizasyonun tamamlanıp tamamlanmadığını, pastörüze süte çiğ süt karışıp karışmadığını test eder.
Süt platform testleri nelerdir?
Platform Testleri
Sütte bulunan galaktoz, beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar. Laktozun hidrolizi sonucu oluşan laktik asit bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini dolaylı olarak inhibe eder ve tipik barsak florasını geliştirici etki yapar. Laktoz vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar.
Sporda laktik asit nedir?
Laktik asit birikmesi, egzersizin ardından kaslarda ağrılara neden olan bir durumdur. Glikojen enerjiye çevrilirken, oksijenin azalmasıyla ortaya çıkarak, kaslarda birikim yapar. Kasların alışkın olmadığı şekilde çalıştırılması, kardio egzersizleri ve ağırlık çalışmaları vücutta laktik asit birikmesine neden olur.

Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirlemek amacıyla hangi analizler yapılmaktadır?​

Süt serumunda laktik asit miktarının aşamalı olarak belirlenmesi ilkesine dayanır. Çiğ sütün fazla asitliğini nötralize etmek amacıyla katılan sodyum hidroksiti belirlemede kullanılır. – 50ml süte 2ml fenolftalein çözeltisi ilave edilir ve titrasyon yöntemi ile 0,25N (N/4) NaOH ile asitlik derecesi tayin edilir.
Sütte alkalen fosfataz testi nasıl yapılır?

Peroksidaz testi nedir?​

Peroksidaz sütte doğal olarak bulunan bir enzimdir. Bu enzim pastörizasyon işlemi ile denatüre olmaz iken, UHT sütte olduğu gibi yüksek sıcaklık uygulaması yapıldığında veya kaynatıldığında denatüre olmaktadır. SENSObiz Peroksidaz Test Kiti ile işletmeye gelen sütlerin kaynatılmış olup olmadığı test edilmektedir.
Platform testleri neden yapılır?
Süt üreticiden alınırken platform testleri uygulanarak gerekli kontroller yapılır. Platform testleri sütün sıcaklığını, temizlik derecesini (sediment), yoğunluğunu, pH değerini, protein stabilitesini ve duyusal niteliklerini kapsar.
Test etmek için bir deney tüpüne 10 ml süt konulur, üzerine 10 ml yüzde 96 etil alkol ilave edilir. Arkasından yüzde 1’lik rosalik asit çözeltisinden iki üç damla damlatılır ve bir süre tüp çalkalanır. Süte eğer karbonat katılmamışsa, sütün rengi hafif esmer, portakal rengine dönüşür.
 
Geri
Üst