AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Surekli yoksulluk orani nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.249
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sürekli yoksulluk oranı nedir?​

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin `’ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır.

Dünyada yoksulluk sınırı kaç dolar?​

Dünyada yoksulluk sınırı kaç dolar?
İki milyar beş yüz milyon insan Dünya Bankası tarafından günlük 2 ABD doları olarak belirlenen yoksulluk sınırının altında yaşamakta iken, bir milyar iki yüz milyon insan ise günlük 1 ABD doları olarak belirlenen açlık sınırının altında yaşamını sürdürmektedir.

Tüik yoksulluk sınırı ne kadar?​

Tüik yoksulluk sınırı ne kadar?
Türkiye’de yoksulluk sınırı ilk kez 10 bin TL seviyesinin üzerine çıktı. Türk-İş araştırmasının Ekim 2021 ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 3.093,20 TL oldu.

Kronik yoksulluk nedir?​

Bu durumda, kronik yoksulluk temel insani gereksinimlerden yoksun olma durumuna karşılık gelmektedir. Öyleyse, en yalın biçimiyle kronik yoksulluk, salt ekonomik haklardan yoksun olma değil, aynı zamanda uzun süreli, şiddetli bir biçimde yaşanan ve nesilden nesile aktarılan yoksulluk anlamına gelmektedir.

Tüik Yoksulluk Sınırı neye göre belirlenir?​

Tüik Yoksulluk Sınırı neye göre belirlenir?
Yoksulluk sınırının hesaplanması veya belirlenmesi, genel olarak normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir düzeyde hayatına devam edebilmesini sağlayabilecek bir sene zarfında tüketebileceği bütün kaynakların değerinin toplanması ile bulunmaktadır.

Türkiye yoksulluk sınırı kaç TL 2021?​

Türkiye yoksulluk sınırı kaç TL 2021?
Ø Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 10.395,91 TL’ye, Ø Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.902,57 TL’ye yükseldi.

Yoksullar neden yoksuldur?​

Küreselleşmenin etkileri, nüfus artışı, enflasyon, eko-nomik kriz ve büyüme hızları, tasarruf ve yatırım oranlarındaki yetersizlikler, düşük rekabet gücü, mali nedenler, kaynakların etkin kullanılmaması ve yolsuz-luklar, sosyal güvenlik sistemlerinin yetersizliği, işgücü piyasasındaki yapısal bozukluklar ve işsizlik.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması nedir?​

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması nedir?
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2020 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2019 yılını referans almaktadır. Gelir hesaplamalarında, hanehalkı gelirleri hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir.

P80 P20 oranı ne demek?​

P80 P20 oranı ne demek?
P80/P20 oranı, en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun gelirinin en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun gelirine oranı şeklinde hesaplanmaktadır. Oran küçüldükçe gelir eşitsizliği azalmaktadır.

Türk halkının yüzde kaçı yoksul?​

Türkiye İstatistik Kurumu, fert geliri yoksulluk sınırı altında olanların (yoksulluk riski altında olan nüfus), toplam nüfusa oranını “yoksulluk oranı” olarak tanımlıyor. Türkiye’nin 2019’da yoksulluk oranı yüzde 14,4 oldu. Bu oran, 2018’de yüzde 13,9’du. Yani Türkiye’de her 100 kişiden 14’ü yoksul.

Kronik yoksulluk ne demek?​

Kronik yoksulluk ne demek?
Öyleyse, en yalın biçimiyle kronik yoksulluk, salt ekonomik haklardan yoksun olma değil, aynı zamanda uzun süreli, şiddetli bir biçimde yaşanan ve nesilden nesile aktarılan yoksulluk anlamına gelmektedir.

Haneye giren toplam gelir ne demek?​

Haneye giren toplam gelir ne demek?
Hane halkı geliri ise, hane halkının toplam gelirinin ve giderinin hesaplanması yoluyla elde edilen veriler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu her sene Türkiye’nin ortalama hane halkı gelirini hesaplıyor.

2017 yılı için Türkiye’de P80 P20 göstergesinin 7 4 olması aşağıdakilerden hangisini ifade eder?​

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de P80/P20 oranı 7,7 olmuş; yani en zengin %20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay, en yoksul %20’lik kesimin aldığı paydan 7,7 kat daha fazla olmuş. Gelir dağılımındaki eşitsizliği ölçen bir diğer gösterge de Gini katsayısıdır.

