- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 198.141
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Süt içinde su bulunur mu?
Her gün içilen yeterli miktarda “light süt” kilonun da kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur. Sütün ortalama ,3’ü su, %5’i karbonhidrat, %3,5’i yağ, %3,4’ü protein, %0,7’si de mineraldir. Bileşim öğelerinin miktarı hayvanın cinsine, mevsimlere ve beslenme şekline göre değişiklik gösterir.Süt ve süt ürünlerinde en çok hangi mineral bulunur?
Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur. Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar. Kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 25-30 yaşlarına kadar alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır.
Inek sütünün bileşimi hangi faktörlere bağlı olarak değişebilir?
Süt kompozisyonu, genetik yapı, çevresel faktörler, laktasyon safhası, hastalıklar, mevsim, yaş, üretim seviyesi gibi beslenme dışındaki faktörlerce de etkilenmektedir.Sütte ne kadar su vardır?
Normal sütlerde su oranı ortalama %88 dolayındadır. Bu değer %84 ile %90 arasında değişebilir. Su oranı %90’ın üzerinde olan inek sütü normal olarak kabul edilmez.
Sütün icinde hangi maddeler var?
Süt beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (vit B2) açısından önemlidir. Yaşamsal önemi olan amino asitleri ve yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Sadece sütte bulunan bileşenler; laktoz, süt yağı, kazein, laktoalbümin ve laktoglobülindir.Pastörize edilmiş süt kaynatılır mı?
Günlük mutfak telaşında sütü kaynatmak isteyebilirsiniz. Elinizdeki pastörize sütü de ısıtıp kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kaynatmak gerekli mi diye düşündüğünüz olmuştur. Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz.
Hazır süt pastörize mi?
Pastörize edilmiş sütler ise çiğ sütün daha içilebilir ve sağlığa zararlı olabilecek tüm organizmalardan arındırma işlemidir. Bu işlemde sütler, ortalama sıcaklıklarda ısıtılıp, hemen ardından soğutuluyor. Böylece yapısı bozulmuyor. Ancak UHT sütler kadar uzun süre dayanmıyor.Mineraller vücudumuza nasıl alınır?
Süt ve süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerindeki kalsiyumun emilimi çok yüksektir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyve, kuru baklagillerde kalsiyum kaynakları arasındadır. Yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerdeki kalsiyum emilimi ise süt ve süt ürünlerine göre daha düşüktür.