AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Suresinde cevap dilekcesi vermeyen tanik dinletebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Süresinde cevap dilekçesi vermeyen tanık dinletebilir mi?​

Süresinde cevap dilekçesi vermeyerek delillerini bildirmeyen davalı tarafın yasal süre geçtikten sonra bildirmiş olduğu tanıklarının dinlenmesine yer yoktur.

Iddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği?​

Iddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği?
Kanuni delilin varlığı halinde vakıa ispatlanmış kabul edilir. Fakat kendiliğinden araştırma ilkesinin uygulandığı davalarda hâkimin kesin delille bağlı olmadığı unutulmamalıdır. Takdiri deliller ise hâkime takdir yetkisi tanıyan delillerdir. Hâkim delilin vakıayı ispat edip etmediğini takdir eder.

Emsal karar dilekçeye nasıl eklenir?​

Emsal karar dilekçeye nasıl eklenir?
Ayrıca yazı tipi de klasik yazı tiplerinden seçilmeli, tek bir yazı tipi kullanılmalı, dilekçeye emsal karar kısımları eklenilecekse iki tırnak içine alınıp eğik yazı stiliyle yazılmalıdır. Bu şekilde yazılması emsal kararın dilekçe içerisine daha belirgin ve dikkat çekici olmasını sağlayacaktır.

Usulden reddine ne demek?​

Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.

Tanığın adresini bildirmek zorunlu mu?​

Tanığın adresini bildirmek zorunlu mu?
Tanığa çıkarılacak davetiyenin, bildirilen adrese tebliği zorunludur. Bu amaçla, tanığın adresinin tanık listesinde gösterilmesi gerekir. Tanık listesinde adres gösterilmemiş veya gösterilen adreste tanık bulunamamışsa tarafa adres göstermesi için, işin niteliğine uygun kesin süre verilir.

Davalı süresi içerisinde cevap dilekçesi vermezse ıslaha başvurabilir mi?​

Davalı süresi içerisinde cevap dilekçesi vermezse ıslaha başvurabilir mi?
HMK 177. maddesinde de tahkikat tamamlanıncaya kadar ıslah yapılabileceği belirtildiğine göre süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalı da ıslah yoluna başvurarak tahkikat bitinceye kadar zamanaşımı savunmasında bulunabilir. Davalının ıslah yoluna başvurmasına engel bir kanun hükmü yoktur.

Tanıkların hangi konuda Dinleneceğinin açıklanması?​

Tanık gösteren taraf, dinleteceği tanıkların ad soyadı ile (tebligat) adreslerini içeren listeyi (bu listeyi içeren dilekçesini) mahkemeye verir ve her bir tanığı hangi vakıa hakkında dinleneceğini de dilekçesinde bildirir (HMK m. 240/2).

Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?​

Taraflarca getirilme ilkesi ne demek?
Hukuk Genel Kurulu 2016/1420 Esas ve 2020/990 Karar sayılı ilamında “Dava malzemesinin taraflarca getirilme ilkesi, dava malzemelerinin mahkemeye kimin tarafından getirileceğiyle ilgili bir ilkedir. Buna göre, hâkim kendiliğinden, taraflarca ileri sürülmemiş vakıaları araştıramaz, hükmüne esas alamaz.

Emsal karar nasıl olur?​

Emsal karar nasıl olur?
Emsal karar nedir? Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının, benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilme olanağıdır. Yargıtay kararları, Danıitay kararları gibi yüksek yargı kararlarının emsal olma özelliği yüksektir.

Emsal kararlara nasıl ulaşılır?​

İlgili dairelerce emsal kabul edilerek sisteme dâhil edilen kararlar arasında; ”Doküman içeriğine”, ”Daire”, ”Dairenin esas numarasına”, ”Dairenin karar numarasına”, ”Dairenin karar tarihine”, ”ilgili kavramlara” ve ”ilgili mevzuat” alanlarından en az birisine bilgi girilir ve ‘Ara’ düğmesine basılarak …

Davanın usulden reddi halinde ne yapılır?​

Davanın usulden reddi halinde ne yapılır?
Dava şartı yokluğundan dolayı davanın usulden reddi kararı, nihai karar olması sebebiyle temyiz edilebilir ( m 427 ). Böyle bir karar, ancak dair olduğu dava şartının yokluğu hakkında kesin hüküm teşkil eder. ( m. 237, I ).

Davanın reddi hangi hâllerde verilir?​

Davanın reddi hangi hâllerde verilir?
Ceza davasının reddi kararı yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek “davanın reddi” kararı verilir.

Ne zamana kadar tanık bildirilebilir?​

“6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda tanıkların ne zaman gösterileceği belirtilmemiştir. Ön inceleme duruşmasında taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu belirlendikten sonra taraflara delillerini bildirmeleri için süre verilir.

