Sutlac ilk nerede yapildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.429
Çözümler
6
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sütlaç ilk nerede yapıldı?​

Sütlaç, ”sütlü aş” veya ”sütlü pirinç” adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal’ın şiirlerinde geçer. İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius’ın 1570’de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak ”üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç” diye sunuldu.
Sütlaç nerededir?
Sütlacın Kökeni Türkistan coğrafyası, pirinç kültürünün yaygın olduğu ve yüzyıllardır temel besin maddesi olarak tüketildiği coğrafyalardan olan Çin ve Hindistan ile komşudur. Bu komşuluğun getirdiği etkileşimin varlığı ve pirincin Türklerce Türkistan Pilavı gibi yemeklerde kullanıldığı bilinmektedir.
Tuzlu sütlaç hangi yöreye aittir?
Tuzlu sütlaç, Karadeniz yöresinde yapılıyor. Düğünlerde ikram ediliyor. Kurban etinden tatlı: Gerdan tatlısı özellikle Kurban Bayramı’nda yapılıyor. Kurbanın gerdan bölgesinden yapılan tatlı, İzmir ve yöresine ait bir lezzet.

Sütlaç sözcüğünün kökeni nedir?​

[l ince] i. (< sütlü aş) [Kelime Bulgarca ve Sırpça gibi bâzı Balkan dillerine de geçmiştir] Süt, şeker ve pirinçle yapılan bir tatlı: Ballı sütlaçlarla (…) beslenmekliğim bir nîmet idi, bir mükâfat oluyordu (Refik H.
Türkiyenin en iyi sütlacı nerede?
Dile kolay tam 1928 yılından beri Sarıyer bulunan ve ‘tarihi’ sıfatının hakkını sonuna kadar teslim eden Tarihi Sarıyer Muhallebicisi; İstanbul’un en iyi sütlü tatlıcıları arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Tuzlu sütlaç olur mu?
Tuzlu Sütlaç Yapılışı: Pirinçler 2 su bardağı suyun içinde 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çeken pirinçlerin üzerine süt ilave edilir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir, tuzu ilave edilir. Sıcakken kaselere paylaştırılır.

Sütlaca neden tuz atılır?​

—Tuzun tatlıda ki şekeri daha belirgin hale getirmesinden dolayıdır.Mesela sütlaç, aşure gibi tatlılara tuz katılmazsa tadında bir yavanlık, eksiklik oluyor.Bu tatlı hamurda da böyledir hamurun daha iyi kabarmasını sağlıyor yani tuz bu eksiği gideriyor.
 
Geri
Üst