AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Susam dunyada nerede yetisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.658
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Susam dünyada nerede yetişir?​

En Fazla Susam Üretimine Sahip Ülkeler Yine aynı makaleye göre Türkiye’nin dünya susam ekim alanları dünyanın %0.2’sini oluşturmaktadır. Üretim miktarı olarak ise en büyük oran Hindistan’a aittir. Hindistan (.8), Sudan (.2) ve Çin (.2), 2014 yılının en büyük üreticileridir.

Susam en çok hangi ilde yetişir 2021?​

Geleneksel yöntemler ile organik sarı susamın yetiştiği tek yörenin Gökova Bölgesi olurken, ülke genelinde üretilen susam miktarında Antalya ve Manisa’dan sonra Muğla üçüncü sırada yer alıyor.

Susam en çok hangi ilde yetişir?​

Susam en çok hangi ilde yetişir?
Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir. bitkisi ile ekim nöbetine girebilmesi susam tarımını daha cazip hale getirmektedir.

Susamın anavatanı neresi?​

Susamın anavatanı neresi?
Susam, Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır.

Susam Kürtçe ne demek?​

susam sözcüğü sami kökenli iken(ki muhtemelen türkçe’ye de arapça üzerinden geçmiştir) küncü-küncüd sözcükleri ise irani kökenlidir. susamın farsçası konjad (konced) kürtçesi ise kuncî.

Susam su ister mi?​

Susam su isteği aşırı olamayan bir bitkidir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi arttıracağı bilinmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilirse de, ikinci ürün ekilişlerinde mutlaka sulama yapılmalıdır.

Susam ülkemizde nerede yetişir?​

Susam ülkemizde nerede yetişir?
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi’nde Türkiye’nin en kaliteli susamı geleneksel yöntemlerle üretiliyor.

Türkiye susamı nereden alıyor?​

Türkiye susamı nereden alıyor?
Yıllık 150 bin ton civarında susam tüketilen Türkiye’de üretilen 16 bin ton ѕuѕamın neredeyse tamamı Japonya tarafından alınıyor. Türkiye’nin susam ihtiyacı ise Sudan, Etiyopya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Özbekistan, Pakistan ve Hindistan gibi Asуa ülkеlеrindеn karşılanıyor.
Susam ne zaman bulundu?​
Arkeolojik kalıntılar, susamın ilk kez 5500 yıl önce Hint alt kıtasında evcilleştirildiğini gösterir. Arkeolojik kazılarda ele geçen kömürleşmiş susam kalıntıları MÖ 3500-3050 yıllarına tarihlendirilmiştir. Fuller, Mezopotamya ile Hindistan alt kıtası arasında susam ticaretinin MÖ 2000’de gerçekleştiğini iddia eder.
Küncü ve susam aynı mı?​
Küncü, bazı yörelerde halk arasında susam kelimesinin yerine kullanılmaktadır. TDK’ya göre de susam tanesi olarak bilinen küncü, susam ile herhangi bir farklılık arz etmemektedir.

Küncü hangi yöreye ait?​

Küncü hangi yöreye ait?
doğu akdeniz ve güney doğu anadolu mutfağında susam için kullanılan kelime.
 
Susam dünyada genellikle sıcak bölgelerde yetişir. En fazla susam üretimine sahip ülkeler arasında Hindistan, Sudan ve Çin öne çıkmaktadır. Türkiye'nin dünya susam ekim alanları ise dünyanın %0.2'sini oluşturmaktadır. Ülkemizde susam en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekilir. Sıcak bölgelerde yetişen susam bitkisi için aylık sıcaklık ortalamasının 20 dereceden az olmaması gerekmektedir.

Susamın anavatanı Afrika'dır. Pedeliaceae familyasına ait olan susam bitkisi (Sesamum indicum), Afrika kökenli bir bitki türüdür. Afrika'da vahşi akrabaları bulunurken, Hindistan'da daha az sayıda bulunmaktadır.

Susamın Türkçe kökenli olduğu belirtilirken, Kürtçe'deki karşılığı ise "kuncî" olarak geçmektedir. Susam bitkisi su isteği aşırı olmayan bir bitki olsa da düzenli sulama yapıldığında verimi arttığı bilinmektedir. Kıraç ve kışlık arazilerde susuz yetiştirilse de ikinci ürün ekilişlerinde sulama yapılması tavsiye edilir.

Türkiye'nin en kaliteli susamının Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi'nde geleneksel yöntemlerle üretildiği belirtilmektedir. Türkiye'nin susam ihtiyacının önemli bir kısmı Japonya'dan karşılanırken, Afrika ülkeleri ve Asya ülkelerinden de susam alımı gerçekleşmektedir.

Arkeolojik bulgular, susamın ilk kez 5500 yıl önce Hindistan alt kıtasında evcilleştirildiğini göstermektedir. MÖ 3500-3050 yıllarına tarihlenen kömürleşmiş susam kalıntıları bulunmuştur. Susamın Mezopotamya ile Hindistan arasında ticaretinin MÖ 2000 yılında gerçekleştiği de iddia edilmektedir.

"Küncü" kelimesi bazı yörelerde susam kelimesinin yerine kullanılmaktadır. TDK'ya göre susam tanesi olarak bilinen küncü, susam ile aynı anlama gelmektedir. Küncü kelimesi genellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu mutfağında kullanılan bir terimdir.
 
Geri
Üst