- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Süt veren koyun kesilir mi?
Sütlü olan sütü sağılan hayvanı kurban etmek mekruhtur. İlaçsız ve hastalıksız sütü kesilen ve doğurması yakın olan hayvanı ve yavrusu küçük olan hayvanı da kurban olarak kesmek mekruhtur. Ayrıca alınan kurbanlık hayvanların da sütünü sağmak ve onu içmek caiz olmaz.Kurbanda dişi hayvan kesilir mi?
Günümüzde de aynı esastan hareketle dişi sığırların kurban edilmesinin hayvan üretimine zarar vermesi hâlinde, erkek sığırların tercih edilmesi uygun olur. Ayrıca kurbanlık hayvanın erkek veya dişi olması, kurbanın geçerlilik şartları arasında yer almamaktadır.
Kurban edilecek hayvan sağılır mı?
Fıkıh kitaplarımızda denir ki: Kurban kesmek üzere alınan bir hayvanın, ta onu kesinceye kadar sütünden, yününden ve benzeri şeylerinden yararlanmak mekruhtur.
Iyi bir koyun nasıl seçilir?
Genel fiziki özelliklerinin yanı sıra, burnuna, tüylere ve gözlerine dikkat ederek seçilmelidir. Bel ve sırt bölgesinin dolgun olması gerekmektedir. Sağlığı açısından düzenli veteriner kontrolünün yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kulak küpesi olan hayvanlar güvenilir olduğunu temsil etmektedir.Küçükbaş hayvan alırken nelere dikkat edilmeli?
KURBANLIK ÜÇGEN ŞEKLİNDEYSE DİKKAT: Kurbanlığın gözleri canlı olmalıdır, mat olmamalıdır. Tüyler düz ve parlak olmalıdır. Enfeksiyon geçirmiş hayvanda tüyler birbirine karışır, bakıldığında bir albenisi olmaz. İyi bir büyükbaş kurbanlık hayvan arkadan dik bir şekilde bakıldığında dolgun, bir küp şeklinde gözükür.
Koyunun yaşı nasıl belli olur?
Eğer ortadaki 2 dişini değişmiş ise 1 yaşını olur. -Eğer ortadan 4 dişi değişmiş ise 2 yaşını doldurmuş olur -Eğer ortadaki 6 dişini de değişmiş ise 3 yaşının doldurmuş olur . -Eğer ortadan itibaren 8 dişin hepsini de ana kalıcı diş haline değiştirmişise 4 yaşını tamamlamış olur.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır. Koç katımı ekim ayında olur, koyunun hamileliği 150 gün sürer, sultan nevruzda doğurmaya başlar.