TÜİK açlık sınırı nedir?​

TÜİK açlık sınırı nedir?
Türkiye Kamu-Sen’den yapılan açıklamaya göre, konfederasyonun Ar-Ge Merkezince TÜİK’in ocak 2022 fiyatlarıyla hazırlanan Asgari Geçim Endeksi’nde, çalışan bir kişinin açlık sınırı 4 bin 433 lira, yoksulluk sınırı ise 5 bin 584 lira olarak belirlendi.

P90 P10 ne demek?​

P90 P10 ne demek?
P90, bir ülkedeki en zengin yüzde 10’luk grubu oluşturan kişileri ifade etmektedir. P10 ise bir ülkedeki en yoksul (en az gelire sahip) yüzde 10’luk gruptur. P90/P10 oranı ülkedeki en zengin yüzde 10’luk grubun gelirinin en yoksul 10’luk grubun gelirinin kaç katı olduğunu ifade eder.

TÜİK Aile Yapısı Araştırması nedir?​

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ülkemizdeki aile yapısını, bireylerin aile ortamındaki yaşam biçimlerini ve aile yaşamına yönelik değer yargılarını tespit etmek amacıyla 2006 ve 2016 yıllarında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) ile işbirliğinde uygulanan Türkiye Aile Yapısı Araştırması (TAYA), 2021 …

2022 yılı açlık sınırı ne kadar?​

2022 yılı açlık sınırı ne kadar?
Yılın ikinci ayında asgari ücretin 300 TL üzerine çıkarak 4 bin 552 TL’ye yükselen açlık sınırı, mart ayında 4 bin 928 TL’yi aşmıştı. Yoksulluk sınırı ise mart ayında 16 bin 52 TL idi. Buna göre yılın dördüncü ayında açlık sınırı, 2022 asgari ücretinin 1070 TL üzerine çıktı.

Gini katsayısı Türkiye kaçıncı sırada?​

Gini katsayısı Türkiye kaçıncı sırada?
Gini katsayısı sıfır ile bir arasında değişen bir katsayıdır ve sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımı eşitliğinin, bire yaklaştıkça gelir dağılımı eşitsizliğinin arttığını gösterir. Elimizdeki son ölçüm 2019 yılına ait. 2019 yılında Türkiye’de Gini katsayısı 0,395 olarak açıklanmış durumda.

Hangi ülkede Gini katsayısı en düşüktür?​

Seçilmiş Avrupa ülkeleri içinde en düşük Gini katsayısı 0,236 ile İzlanda’da iken, bu ülkeyi 0,237 ile Slovakya ve 0,239 ile Norveç izledi.

Türkiyenin yüzde kaçı dar gelirli?​

Türkiyenin yüzde kaçı dar gelirli?
Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen yıl bir önceki yıla göre 1,2 puan artışla yüzde 47,5’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9’a geriledi.
 
Sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin 'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır. Bu oran, belirli bir zaman diliminde sürekli olarak yoksulluk içinde olan insanları ifade etmektedir. Kronik yoksulluk ise temel insani gereksinimlerden yoksun olma durumuna karşılık gelir. Uzun süreli, şiddetli bir şekilde devam eden ve nesilden nesile aktarılan yoksulluğu ifade eder.

Dünya Bankası'na göre, dünyada yoksulluk sınırı günlük 2 ABD doları olarak belirlenmektedir. Bu kapsamda, 2.5 milyar insan yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Ayrıca, günlük 1 ABD doları olarak belirlenen açlık sınırının altında yaşamını sürdüren 1.2 milyar insan bulunmaktadır.

Türkiye'de ise TÜİK verilerine göre, yoksulluk sınırı dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade etmektedir. Ekim 2021 ayına göre açlık sınırı 3.093,20 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'deki yoksulluk sınırı 10.395,91 TL olarak belirlenmiştir.

Türkiye'de yoksulluk oranı yüzde 14,4 olarak açıklanmıştır. Yani Türkiye'de her 100 kişiden 14'ü yoksul durumdadır. Gelir ve yaşam koşulları araştırmalarıyla elde edilen veriler genellikle hanehalkı gelirlerini ve yaşam standartlarını değerlendirmeye yöneliktir.

Gini katsayısı, gelir dağılımındaki eşitsizliği ölçen bir göstergedir. Türkiye'de 2019 yılı için Gini katsayısı 0,395 olarak açıklanmıştır. Gini katsayısının sıfıra yaklaşması gelir dağılımındaki eşitsizliğin azaldığını, bir'e yaklaşması ise eşitsizliğin arttığını gösterir.

Son olarak, P90/P10 oranı bir ülkedeki en zengin yüzde 10'luk grubun gelirinin en yoksul yüzde 10'luk grubun gelirine oranını ifade eder. Bu oranın yüksek olması gelir eşitsizliğinin fazla olduğunu gösterir.
 
Geri
Üst