AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Suriye sinirindaki mayinlar neden temizlendi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Suriye sınırındaki mayınlar neden temizlendi?​

“kaçakçılığı önlemek için 1954 yılında suriye sınırına mayın döşenmiş. köylünün sahip olduğu topraklar kamulaştırılmış. açık anlatımıyla, toprak köylünün elinden alınarak mayınlanmış. şimdi hükümet, sınır boyundaki mayınları temizleyene, bu toprakları 44 yıllığına vermek için kanun çıkarıyor.

Suriye’de mayınlar ne zaman temizlendi?​

Ottawa Antlaşması’nın imzalanmasında ve yürürlüğe girmesinde, hükümet dışı unsurlar, kuruluşlar, STK’lar, çok önemli rol oynamıştı. Aralık 2011 Suriye sınırında 900 km’lik alan mayından temizleme kararı alındı. Bu süreç oldukça sancılı geçti.

Iran sınırındaki mayınlar ne zaman temizlendi?​

Iran sınırındaki mayınlar ne zaman temizlendi?
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 2016 yılında başlayan projenin üçüncü aşaması Iğdır’da törenle başladı. İki yıl içinde 83 bin kara mayını etkisiz hale getirilecek. Türkiye – İran sınırında 2016’da başlayan mayın temizleme projesinde 5 yıllık süreçte 46 bin kara mayını etkisiz hale getirildi.

Ottowa Sözleşmesi ne demek?​

Ottowa Sözleşmesi ne demek?
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa’da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999’da yürürlüğe girdi.

Suriye sınırındaki mayınları kim döşedi?​

Tartışma yaratan bu mayınlar, Menderes hükümetinin kararıyla 1955-1959 yılları arasında NATO İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA tarafından döşendi!

Suriye sınırı mayınlı arazi ne kadar?​

Aynı rapora göre, Suriye sınırında bin 294 bölgede, 133 milyon 970 bin 46 metrekare alanda mayın bulunuyor.

Ottowa şartı nedir?​

Ottowa şartı nedir?

Ottawa Sözleşmesinin amacı nedir?​

Ottawa Sözleşmesinin amacı nedir?
Ottawa Antlaşması, 1 Mart 1999 tarihinde yürürlüğe giren, Dünyada büyüyen mayın sorununa karşı; anti-personel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanması ve imhasına dair sözleşme. Ottawa Antlaşması 131 ülke tarafından onaylanmış ve 146 ülke tarafından imzalanmıştır.
Türkiye sınırlarında mayın var mı?​
Türkiye’nin doğu sınırlarında 850 bin mayın Türkiye’nin Suriye, Irak, İran ve Ermenistan sınırlarında, 157 bin 327 dönüm toprağa gömülmüş, 850 binden fazla mayın var. 1990’lı yıllarda PKK ile mücadele kapsamında karakollar ve boşaltılan köylerin çevresine de yaklaşık 100 bin mayın döşenmiş.
Mayınları kim döşedi?​
Tartışma yaratan bu mayınlar, Menderes hükümetinin kararıyla 1955-1959 yılları arasında NATO İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA tarafından döşendi! 1952 yılında NATO’ya bağlanan Türkiye’nin sınırları, 3 yıl sonra bizzat NATO tarafından mayınlandı!
 
Suriye sınırındaki mayınlar neden temizlendiği sorusuna verilen cevapta, kaçakçılığı önlemek amacıyla mayınların döşendiği ve buna bağlı olarak köylülerin topraklarının kamulaştırıldığı belirtilmiş. Hükümetin, sınır boyundaki mayınları temizleyerek bu toprakları 44 yıllığına vermek için bir kanun çıkardığı ifade edilmiş.

Suriye'deki mayınların ne zaman temizlendiği hakkında verilen bilgide, Aralık 2011'de Suriye sınırında 900 km'lik bir alanın mayından temizlendiği ve bu sürecin oldukça sancılı geçtiği ifade edilmiş.

İran sınırındaki mayınların temizlenme süreciyle ilgili verilen bilgilerde, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 2016 yılında başlayan projenin üçüncü aşamasının Iğdır'da başladığı ve 5 yıllık süreçte 46 bin kara mayının etkisiz hale getirildiği belirtilmiş.

Ottawa Sözleşmesi'nin ne anlama geldiği sorusuna verilen cevapta, Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme olduğu ve 4 Aralık 1997 tarihinde imzaya açıldığı vurgulanmış.

Türkiye sınırlarında mayınların varlığı hakkında bilgi veren kısımda, Türkiye'nin Suriye, Irak, İran ve Ermenistan sınırlarında 157 bin 327 dönüm toprağa 850 binden fazla mayının gömüldüğü belirtilmiş. Ayrıca 1990'lı yıllarda PKK ile mücadele kapsamında da karakollar ve boşaltılan köylerin çevresine yaklaşık 100 bin mayın döşendiği ifade edilmiş.

Mayınların döşenmesiyle ilgili olarak, Menderes hükümetinin kararıyla 1955-1959 yılları arasında NATO İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA tarafından döşendiği bilgisi paylaşılmış. NATO'nun Türkiye'ye bağlanmasının ardından sınırların 3 yıl sonra mayınlandığı da belirtilmiş.
 
Geri
Üst