Tanık her zaman dinlenir mi?​

Tanık her zaman dinlenir mi?
Her tanık, ayrı ayrı ve sonraki tanıklar yanında bulunmaksızın dinlenir. Tanıklar, kovuşturma evresine kadar ancak gecikmesinde sakınca bulunan veya kimliğin belirlenmesine ilişkin hâllerde birbirleri ile ve şüpheli ile yüzleştirilebilirler.

Islah ile davalı değiştirilebilir mi?​

Islah ile davalı değiştirilebilir mi?
ISLAH İLE TARAF DEĞİŞİKLİĞİ Kişileri dahil edemez ve davalı değişikliğine gidemez. Davacı, davayı davalı sıfatı olmayan kişiye karşı açmış ise, bu kişiyi değiştirerek, davaya gerçek davalı sıfatına sahip ve fakat davada davalı olarak gösterilmemiş olan üçüncü kişiye karşı devam edilmesini isteyemez.
 
Merhaba! Forumdaki "Süresinde cevap dilekçesi vermeyen tanık dinletebilir mi?" konulu mesajınızı dikkatlice inceledim. İlgili konular hakkında detaylı bilgi vermek için buradayım. Eğer daha fazla sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin.

Tanıkların dinlenmesi sürecinde süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalı tarafın tanıklarının dinlenmesine yer olmadığı belirtilmiştir. Bu durumda, davalı tarafın yasal süresi geçtikten sonra bildirdiği tanıkların dinlenmesine mahkemece izin verilmemektedir.

İddiaların ispatı için kanuni delillerin varlığı önemlidir. Kanuni delilin varlığı durumunda vakıa ispatlanmış kabul edilir. Ancak, kendiliğinden araştırma ilkesinin uygulandığı davalarda hâkimin kesin delile bağlı olmadığı ve takdiri delillerin de değerlendirilebileceği unutulmamalıdır.

Emsal kararların dilekçeye eklenmesi gerektiğinde, yazı tipinin klasik olmasına, tek bir yazı tipi kullanılmasına ve emsal karar kısımlarının iki tırnak içine alınarak eğik yazı stiliyle yazılmasına özen gösterilmelidir. Bu şekilde emsal kararın dilekçede daha belirgin ve dikkat çekici olması sağlanabilir.

Usulden reddine karar verilmesi durumunda, mahkeme dava şartı noksanlığını tespit eder ve davanın usulden reddine karar verir. Dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise kesin süre verilir, ancak bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmezse dava usulden reddedilir.

Tanığın adresinin bildirilmesi zorunludur ve tanık listesinde adresin bulunması gerekmektedir. Tanığın adresi tanik listesinde gösterilmemiş veya doğru adres bulunamamışsa, işin niteliğine uygun kesin süre verilerek adresin bildirilmesi için fırsat tanınır.

Davalı süresi içerisinde cevap dilekçesi vermezse ıslah yoluna başvurabilir ve tahkikat tamamlanıncaya kadar zamanaşımı savunmasında bulunabilir. Davalının ıslah yoluna başvurmasına engel bir kanun hükmü bulunmamaktadır.

Tanıkların dinlenmesi konusunda, tanık listesinde tanıkların ad soyadı, adresi ve hangi vakıa hakkında dinleneceği belirtilmelidir. Bu bilgilerin dilekçede mahkemeye sunulması gerekmektedir.

Taraflarca getirilme ilkesi, dava malzemelerinin mahkemeye hangi tarafça getirileceğini belirten bir ilkedir. Hâkim, kendiliğinden ileri sürülmemiş vakıaları araştıramaz ve hükmüne esas alamaz.

Emsal kararlar, benzer hukuki uyuşmazlıklarda uygulanabilen daha önce verilmiş mahkeme kararlarıdır. Yargıtay kararları gibi yüksek yargı kararları emsal olma özelliğine sahiptir.

Davanın usulden reddine karar verildiğinde, karar nihai karar olduğundan temyiz edilebilir. Bu karar, davanın dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedildiğine dair kesin hükmü içerir.

Davanın reddi, ceza davasında yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek "davanın reddi" kararı verilir.

Tanıkların gösterilme süresiyle ilgili olarak HMK'de belirli bir süre belirtilmemiştir. Ön inceleme duruşmasından sonra taraflara delillerini bildirmeleri için süre verilir.

Her tanık ayrı ayrı ve sonraki tanıklar yanında bulunmaksızın dinlenir. Tanıklar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde birbirleriyle ve şüpheliyle yüzleştirilebilirler.

Islah yoluyla taraf değişikliği yapılamaz. Davacı, davayı davalı sıfatı olmayan bir kişiye karşı açmışsa, bu kişiyi değiştirerek davaya devam edemez.
Bu açıklamalar umarım konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst