AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sutre kac cm olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sütre kaç cm olmalı?​

Sütre en az 45 cm uzunlukta olmalıdır. Kalın ya da ince olmasının bir ehemmiyeti yoktur. Sütre eğri olmamalıdır. Eğri nesneyi sütre edinmek sahih olmaz.

Fıkıhta sütre ne demek?​

Fıkıhta sütre ne demek?
Sözlükte “örtmek, gizlemek” anlamındaki setr kökünden türemiş olan ve “örtü, perde, arkasına gizlenilen ağaç vb. şey” anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak ise, namaz kılacak olan kişinin önünden geçilmesine engel olmak için önüne koyduğu veya bu amaçla yöneldiği engeli ifade eder.

Neden namaz kılanın önünden geçilmez?​

Neden namaz kılanın önünden geçilmez?
İster kapalı, ister açık alanda olsun zorunlu olmadıkça namaz kılan birisinin önünden geçilmemelidir. Zira Hz. Peygamber namaz kılanın önünden geçmektense 40 yıl beklemenin daha hayırlı olacağını belirtmiştir (Müslim, Salat, 48, h. no: 1160).

Erkeklerin olduğu yerde namaz kılınır mı?​

Çünkü kadın ve erkeklerin orada ayrı ayrı yerlerde durup namaz kılmaları oldukça zordur. Bu durumda hac mevsiminde Hanefî mezhebine bağlı bulunan kadın ve erkekler ayrı ayrı yerlerde namaz kılma imkânı bulamadıkları takdirde, bu konuda sözü edilen üç mezhebe uyarak namazlarını kılabilirler.

Namaz kılarken önümüze ne koymalıyız?​

Namaz kılarken önümüze ne koymalıyız?
Peygamber (s.a.s.), önünden insan veya hayvanların geçmesi muhtemel olan bir yerde namaz kılan kişinin önüne sütre (değnek veya başka bir şey) koymasını tavsiye etmektedir (Müslim, Salât, 241, 242).

Namaz da sütre nasıl olmalıdır?​

Namaz da sütre nasıl olmalıdır?
Fakihlerin çoğunluğuna göre sırtı namaz kılana dönük olan insan sütre kabul edilir. Hanefî ve Hanbelîler’e göre hayvan da sütre edinilebilir. Namaz kılan kişinin sütre olmaya elverişli dik bir nesne bulamaması halinde toprak üzerine çizgi çekmesi Şâfiî ve Hanbelîler’le müteahhir Hanefî fakihlerine göre câizdir.

Sütre koymak ne demek?​

Sütre edinmenin amacı, bir taraftan namaz kılanın bakışlarını sütrenin ötesine uzanmaktan alıkoyup dikkatini namaz üzerinde toplamak, diğer taraftan başkasının önünden geçmesine ve bu yolla günaha girmesine engel olmaktır.

Askeri sütre nedir?​

Askeri sütre nedir?
secde şartlarında kişinin dirsek ile orta parmağının ucu arasındaki mesafeden daha alçak yerlere secde edebileceği vardır; o yüzden daha alçak zeminler ve engeller namaz alanını bölmez diye kabul edilir.

Namaz kılarken esnemek ne anlama gelir?​

Namaz kılarken esnemek ne anlama gelir?
Esnemek gaflete işarettir. Namaz ise Cenabı Hakk’ın huzurunda olmaktır. Allah’ın huzurunda gaflet ile esnemek hoş olmayan bir durumdur. “Biriniz namazda esnediği vakit, mümkün olduğu kadar kendini tutsun.

Seccadenin önünden geçmek günah mı?​

Cevap: Namaz kılanın önünden geçilmez. Geçildiği takdirde namaz kılanın namazına bir ziyan gelmez. Kasten geçen günah kazanır. Namazda olan, önünden geçene mani olma teşebbüsünde bulunmaz.

Erkek ve kadın aynı odada namaz kılabilir mi?​

Erkek ve kadın aynı odada namaz kılabilir mi?
Bayram namazı da buna dahil. Ama camide bir kural var. Önde erkekler, arkada kadınlar ve çocuklar olacak. Bu tertibe riayet etmek şartıyla tabii ki kadınlar camide namaz kılabilirler.

Kadın erkek neden aynı yerde namaz kılamaz?​

Kadın erkek neden aynı yerde namaz kılamaz?
Daha açık söylemek gerekirse bir kadın erkek safları arasında namaz kılacak olsa kadının iki yanındaki birer erkeğin ve kadının tam arkasındaki bir erkeğin namazı bozulur, ötekilerin namazı bozulmaz. Hanefîlere göre bu durumda namazın bozulmasının nedeni, duruş düzeni (tertîbü’l-makam) farzının terkedilmiş olmasıdır.

Namaz Kilanin Onunden Gecilir mi?​

Namaz kılanın önündeki sütrenin ardından geçmekte bir sakınca yoktur. Namaz kılanın önünden geçen kimse sorumlu olmakla birlikte, önünden geçilen kişinin namazı bozulmaz. Fakat büyük camilerde, namaz kılanın secde mahallinin uzağından geçmek caizdir (Kâsânî, Bedâî’, I, 217).

Namaz kılarken seccadenin önüne ne gelir?​

Namaz kılarken seccadenin önüne ne gelir?
Namaz kılan kişinin sütre olmaya elverişli dik bir nesne bulamaması halinde toprak üzerine çizgi çekmesi Şâfiî ve Hanbelîler’le müteahhir Hanefî fakihlerine göre câizdir. Hatta bu gruptaki bazı âlimler seccadenin de sütre görevi yapacağı kanaatindedir.

Namaz kılarken hangi dualar okunur?​

Namaz kılarken hangi dualar okunur?
NAMAZDA SIRASIYLA OKUNACAK DUALAR
- Fil Suresi.
- Kureyş Suresi.
- Maun Suresi.
- Kevser Suresi.
- Kafirun Suresi.
- Nasr Suresi.
- Tebbet Suresi.
- İhlas Suresi.
 
Sütrenin uzunluğu konusunda belirli bir minimum uzunluk bulunmaktadır. Sütre en az 45 cm uzunluğa sahip olmalıdır. Sütre, kalın ya da ince olmasının yanı sıra eğri olmamalıdır ve önünden geçilmez.

Fıkıh alanında sütre, namaz kılacak olan kişinin önünden geçilmesine engel olmak için koyduğu engeli ifade etmektedir. Sütre, namaz kılarken bakışları sütrenin ötesine uzanmaktan alıkoyup kişiyi namaza odaklamak ve başkalarının önünden geçmesini engellemek amacıyla kullanılmaktadır.

Namaz kılanın önünden geçilmemesi gerektiğini belirten bir hadis vardır. Hz. Peygamber, namaz kılanın önünden geçmek yerine 40 yıl beklemenin daha hayırlı olduğunu söylemiştir. Bu nedenle zorunlu olmadıkça namaz kılanın önünden geçilmemelidir.

Namaz kılarken önüne sütre koymak tavsiye edilir. Sütre, namazı kılan kişinin önünde insan veya hayvanların geçmesi muhtemel olan bir yerde koyulmalıdır. Sütre, namaz kılarken dikkati toplamak ve mani bir engel oluşturmak amacıyla kullanılır.

Namazda sütre olarak kullanılabilecek nesneler hakkında fıkıh alimleri farklı görüşlere sahiptir. Fakihlerin çoğunluğuna göre sırtı namaz kılana dönük olan insan sütre kabul edilirken, Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre hayvan da sütre olarak kullanılabilir.

Namaz kılarken esnemek gaflete işaret eder. Esneme, Allah'ın huzurunda gaflet içinde olmayı simgeler. Bu nedenle namaz kılarken esnemek hoş karşılanmayabilir ve kişi, esneme durumunda kendini tutmalıdır.

Erkek ve kadınlar aynı odada namaz kılabilirler ancak camide belirli bir düzen ve tertibe riayet edilmelidir. Genellikle camilerde erkekler önde, kadınlar ve çocuklar arkada olacak şekilde namaz kılınır.

Kadın ve erkeklerin aynı yerde namaz kılmaları bazı fıkıh kurallarına göre uygun olmayabilir. Özellikle namazda duruş düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Hanefi mezhebine göre kadın ve erkekler arasında namaz kılınması durumunda namazın bozulabileceği öne sürülmektedir.
 
Geri
Üst