Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Susuz hap yutmak orucu bozar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.608
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Susuz hap yutmak orucu bozar mı?​

Oruçlu bir kimsenin meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi su ile veya susuz olarak yemesi/içmesi orucu bozar. Bu durumlarda kefaret gereklidir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur. Fakat kefaret gerekmez.

Ramazan ayında antibiyotik nasıl kullanılır?​

Ramazan ayında antibiyotik nasıl kullanılır?
Uzun süren açlıktan sonra antibiyotik kullanımı mideye ciddi derecede zararlar verebilir. Bu tür durumların yaşanmaması için Ramazan ayında antibiyotik kullanırken, iftardan en az 2 saat sonra kullanımı tavsiye edilir. İftar ile imsak arasında iki sefer kullanılması gerekiyorsa doktor tavsiyesine başvurmalıdır.

Ramazan ayında ilaç nasıl kullanılır?​

Ramazan ayında ilaç nasıl kullanılır?
Aç olarak alınması gereken ilaçlar, yemek yemeden en az 30 dakika önce veya yemekten en az iki saat sonra alınmalıdır. Örneğin, akşam aç olarak alınması gereken ilacınız varsa orucunuzu bir yudum su, zeytin ya da hurma ile açtıktan sonra ilacınızı içmeli ve yemeğinizi yarım saat sonra yemelisiniz.

Ağızda kalan ilaç tadı orucu bozar mı?​

Bir damla ilaç veya bir damla su, isteyerek yutulursa oruç bozulur, kefaret de gerekir. Abdest alırken istemeden yutulursa kefaret gerekmez, çünkü bunda kasıt yoktur. Abdest alırken ağızda kalan yaşlığı yutmakla, ağza burna verilen ilacın yutulması mukayese edilemez, çünkü abdest almak zarurettir.

G5 orucu bozar mı?​

G5 orucu bozar mı?
İşte oruç hakkında bilmeniz gereken her şey…” Oruçluyken ağda veya epilasyon yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet işlerinin bu konudaki görüşü şu şekilde; Vücutdaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucu bozmaz.Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur.

Augmentin 1000 mg ramazanda nasıl kullanılır?​

Augmentin 1000 mg ramazanda nasıl kullanılır?
Günde iki defa tok karnına ilaç alınacaksa ramazan ayında bunu sahur yaptıktan sonra ve iftar yaptıktan sonra alınması doğru olacaktır. İftar ve sahur yaptıktan sonra mutlaka yarım saat beklemeli ondan sonra ilaç alınması doğru ilaç kullanımı açısından önem teşkil edecektir.

Oruçluyken ilaç içmek kefaret gerektirir mi?​

Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, kefaret gerekmez.

İftardan önce ilaç içilir mi?​

İftardan önce ilaç içilir mi?
Eğer düzenli ilaç kullanırken aç karnına ilaç almanız gerekiyorsa iftar esnasında önce ilacınızı alarak orucunuzu açabilirsiniz. İlacınızı aldıktan sonra ilacın vücutta etki etmesi için yarım saat 45 dakika beklemeniz önerilir. Bu dakikadan sonra ise yemek yemeye başlayabilirsiniz.

Ağızdaki bir şeyi yutmak orucu bozar mı?​

Ağızdaki bir şeyi yutmak orucu bozar mı?
-Dişlerin arasında kalan nohut tanesinden küçük olan artığı yemek. Çünkü bu insanın tükürüğünü yutması kabilinden olur. Fakat dişlerin arasında kalan artık nohut büyüklüğünde olursa bu miktarı yutmak orucu bozduğu gibi, nohut tanesinden küçük bile olsa böyle bir artığı ağızdan çıkardıktan sonra geri yutmak orucu bozar.
 
Ramazan ayında ilaç ve antibiyotik kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vurgulanmış. Oruçlu bir kimse için sağlık sorunları söz konusu olduğunda dini hükümler ile tıbbi gereklilikleri dengelemek önemlidir.

Ramazan ayında ilaç kullanımı konusunda iftar ile sahur arasında belirli bir zaman aralığı bırakılması gerektiği belirtilmiş. Özellikle tok karnına alınması gereken ilaçlar varsa, iftardan sonra veya sahurdan sonra kullanılması uygun olacaktır. Ayrıca, ilacın etki etmesi için yeterli zamanın bırakılması da önemlidir.

Antibiyotik kullanımında mide sağlığının korunması için iftar ile antibiyotik alımı arasında en az 2 saatlik bir süre olmasının önerildiği belirtilmiş. Bu şekilde mide hassasiyetinin azaltılması amaçlanmıştır.

Ağızda kalan ilaç tadı veya ağızda kalan bir şeyin yutulması konusunda da detaylı bilgi verilmiş. İstemeden yutulan ağızda kalan maddelerin orucu bozmayacağı vurgulanmış. Ancak bilerek yutulması durumunda orucun bozulacağı belirtilmiş.

Sonuç olarak, sağlık sorunları ve ilaç kullanımıyla ilgili durumlarda dinî hükümlerin yanı sıra tıbbi önerilere de dikkat etmek önemlidir. Gerekli durumlarda doktora danışarak sağlıklı bir şekilde oruç tutmak mümkündür.
 
Geri
Üst