AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sut analizi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.320
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Süt analizi nasıl yapılır?​

Duyusal testler: Sütün rengine, tat ve kokusuna, yapı ve görünüşüne bakılarak yapılır. Çiğ sütlerde duyusal testler sağımdan sonra en geç 24 saat içerisinde yapılmalıdır. Tat kontrolü yapılmadan önce, herhangi bir enfeksiyonu önlemek amacıyla örnek 70oC’de 30 dakika ısıl işleme tabi tutulmalı ve sonra soğutulmalıdır.

Alkol ile süt testi nasıl yapılır?​

Bir deney tüpü içerisine 5 ml süt ve 5 ml alkol konularak kuvvetlice çalkalanır. Alkol testi sonucunda sütte hiç pıhtı görülmemesi, asitliğin 8 ºSH derecesinden az olduğunun veya pH değerinin 6.4 ten fazla olduğunun kanıtı olarak kabul edilir ve süt alkol testini geçer.
Süte karbonat katılma nedeni nedir?
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Süte neden su katılır?
Süte katılan hileler arasında değişik oranlarda su katmak, sütün yağının bir bölümü almak, sütün kesilmesini önlemek amacıyla başta soda olmak üzere nötralize edici kimyasal maddeler eklemek, hatta bakteri etkinliğini engellemek, dolayısıyla asitliğin yükselerek sütün pıhtılaşmasını önleyebilmek amacıyla hidrojen …

Sütte SH analizi nasıl yapılır?​

Soxhlet-Henkel (SH) derecesi olarak hesaplama: Prensibi, fenolftalein indikatörü kullanılarak 100 ml sütü nötralize edecek 0,25 N NaOH çözeltisinin ml cinsinden miktarının belirlenmesi esasına dayanır.

Sütte karbonat testi nasıl yapılır?​

Test etmek için bir deney tüpüne 10 ml süt konulur, üzerine 10 ml yüzde 96 etil alkol ilave edilir. Arkasından yüzde 1’lik rosalik asit çözeltisinden iki üç damla damlatılır ve bir süre tüp çalkalanır. Süte eğer karbonat katılmamışsa, sütün rengi hafif esmer, portakal rengine dönüşür.
Süte yapılan hileler nelerdir bunlar nasıl anlaşılır?
Soda vb. koruyucu maddesi katılan sütler muhtemelen kaynatılırken kesilecek ve yoğurt yapılması mümkün olmayacaktır. Süte Su Katılması: Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Sütün kalitesi nasıl ölçülür?
Süt toplama sırasında, süt kalitesini ölçen en önemli alet dürbün refraktometresidir. Süte su karıştırılıp karıştırılmadığını tespit etmek için kullanılır. Süt brix değeri genellikle 10-12 brix değerlerinde olmaktadır. Bu refraktometre ile brix değerini hassas bir şekilde rahatlıkla tespit edebilirsiniz.
 
Geri
Üst